Klaipėda vil også trenge brannslokkingsskip

En ny generasjon ubemannet brannfartøy er under utvikling i Norge.

Et skip med vannskjold

Det fjernstyrte brannskipet utvikles av det norske teknologiselskapet Konsberg Maritime sammen med spesialister fra det kanadiske ingeniørfirmaet Robert Allanis. Utviklingen av dette skipet, foreløpig kalt «Ralmander», vil bruke infrarød, radar og andre fjernkontrollteknologier. Militæret er også involvert i opprettelsen av dette skipet.

Dette skipet blir 20 meter langt. Den skal utstyres med tre skumkanoner med vekslende slokkevinkler og en total slokkekapasitet på 2.400 kubikkmeter per sekund.

For å beskytte skipet mot varmen, er en spesiell enhet kalt vannskjold installert for å ventilere det.

I tillegg kan ubemannede skip brukes til å taue brennende skip. Dette er spesielt viktig. Noen ganger er det mer fordelaktig å taue et brennende skip i havn til åpent farvann og slukke det der enn å risikere at det antenner noe i havnen.

Kan svømme i nærheten

Det antas at fordelene med ubemannede skip fremfor konvensjonelle skip utvilsomt vil være betydelige. Disse skipene vil kunne komme så nært som mulig brennende skip og andre gjenstander uten fare for skade på skipets mannskap. Skipene vil være helt autonome og mannskapsløse.

Bruk av ubemannede skip i havner med dette skipet kan åpne for helt nye muligheter.

Bygging av slike skip er forbundet med ganske høye kostnader, da det må bygges helt nye systemer. Likevel kan flere og flere spesialskip bli lagt til den globale flåten i nær fremtid.

Men brannskip vil være ekstremt viktig for havner. Dersom det brenner i havna eller et skip brenner på kaia, er det svært stor sannsynlighet for at brannen vil spre seg over et stort område og påvirke hele anlegg i land.

Klaipėda havnetropper

Vi får håpe når et slikt skip kan dukke opp i havnen i Klaipėda. Spesielt siden havnen i Klaipėda ikke har et spesialisert brannskip.

I tillegg har havnen i Klaipėda allerede mange høyrisikohavneterminaler hvor oljeprodukter, gass, gjødsel og containere som også kan inneholde brennbare materialer lastes.

Det er ikke for ingenting at et av de siste brannslokkingskursene fant sted i fjor på «Klaipėdos Smelte» og simulerte brenningen av en container med et farlig stoff.

For omtrent et tiår siden, på et av møtene i Havneutviklingsrådet, ble det nevnt at det var behov for et spesielt brannslukningsskip i havnen i Klaipėda. Denne stillingen ble presentert av statens brannvesen.

Brannslokkingsskip er ganske dyre og brukes sjelden i havner.

Jeg kan ikke huske sist det brant i havnen i Klaipėda. Men det betyr ikke at det ikke kan skje.

For tiden brukes havneslepebåter til å slukke branner i havnen i Klaipėda. Det ligger også et 56 meter langt søke- og redningsskip «Shakiai» i havnen, som har fire brannslokkingskanoner. Dette skipet ble overlevert og brukes av den litauiske hæren til søk og redning av mennesker og beskyttelse mot oljesøl og branner.


tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *