Familien reagerer: – Det er et angrep

Knut Hamsun bodde på Nørholm fra 1918 til sin død i 1952. Han hadde eget diktatelier på Nørholm. Hamsun mottok Nobelprisen i litteratur i 1920.

Under andre verdenskrig hadde han sterke sympatier for Nazi-Tyskland. Han var en av få nordmenn som møtte Adolf Hitler og hyllet ham i en nekrolog publisert i Aftenposten 7. mai 1945, dagen før frigjøringen av Norge.

Hamsuns hus: Nørholm i Eide var forfatterens hjem fra 1918 til 1952.
foto: GAT-arkiv

Etter krigen var Hamsun under psykiatrisk observasjon; han ble funnet å lide av en «varig svekkelse av mentale evner», som senere ble diskutert.

I 1947 ble han pålagt Sand Herredsrett i Grimstad å betale erstatning etter Landsvikloven. Blant annet også for medlemskap i Landssamlingen. Høyesterett fant i 1948 at Hamsun var medlem.

Hamsun bestred funnet, men ble ilagt en bot på 325.000 kroner som erstatning, tilsvarende 8,5 millioner kroner i dagens penger.

Hedret: Knut Hamsun ble hedret med en byste utenfor lokalene der den sivile rettssaken mot ham ble holdt i Storgaten i Grimstad.
foto: GAT-arkiv

Lydbok på engelsk

Legatum Publishing slipper snart en lydbok med en stemme som imiterer Knut Hamsun. Lydboken skal være på engelsk, skriver Klassekampen.

«Vi har til hensikt å produsere et stort antall slike lydbøker fra et bredt spekter av forfattere,» sa forlegger Tore Rasmussen til avisen.

– Det er helt grotesk

Regine Hamsun, forfatterens barnebarn, reagerte sterkt på dette prosjektet.

– Det er helt grotesk – og det er noe vi åpenbart ikke vil ha i familien. Det var et angrep, sa Hamsun ifølge NTB.

Familien bør diskutere og utforske alternativer sammen for å stoppe utleveringen. Hamsun reagerer mest på at «høyreradikale mishandler ham».

Ingen opphavsrett

– En annen ting som er rart er at de valgte ham: Knut Hamsuns stemme var egentlig ikke god. Hørselen var dårlig og stemmen endret seg mye, ifølge NTB.

Redaktør Rasmussen beklager at barnebarnet ikke liker prosjektet. Han hevder imidlertid at ingen har opphavsretten til stemmen, ettersom det har gått mer enn 70 år siden forfatterens død.

De renset flere tusen bøker for fukt og mugg

Reaksjon på utgivelsen av Hamsun av et radikalt høyreorientert forlag

Sjef Grimstad sitter på en potensiell gullgruve av turistpenger

Les Hamsun høyt fra start til slutt

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *