Norske kroner – den mest risikofylte valutaen med AAA-rating

Selv om det var en trygg havn for investorer i 2012, ser de siden Brexit på det som stadig mer risikabelt.



<p data-lazy-src=


Foto: Reuters arkiv

En valuta som ble en trygg havn i 2012, handles nå nesten som om den var et fremvoksende marked. Dette er den norske kronen. Dette til tross for landets AAA-rating, verdens største suverene formuesfond og et stort driftsbalanseoverskudd, kommenterte dette. Bloomberg.

Da Storbritannia sjokkerte verden ved å stemme for å forlate EU, strømmet investorer til valutamarkeder de trodde var trygge, som yen, franc og danske kroner. Samtidig forlot de eiendeler de anså som mer risikable, som pund sterling, zloty og norske kroner.

Gothe Langelan, sjefanalytiker ved Nordea Bank i Oslo sier han kronen falt inn i en gruppe valutaer som bukket under for risikoaversjon etter Brexit. Til tross for sin AAA-rating, er kronen til syvende og sist «en liten perifer valuta,» sier han.

Å ha en liten valuta betyr også å ha en liten økonomi og pengepolitikk prisgitt større globale økonomiske strømmer. Uro rundt Storbritannia truer Europas økonomiske helse og kan tvinge norske sentralbankfolk til å gå sammen med sine skandinaviske kolleger for å kutte renten til null. I Danmark og Sverige er rentene allerede under null.

Planlegg møtet til et uleilig tidspunkt, rundt valgdagen Brexit det meldte den norske sentralbanken holder hovedrenten på nivået 0,5 %. Hun sa også at hun ble mer optimistisk med tanke på økonomien midt i stigende oljepriser. Banken sa at den fortsatt hadde muligheten til å kutte renten igjen i år. Det var da resultatet av folkeavstemningen ble klart.

Danske Bank Og svenske forretningsbanker forventer at sentralbanksjef Øysten Olsen må kutte renten to ganger, til null innen utgangen av året, for å takle fallende renter. Brexit, mens Norges eksportmarkeder lider.

DNB – Norges største bank sa at sentralbanken må legge vekk noe av sin nyvunne optimisme, kutte renten igjen og senke prognosen for styringsrenten for å holde tritt med utenlandske stimuleringstiltak.


Nedgangen til koronaen gjenspeiler den nye virkeligheten. Selv om det var ønskelig i 2012, da investorene var fokusert på kredittverdighet, er ikke norsk valuta populær når likviditet søkes, sa Erika Blomgren, sjefstrateg i SEB. I 2012 var kronen en «alternativ havn», sier hun. Det handler nå om «implikasjonene for forventet vekst og risikosentiment».


Det er bare 10 land i verden med en AAA-rating fra alle tre ratingbyråene. Moody’s, S&P Og Fitch. En måneds volatilitet viser at Norge har den mest risikofylte valutaen i konsernet, som også inkluderer Sverige, Danmark, Sveits, Tyskland, Australia, Singapore og Canada. EU-medlemmene Luxembourg og Nederland er også en del av den.


Forventninger om ytterligere rentekutt påvirker valutamarkedet. Nils Christian Knudsen, valutastrateg ved Detaljhandel banker, sier det er betydelig risiko for kronen på grunn av rentenivåer og oljeprisvolatilitet.

«Markedsrisikoen er høy, sier han. «Investorer vil avstå fra å kjøpe kronen.»

Hver nyhet er en ressurs, følg Investor.bg og inn Google Nyheter Showcase.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *