7 spørsmål om anerkjennelse av den palestinske staten

Tre europeiske land vil snart anerkjenne Palestina som en uavhengig stat. Mens palestinerne jubler, uttrykker Israel sterk kritikk. Denne avgjørelsen betyr

23.05.2024, 12:0323.05.2024, 12:09

Natasha Hähni og Lisa Schneider, Jerusalem / ch media

Mer fra «International»

Fra førstkommende tirsdag ønsker Irland, Norge og Spania å anerkjenne Palestina som stat. Det meldte Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Irlands statsminister Simon Harris og Spanias statsminister Pedro Sánchez onsdag morgen.

De viktigste spørsmålene

Hvorfor skjer denne erkjennelsen nå?

Simon Harris talte i Dublin og argumenterte for at Palestina hadde samme rett til anerkjennelse som Irland i 1922, og tok avstand fra Hamas:

«Hamas har ingenting å tilby israelere og palestinere bortsett fra smerte og lidelse»

Anerkjennelsen av Palestina er «en utvetydig støtte for tostatsløsningen», understreket han.

Siden fredsinnsatsen med Oslo-avtalen for mer enn 30 år siden har Norge og mange andre land forsøkt å følge en strategi der anerkjennelse følger en fredelig løsning, sier Norges regjeringssjef Store. «Det gikk ikke.»

Spanias statsminister Pedro Sánchez sa:

«Det er på tide å handle»

Israels statsminister Netanyahu, til tross for alle utfordringene, ja «fortsatte å ødelegge Gazastripen» og fortsetter å straffe palestinerne, anklaget sosialistlederen.

👉Vår direktesending om situasjonen i Midtøsten👈

Hvordan reagerer Israel?

Israel tilbakekalte sine ambassadører fra Norge og Irland kort tid etter kunngjøringene fra Irland, Norge og Spania.

Utenriksminister Israel Katz skrev på X:

«Hvis Spania innser sin intensjon om å anerkjenne en palestinsk stat, vil et lignende tiltak bli iverksatt mot den. «Dagens beslutning er et budskap til palestinerne og verden: terrorisme lønner seg.»

Flyttingen kan hemme innsatsen for å returnere israelske gisler holdt i Gaza og redusere sannsynligheten for en våpenhvile.

Hvordan reagerer palestinerne?

Generalsekretær i Palestina Liberation Organization (PLO) Hussein al-Sheikh snakket om et «historisk øyeblikk» og et skritt mot «stabilitet, sikkerhet og fred i regionen».

Den islamistiske militsen Hamas, som angrep Israel 7. oktober, drepte og kidnappet hundrevis av sivile, og utløste den nåværende krigen på Gazastripen, uttrykte også glede: Anerkjennelsen er et viktig skritt «mot opprettelsen av en palestinsk stat med Jerusalem. dens hovedstad.

Vil andre europeiske land snart følge etter?

Det er mulig. Slovenia og Malta har kunngjort at de vil anerkjenne en palestinsk stat i fremtiden. Belgia kan også bli med.

Sammen, 143 av 193 FNs medlemsland anerkjenner Palestina. Men det meste av den vestlige verden – inkludert Storbritannia, USA, Frankrike, Tyskland og Italia – gjør det ikke.

Spania, Norge og Irland blir snart blå. Slovenia, Malta og Belgia indikerer at de ønsker å gjøre det samme. USA nekter og Colombia åpner en ambassade i Ramallah.

Sverige har så langt vært det eneste EU-landet som har anerkjent Palestina. Bulgaria, Kypros, Tsjekkia, Ungarn, Romania, Polen og Slovakia vedtok lignende tiltak før de ble med i EU.

Hva med Sveits?

Siden Oslo-avtalen av 1993 har Sveits opprettholdt forbindelser med de palestinske myndighetene. Sveits anerkjenner imidlertid ikke Palestina som en stat.

Hva er den politiske situasjonen i de palestinske områdene?

PLO har anerkjent staten Israel siden 1993. Siden den gang har Israel anerkjent PLO som palestinernes representant. Det var på dette tidspunktet Oslo I-avtalen ble undertegnet, hvoretter Palestinian Authority (PA) ble opprettet som en midlertidig løsning. To år senere ble Oslo II-avtalen undertegnet som delte Vestbredden inn i områder A, B og C. Den palestinske myndigheten ble opprettet som en selvstendig enhet.

Bare område A – der de fleste palestinere bor på Vestbredden – kontrolleres kun av de palestinske myndighetene. Område B administreres i fellesskap, område C Israel. Den representerer det meste av territoriet på Vestbredden og inkluderer israelske bosetninger.

Gaza var kontrollert av de palestinske myndighetene frem til 2007. Hamas tok deretter territoriet i et blodig kupp etter å ha vunnet det palestinske valget i 2006. Opprettelsen av en enkelt palestinsk stat bestående av Vestbredden og Gaza blir derfor stadig mer usannsynlig.

Øker sjansene for en palestinsk stat?

Mange punkter angående den nøyaktige formen en palestinsk stat bør ha er fortsatt uklare: innenfor hvilke grenser bør den eksistere? Hva vil skje med israelske bosetninger på Vestbredden? Hvordan gjøre Øst-Jerusalem, annektert av Israel, til en fullverdig hovedstad i Palestina?

Tyskland og Frankrike, blant andre, støtter absolutt opprettelsen av en palestinsk stat – men bare på slutten av en prosess som må løse eksisterende problemer. Og selv om Spania, Irland og Norge anerkjenner Palestina som en stat, forblir de åpne – og situasjonen på bakken forblir den samme. Anerkjennelsen er derfor først og fremst symbolsk i naturen.

Internasjonale nyheter, både dag og natt, er her:

(Oversatt og redigert av Chiara Lecca)

Etter et komplisert emne, her er de stygge kattene…

1/13

Etter et komplisert emne, her er de stygge kattene…

kilde: imgur

dele videre

Gaza etter bombene

Video: Watson

Du kan også være interessert i:

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *