Kvinners fotballmesterskap startet med et sjokk, New Zealand slo Norge – ČT Sport – Tsjekkisk TV

Kampen ble innledet av ett minutts stillhet for ofrene for skytingen i Auckland som skjedde bare timer før kampen. I hendelsen nær det norske landslagets hotell omkom tre personer, inkludert angriperen.

42.137 tilskuere så kampen på Eden Park Stadium, som ble ledsaget av økte sikkerhetstiltak på grunn av skytingen. Ifølge byrået AP er dette besøksrekord for newzealandsk fotball.

Hannah Wilkinson avgjorde seieren til hjemmelaget i det 48. minutt. Helt på slutten kunne New Zealand beseglet seieren med håndballstraff, men Ria Percival klarte ikke å omsette straffen i det 90. minutt.

Dommeren bestemte seg først for straffen etter å ha sett videoen. Hun forklarte deretter dommen for stadionpublikummet for første gang under den nye regelen som ble innført for rettssaken i januar.

New Zealands første verdenscupseier var ikke preget av en bom. De klarte å vinne hjemmefotballspilleren i sin sjette opptreden, på femten kamper før det var det bare tre uavgjorte i mesterskapet.

Det andre vertslandet, Australia, kom også med i turneringen. Foran 75 784 tilskuere i Sydney klarte de en 1-0 seier over Irland, som deltok i et mesterskap for første gang. Stephanie Catley scoret det eneste målet med en straffe i det 52. minutt.

Australia lyktes også uten kaptein Sam Kerr, som i det minste vil gå glipp av neste gruppekamp mot Nigeria. Toppscoreren i landslagets historie skadet leggen på trening dagen før kamp.

Tragisk skyting før verdenscupstart

Skytingen skjedde på en byggeplass og skytteren ble også drept. I følge New Zealands statsminister Chris Hipkins var det en isolert hendelse uten politisk eller ideologisk motiv og satte ikke starten på mesterskapet i fare.

Arrangørene har imidlertid økt sikkerheten på Eden Park Stadium, hvor turneringen starter med en kamp mellom New Zealand og den tsjekkiske treneren Jitka Klimková og Norge, hvis hotell ikke er langt unna åstedet.

«Vi ble vekket av et helikopter som fløy i nærheten av hotellet. Men vi følte oss trygge hele tiden, sa Norges kaptein Maren Mjelde til AP. «FIFA har gode sikkerhetstiltak på hotellet og vi har også vår egen person til det,» la hun til.

Bortsett fra de økte sikkerhetstiltakene skal ikke skytingene ha noen innvirkning på mesterskapets forløp. «Vi ble informert om at det var en isolert hendelse som ikke hadde noe med fotball å gjøre. Kampen vil fortsette som planlagt,» sa FIFA i en uttalelse.

«Jeg setter pris på at myndighetene i New Zealand har vært i konstant kontakt med oss ​​siden de første øyeblikkene etter de tragiske hendelsene. Vi mottok også alle nødvendige garantier,» la FIFA-president Gianni Infantino til.

FIFA sa også at det ville være ett minutts stillhet før kveldens kamp mellom New Zealand og Norge i Auckland og Australias andre kamp mot Irland i Sydney.