Kulturdepartementet: Den nye hallen til sentralbanestasjonen er et kulturminne

Forslaget fra København-kontoret Henning Larsen Architects, som fikk suksess i en internasjonal arkitektkonkurranse arrangert av Jernbaneverket (SŽ), Praha og Praha Transport Authority, forutsetter at den fremre delen av hallen forsvinner. I stedet vil det være et rom dekket med en trestruktur. Det er allerede opprettet en begjæring på nett mot forslaget.

«Kulturdepartementet har gjentatte ganger uttalt at den nye Praha sentralstasjonsbygning er et kulturminne,» sa kulturdepartementets talskvinne Ivana Awwadová på spørsmål fra ČTK. Departementet vil etter deres oppfatning kun kommentere aksept av forslaget om redesign av stasjonen som ble lagt fram mandag ved fremtidige innsigelser. «Nå er det ikke mulig å forutse mulige meninger fra Kulturdepartementet i denne saken,» sa hun.

Stasjonsbygningen Art Nouveau Fant har hovedansvaret for monumentvernet, men ifølge departementet er den nye innsjekkingshallen fra 1970-tallet ikke et selvstendig bygg, men et tilbygg, og derfor er det også monumentvernet.

Det dominerende elementet i Henning Larsen Architects» design er en stor trekonstruksjon som skal bue over den nye innsjekkingshallen mot Vrchlické-hagen. Samtidig skal en stor del av hallen forsvinne, delen under motorveien beholdes. Det nye området foran stasjonen knyttes til hovedgatens nivå med en bred trapp, som kobles til Fant-bygget med en ny kryssing over den trafikkerte gaten.

Les mer om forslaget her:

Forslaget ble møtt med kritikk i sosiale medier etter at det ble publisert og det ble opprettet en nettopprop mot det, som så langt har blitt støttet av over 800 personer. Klagerne krever bevaring av hallen, som er tegnet av arkitektene Jan Bočan, Josef Danda, Alena Šrámková, Jan Šrámek og Julie Trnková, og som etter deres mening er en viktig representant for arkitekturen på 70- og 80-tallet. Ifølge dem vil takkonstruksjonen tilsløre Fanta-bygget, og forslaget omfatter også å fjerne parkeringsplassen på taket av bygget uten kompensasjon. «Praha fortjener en port som utfyller dens arkitektoniske arv, ikke en som fornekter det», sa klagerne.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *