Tusenvis av mennesker samlet seg i Silokaia for åpningen av Kunstsil

– Jeg vet at det over tid har vært mange meninger om dette prosjektet, men nå har vi nådd et punkt hvor vi kan være fornøyd med resultatet, sa Lubna Jafferyová før han erklærte siloen for åpnet.

Reidar Fuglestad uttrykte også sin entusiasme. Siden 2017 har han ledet byggeprosjektet til Kunstsilo, som i dag har blitt den største kulturdestinasjonen i Sør-Norge. Veien til åpning var spennende, lang og vanskelig.

– Det er en stor dag for oss alle på Kunstsilo. Vi er ferdige. På Kunstsilo har vi lært at vi må jobbe sammen for det vi tror på, utfordre hverandre og ikke miste troen og hensikten på veien. For det kan jo ordne seg til slutt. Vi er glade, stolte og takknemlige for all oppmerksomhet og støtte vi har fått internasjonalt, nasjonalt og regionalt. Det utfordrende byggeprosjektet var ferdigstilt, klart for en ny fase, sa Fuglestad i sin tale.

Kunst er viktig

– Det er en stor dag ikke bare for Kristiansand og Norge, men også for artister og mennesker over hele verden. Men fremfor alt er det en av de største kulturelle og politiske begivenhetene i Norge på lenge. Det handler om å formidle kunnskap. Og dette er fantastiske kunstneriske opplevelser på mange plan for mange mennesker. Kunst er viktig, sa Stein Olav Henrichsen, president i Kunstsilo.

Kunstsamler Nicolai Tangen takket i sin tale alle som bidro til å gjøre Kunstsilo til virkelighet. Totalt etterlot han 5500 verk i hjembyen, den største samlingen av nordisk modernistisk kunst i verden, 600 av disse er en del av åpningsutstillingen Nordic Passions.

– Kunstsilo er full av kunst og er en hyllest til kunstnere som bruker livene sine til å uttrykke det som er inni dem for oss å oppleve. De tre største nordiske kjennetegnene er turgåing, pølsesteking og kunstnerisk skepsis, men denne utstillingen gir oss enda mer. Du blir ikke en kunstelsker over natten. Først de som lider av kunst, så de som elsker kunst og også er kunstelskere. Slik er det med meg, sa Tangen.

Forvent 10.000 besøkende på kvelden

Da gratisbilletter til det første arrangementet ble lagt ut for salg i slutten av april, var alle 5500 billettene borte på et blunk. I dag forventer Kunstsilo opp mot 10.000 besøkende til folkefesten som er planlagt denne kvelden på silokai foran museet.

– Hver time fra kl. 11.00 til 12.00 vil det være underholdning med kulturelle innslag fra hele regionen, der hele befolkningen kan delta. Da har vi mulighet til å overvære en forestilling av en av landets største artister. Matoma avslutter kvelden med et spektakulært musikk- og lysshow fra museets uteservering, forteller Fuglestad.

Feiringen startet klokken 10:30 med en parade ledet av Tveit Union Musikkorps gjennom byens gater, etterfulgt av en salve fra Lagmannsholmen av Christiansand Artillerie Compagni. Dørene åpnet deretter klokken 11.30.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *