7 matvarer for bedre leddhelse, ifølge eksperter

Et ledd er et sted hvor to eller flere bein kommer sammen for å tillate bevegelse. Leddene er laget av bein, et lag av brusk som dekker bein, muskler, leddbånd og leddvæske. Hver av dem er ansvarlig for å gi smertefri bevegelse.

Oppretthold sunne ledd er viktig for å forebygge eller forsinke utbruddet av artrose. Et balansert, næringsrikt kosthold er grunnlaget for leddhelse. Faktisk har visse næringsstoffer vist seg å redusere smerte og forbedre leddmobilitet ved å redusere betennelse, opprettholde leddsmøring og styrke bein og muskler.

Integrer et leddvennlig kosthold

Mens det er flere viktige næringsstoffer som er gunstige for leddhelsen, er et balansert kosthold generelt optimalt for langsiktige smertefrie ledd. For å sikre at du spiser et fellesvennlig kosthold, sørg for å inkludere en rekke frukt og grønnsaker. Det vil også hjelpe deg å opprettholde en sunn vekt, noe som gir mindre belastning på ledd og bein.

Dietter rik på sunt fett, inkludert omega-3 fettsyrer, forebygger og reduserer betennelse, samt reduserer smerter og hevelser i ømme ledd. I tillegg inneholder fiberrike karbohydrater, frukt og grønnsaker antioksidanter, vitaminer, mineraler og fiber som gir direkte anti-inflammatorisk virkning der det er nødvendig.

Disse symptomene på høyt kolesterol påvirker leddene og øynene

Mat for bedre leddhelse

Leddsmerter kan forstyrre dagen din. Heldigvis finnes det enkle måter å forbedre og opprettholde helsen til leddene dine på. Ved å opprettholde en diett rik på deilige, næringsrike matvarer som de som er oppført her, vil du gi leddene dine den ernæringen de trenger for å fungere best mulig, smertefri. Her er 7 vitenskapelig støttede matvarer å spise mer av for felles helse.

Fet fisk som laks, makrell og sardiner er fulle av omega-3 fettsyrer. Disse fettene er kjent for sine betennelsesdempende egenskaper og kan ha en gunstig effekt på de som opplever leddsmerter eller lider av slitasjegikt, en tilstand som får brusken i leddene til å degenerere. Og fordi leddhelsen påvirkes direkte av spesifikk leddbetennelse, er en diett rik på antiinflammatoriske omega-3-fettsyrer avgjørende.

En metaanalyse fant at å spise fet fisk (som laks) minst to ganger i uken førte til en reduksjon i revmatoid artrittaktivitet og reduserte den totale risikoen for å utvikle sykdommen.

Bladgrønt, inkludert spinat, brokkoli og grønnkål, er rike på antioksidanter som arbeider for å undertrykke leddbetennelse og redusere symptomene på revmatoid artritt. Spinat er også en utmerket kilde til fytokjemikalier som angriper frie radikaler og forhindrer oksidativ skade.

Andre kilder til fytokjemikalier og antioksidanter: brokkoli, kål, neper, gulrøtter, selleri og pærer

Blåbær er en ekstremt næringsrik frukt, rik på fytonæringsstoffer og antioksidanter. Polyfenolene og flavonoidene i blåbær forhindrer degenerative sykdommer som de som er forbundet med leddsmerter og reduserer betennelse. Blåbær kan også forhindre bentap og forbedre bentettheten når vi blir eldre.

Andre kilder til fytonæringsstoffer og antioksidanter: bjørnebær, jordbær, bringebær og tranebær

Linfrø er en utmerket kilde til vitamin E og omega-3 fettsyrer. Faktisk er lin den beste plantebaserte kilden til omega-3 tilgjengelig.

Noen undersøkelser viser at vitamin E kan forhindre bruskdegenerasjon og lindre leddsmerter hos personer med slitasjegikt. Vitamin E kan stoppe utviklingen av slitasjegikt ved å eliminere oksidativt stress og redusere leddbetennelse.

Omega-3 deaktiverer den inflammatoriske responsen, og forhindrer leddforringelse og tilhørende sykdommer.

Andre næringsrike nøtter og frø: chiafrø, valnøtter og mandler.

Er det trygt eller farlig å «knekke» fingrene?

Fiberrike fullkorn, inkludert havre, brun ris og quinoa, inneholder kraftige anti-inflammatoriske egenskaper som fremmer generell helse og støtter leddhelsen.

En porsjon havregryn inneholder 4 gram kostfiber. En studie undersøkte forekomsten av dårlig tarmmikrobiota hos pasienter med revmatoid artritt og risikoutsatte. Dette antyder at å inkludere fiberrike fullkorn, som havregryn, kan gjenopprette tarmsymbiose og forbedre kroppens immunrespons.

Andre hele korn å vurdere: brun ris, quinoa, bygg, bokhvete.

Gurkemeie er en plante som har blitt brukt i århundrer til medisinske formål. I løpet av de siste 35 årene har forskere begynt å anerkjenne fordelene med gurkemeie. Curcumin er det mest bemerkelsesverdige næringsstoffet i gurkemeie.

Både gurkemeie og curcumin tilbyr betennelsesdempende egenskaper og har blitt brukt i tusenvis av år for å lindre leddsmerter.19 Forskning viser at curcumin faktisk lindrer smerter hos personer med slitasjegikt.

Grønn te inneholder mer antioksidanter enn noen annen te. Katekiner, en type antioksidanter som finnes i grønn te, kan redusere betennelse og beskytte brusk mot ytterligere nedbrytning.

En studie fant at antioksidantaktiviteten og de antiinflammatoriske egenskapene til grønn te reduserte sykdomsaktiviteten hos pasienter med revmatoid artritt.

Andre matvarer rike på katekiner: matcha, epler, aprikoser og jordbær.

Ytterligere tips for leddhelse

Mens kostholdet ditt er en viktig del av å opprettholde sunne ledd, kan livsstilsfaktorer være viktigere. Bruk noen minutter på å evaluere vanene dine og bruk disse tipsene for leddhelse:

Hold deg aktiv. Å bevege kroppen med vilje gjennom dagen kan bidra til å holde leddene smertefrie. Muskelsvakhet og en stillesittende livsstil er risikofaktorer for slitasjegikt. Prøv å sitte mindre. Stå opp og gå rundt hver time eller tren 30 minutter med lav intensitet de fleste dagene i uken.

Kroppsbygging. Muskeltap er uunngåelig når vi blir eldre. Muskelsvakhet og muskeldegenerasjon er risikofaktorer for leddforringelse. På den annen side kan vektbærende aktiviteter som vektløfting forhindre muskeltap, forbedre styrke og redusere bentap, alt viktig for leddhelsen.

Redusere stress. Stress, angst og depresjon påvirker alle leddsmerter. Finn måter å redusere daglig stress. Prøv noen av disse ideene for å lindre stress: mediter i ti minutter, les favorittboken din eller lytt til favorittmusikken din, gå en tur, snakk med en venn eller se en helsepersonell som en terapeut.

Oppretthold en sunn vekt. Å bære overvekt legger press på leddene dine, og setter deg i fare for leddsmerter. Fokuser på å gi energi til kroppen din med balanserte måltider og snacks for å opprettholde en sunn vekt og forhindre leddforringelse.

Et balansert kosthold rikt på sunt fett, fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter er viktig for å opprettholde sunne ledd. Selv om det ikke er noen magisk pille, kan det å inkludere disse matvarene i ditt ukentlige kosthold bidra til å lindre smerte og forhindre fremtidig ubehag. Sørg for å diskutere bekymringene dine med helsepersonell før du endrer kostholdet ditt.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *