Etter Pfizer-vaksinen: 29 voksne med ekstremt skjør helse døde i Norge

Norge har endret sine råd om bruk av Pfizer- og Biontech-vaksinene etter at det ble registrert 29 dødsfall i landet blant eldre mennesker med ekstremt skjør helse og medfølgende alvorlige sykdommer, rapporterte globale byråer.

Lokale helsemyndigheter advarer om at det kan være farlig å vaksinere folk som er i ferd med å være i ferd med å være på vitt og har flere sykdommer. De råder allmennleger til å bestemme for hver pasient om de skal vaksineres med Pfizer og Biontech-preparatet.

Statens legemiddelverk meldte i utgangspunktet om 23 dødsfall blant eldre kort tid etter å ha fått første dose av vaksinen. Tretten av dem opplevde alvorlige bivirkninger – høy feber, oppkast og kvalme – som «kan føre til døden til pasienter med skjør helse», sa byrået.

Dødstallet ble senere korrigert til 29.

Norske myndigheter presiserer at alle sakene gjelder personer i aldershjem. De anbefaler at leger på bakken bestemmer hvem som skal vaksineres og hvem som ikke skal være basert på deres helsestatus.

Norge råder andre land som administrerer Pfizer- og Biontech-vaksinen til å overvåke tilstanden til eldre pasienter nøye.

Til tross for disse dødsfallene står norske helsemyndigheter fast på at dette ikke er et problem og at allergiske reaksjoner på vaksinen er ekstremt sjeldne.

«Vi er ikke bekymret for situasjonen. Det er klart at disse vaksinene utgjør minimal risiko, bortsett fra for de eldste pasientene. Leger må vurdere fra sak til sak. Pasienter som virkelig er på slutten av livet kan få en vaksine etter individuell vurdering, sier Steinar Madsen, direktør i Statens legemiddelverk.

Pfizer og Biontech sa at de jobbet med lokale helsemyndigheter i Norge for å undersøke hver sak, men «de er ikke involvert», rapporterte Bloomberg.

Så langt er over 30 000 personer vaksinert i Norge.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *