Anders Besseberg er dømt til fengsel

Høsten 2017 anklaget antidopingorganisasjonen Wada Anders Besseberg for brudd på antidopingreglene, og østerriksk politi startet etterforskning.

10. april 2018 ble det gjennomført fire politirazziaer mot det internasjonale skiskytterforbundet IBU i Salzburg og mot personer knyttet til organisasjonen. To dager senere sa Besseberg opp.

Østerriksk politi etterforsker påstander om at IBU og dets ledere ble bestukket for 2,5 millioner svenske kroner for å dekke over russiske dopingskandaler. Ifølge opplysninger fra VG har det siden 2011 vært 65 mistanker om doping.

I november 2018 opprettet IBU en revisjonskomité for å undersøke påstandene.

13. mai 2020 fornyet norsk politi korrupsjonsanklagene mot Besseberg. Han er anklaget for åpenbar korrupsjon.

I januar 2021 vil ERC, IBUs uavhengige granskingspanel, publisere sin 200 sider lange undersøkelse. Under etterforskningen ble det fremlagt bevis for at Besseberg mottok gaver i form av klokker, prostituerte og jaktturer for «urettmessig begunstigelse av russiske interesser».

Mandag 17. april 2023 blir Besseberg siktet for tilsynelatende korrupsjon i Norge.

Tirsdag 9. januar starter den fem uker lange rettssaken mot Besseberg i Buskerud tingrett i Hokksund. Blant anklagene gjelder flere bestikkelser av dyre klokker, eksklusive jakter, russiske prostituerte og leiebiler.

Mistanker om at Besseberg og andre fra IBU bidro til å dekke over dopingsaker i Russland, etterforskes fortsatt av østerriksk politi. Mistenkte uregelmessigheter knyttet til markedsførings- og TV-selskapet Infront blir også etterforsket i Østerrike. Den nåværende presidenten i IBU, svenske Olle Dahlin, er en av dem som er målrettet av etterforskningen.

(TT)

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *