Norge i sjokk etter at forfatter Ari Ben døde, som led av alvorlig depresjon

Norge er fortsatt i sjokk. Kunstner og forfatter Ari Benn, eksmann til prinsesse Martha Louisa, begikk selvmord 1. juledag. Dette har gjenopplivet debatter om selvmordshandlinger i skandinaviske land, kommenterte den tyske publikasjonen «Bild».

Fra kvelden 25. desember snakket kongefamilien om Bens død. Selv om han og Marta Luisa ble skilt i 2016, forble forholdet deres godt.

Da prinsessen giftet seg med forfatteren i 2002, ga hun opp 1 million dollar i året for å velge en ektemann som ikke var fra hennes bakgrunn, sa Vanity Fair.

«I mange år var Ari en viktig del av familien vår, vi har varme minner fylt med kjærlighet,» sa det kongelige hoffet.

Ben hadde lidd av depresjon i årevis.

Professor i psykiatri Lars Mehlum sa det til den norske utgaven «Aftenposten».Frykten handlet veldig rimelig og brøt tabuer. Virkeligheten er trist og tragisk, men erfaring har vist at det er bedre for pasienter å snakke åpent om det.»

25. desember klokken 16.47 mottok politiet en telefon angående dødsfallet til 47 år gamle Ari Benn.

Noen timer tidligere var prinsesse Martha, hennes forfatterdøtre – Maud Angelica (16 år), Lea Isadora (14 år) og Emma Tallulah (11 år) og hennes nye venn Durek Ferret på fødselsgudstjenesten.

Ari Ben døde i sitt hjem i Lomedalen, en 20-minutters kjøretur fra Slottet i Oslo.

En av Ari Bens kompanjonger er kunstneren Espen Iborg. Han la ut et bilde av de to i Los Angeles tidligere i år med bildeteksten: «Denne planeten vil aldri bli den samme uten deg».

Espen Eyborg er for tiden i Florida, men vil til Key West, en liten koselig by som ligger 260 km sørvest for Miami, hvor hjemmet til den amerikanske forfatteren og nobelprisvinneren Ernest Hemingway ligger.

«Arie betraktet Hemingway som sin personlige lærer. Bøkene hans var Aris bibel. Nå skal jeg dit og jeg skal sette en minnestein for Ari,» sier Espen Iborg.

I 1961 begikk Hemingway selvmord med haglen sin. Han led også av alvorlig depresjon.

Til tross for påstander om det motsatte, er ikke selvmordsraten i Norge høyere enn i de fleste andre land.

I 2016 var det i snitt 12,2 selvmord per 100 000 innbyggere. I Tyskland er det 13,6.

Flere titalls lys brenner for Ari Ben foran Lomedaleni kirke, like ved Oslo slott. Menneskene Ben bryr seg om hedrer minnet hans med flammene og blomstene de etterlater seg.

Politiet har ikke opplyst hvem som ringte for å rapportere Bens død. Etterforskerne oppholdt seg lenge hjemme hos ham 1. juledag og ifølge avisen VG ble også inngangsdøren til hjemmet hans tettet på kvelden. Etterforskningen anses nå som avsluttet.

Ari Benn ble født i 1972 i Aarhus, Danmark, men vokste opp i Norge og ble uteksaminert fra Universitetet i Oslo.

Ben ga ut sin første bok i 1999, en samling noveller oversatt til engelsk under tittelen Sad as Hell, som solgte over 100 000 eksemplarer.

Etter ekteskapet med den norske prinsessen Martha Louise ble paret har sammen gitt ut en bok om ekteskapet deres «Fra hjerte til hjerte».

Ben har også skrevet flere romaner og skuespill og ga i 2018 ut sin siste bok, Inferno, som beskriver hans kamp med psykiske helseproblemer.

I desember 2017 anklaget forfatteren skuespilleren Kevin Spacey for seksuelle overgrep.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *