Hvorfor blir Airbus-hydrogenflyet en hit i Skandinavia?

Hvis hydrogenflyet utviklet av Airbus ser dagens lys, er det stor sjanse for at det kjører på landingsutstyret på svenske eller norske flyplasser. Under Emmanuel Macrons besøk i Sverige kunngjorde flyprodusenten denne onsdagen at den har slått seg sammen med aktører fra de to skandinaviske landene for å utforske etableringen av flyplassinfrastruktur som sannsynligvis vil kunne romme det fremtidige «null»-flyet. Airbus nye «partnere» er den svenske lufthavnsjefen Swedavia, dens norske kollega Avinor, den svenske strøm- og gassprodusenten Vattenfall, samt flyselskapet SAS.

«Dette samarbeidet vil gi en bedre forståelse av hydrogenflykonsepter og operasjoner, samt behov for forsyning, infrastruktur og flyplasstanking, noe som vil bidra til utviklingen av hydrogenflyøkosystemet i begge land», forklarer den europeiske giganten i en pressemelding . Denne mulighetsstudien vil også muliggjøre identifisering av flyplasser i Norge og Sverige som kan romme hydrogenfly, samt arbeid med regelverket.

I landet Flygskam, «en skam å fly»

I 2020 kunngjorde Airbus at de jobbet med utviklingen av et fly som skulle brenne hydrogen direkte i motoren, uten å slippe ut CO2, men bare vanndamp. Dette prosjektet heter «NULL». I tillegg til utviklingen av utstyret vil hydrogenflyene kreve lagringskapasitet. Fordi: hydrogen, en svært brannfarlig gass, må gjøres flytende ved -253°C og lagres i kryogene tanker som opptar fire ganger volumet av parafin.

Airbus har allerede lignende partnerskap i ti land, men partnerskapet som ble annonsert onsdag dekker alene mer enn 50 flyplasser i to land. «Norge og Sverige er blant de mest krevende regionene når det gjelder luftfart og har stort potensial for hydrogenproduksjon fra fornybare energikilder,» forklarer Guillaume Faury, Airbus Executive President. Denne kunngjøringen er ikke triviell for allmennheten. Flygskam-bevegelsen ble født i Sverige i 2018 [littéralement « la honte de prendre l’avion »] oppmuntre til bruk av andre mindre forurensende transportmidler.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *