Hvorfor psykotiske drapsmenn får behandling og ikke fengselsstraff i Norge

spille

Tromsø, Norge — I motsetning til i USA, anses personer som er diagnostisert med kronisk psykose i Norge som «uansvarlige» hvis de begår en forbrytelse og raskt blir plassert på psykiatrisk sykehus eller intensivt poliklinisk behandlingsprogram.

Sinnet deres antas å være så forandret av sykdommen at de ikke klarer å tenke rasjonelt, sa Dr. Erland Bugge ved Asgard sykehus i Tromsø. Han er leder for rettspsykiatri i region nord og leder for et nasjonalt forskningsnettverk om bruk av båndtvang og tvang i psykiatrien.

Norske innbyggere kan også erklæres uansvarlige ved fravær av kroniske psykotiske lidelser, som schizofreni, dersom det er klart at de var i psykotisk tilstand da de begikk sin forbrytelse.

Se hele rapporten «Healing Justice» | Om dette prosjektet

Dette er hva som skjedde i tilfellet med Stein, en av Bugges pasienter, som led en enkelt katastrofal psykotisk episode i 2017 og drepte moren hans. Den 40 år gamle spesialisten på geografiske informasjonssystemer ba om at etternavnet hans ble holdt tilbake på grunn av stigmaet knyttet til alvorlig psykisk lidelse.

Stein, som lider av bipolar lidelse, var midt i en alvorlig depresjon da manglende evne til å sove kombinert med virkningene av den måneder lange mørkeperioden i Norsk Arktis, kjent som Polarnatten, stupte ned i en avgrunn så dyp. at det brøt med virkeligheten.

Et hallusinerende vesen fortalte ham at moren hans var besatt av en demon som ville ødelegge verden, sa Stein. I et forsøk på å kvitte henne med den påståtte demonen, slo han moren hennes i hjel ved familiens hjem, på en avsidesliggende øy, to timer med båt fra Tromsø, den største byen i Norges arktiske område.

Så gikk han forbi og fortalte onkelen hva han hadde gjort og hvorfor.

Stein tilbrakte tre timer i fengsel før han ble overført til Asgard, et enormt psykiatrisk kompleks i de snødekte fjellene i utkanten av Tromsø. Etterpå følte han seg forrådt fordi det hallusinatoriske vesenet hadde lovet moren hans at han ville overleve, sa Stein til Detroit News.

Etter anbefaling fra Bugge og en annen rettsoppnevnt rettspsykiater fant en dommer Stein ikke ansvarlig for sin forbrytelse. Mange medlemmer av Steins miljø reiste til Tromsø for å støtte ham under høringen, sa Bugge.

Stein tilbrakte et år som sykehuspasient i Asgard, hvor han sa at han lærte hvordan og hvorfor hans mentale tilstand hadde endret seg i månedene før forbrytelsen.

Stein bor nå selvstendig i sin egen leilighet på sykehusområdet. Han sa at han lærte å ta vare på seg selv for å unngå en ny psykotisk pause. Det sosialiserte landet betaler for overnattingen hans, og han mottar en liten godtgjørelse. Frigjort fra økonomiske byrder fokuserer han på å bli frisk.

Stein deltar i poliklinisk terapi og omgås andre psykisk helsepolikliniske pasienter som bor på eiendommen. Han liker daglige fotballkamper med vennene sine, elsker å gå på ski og står fritt til å komme og gå som han vil.

I Michigan ville Stein sannsynligvis blitt fengslet mens han ventet på evaluering ved Center for Forensic Psychiatry, et av Michigans fem statlige psykiatriske sykehus. Aktor ville da avgjøre om han skulle be dommeren om en kjennelse om mental inhabilitet eller om han skulle gå videre til rettssak.

Den gjennomsnittlige ventetiden på behandling for lovbrytere som er funnet uegnet til å stilles for retten er 127 dager, ifølge det statlige departementet for helse og menneskelige tjenester. I Michigan kan en person som blir funnet inhabil til å stilles for retten for en forbrytelse, fortsatt bli tiltalt hvis kompetansen er gjenopprettet.

Michigan-juryene finner sjelden tiltalte uskyldige på grunn av sinnssykdom, sa advokat Daniel Hilf fra Troy. Det er mer vanlig at en person blir funnet «skyldig, men psykisk syk», noe som betyr at dommerens dom kan inkludere fengsling, men med noen mentale helsebestemmelser, sa han.

Jurymedlemmer er ofte motvillige til å erklære en tiltalt sinnssyk fordi de feilaktig tror at personen vil bli løslatt umiddelbart, sa Hilf.

Ved lov blir de som er funnet uskyldige på grunn av sinnssykdom umiddelbart innlagt på et statlig psykiatrisk sykehus, sa Hilf. Men verken dommeren eller forsvarsadvokaten kan forklare det til juryen på grunn av Michigan bevisregler som er ment å hindre jurymedlemmer fra å vite den potensielle straffen når de vurderer saken.

«Det er vanskelig for juryen å lytte til noen ganger forferdelige, enkle fakta og deretter bestemme at det ikke er noe ansvar basert på et funn av galskap,» sa Hilf. «Under rådsbehandlingen har juryen generelt muligheten til å finne tiltalte skyldig, men psykisk syk.

«Det gir dem en vei ut, men juryen forstår ikke forskjellen mellom disse dommene. Det ser ut som et kompromiss eller en reduksjon, men det er det virkelig ikke og kan føre til fengsling (i stedet) for «psykisk helsebehandling.» «

«Healing justice» er et Detroit News-prosjekt som er muliggjort av et stipend fra Association of Health Care Journalists finansiert av Commonwealth Fund, en helsefokusert ideell stiftelse.

[email protected]

Twitter: @kbouffardDN

NESTE ARTIKKEL: Hjemmebehandling og likemannsstøtte bidrar til utvinning av psykisk helse i Norge

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *