Behandlingsteam ser psykisk helsesuksesser i Norge

Bergen, Norge — Livet så ut til å falle fra hverandre for Vibeke Hellesund i 2010.

Hellesund ble diagnostisert med bipolar lidelse, og ble deprimert etter skilsmisse og deretter brudd med en påfølgende kjæreste. Nordmannen krevde flere sykehusinnleggelser av avtagende varighet og et år med intens poliklinisk behandling gitt av et Assertive Community Treatment (ACT)-team for å løse depresjonen hans.

Seks år etter siste innleggelse jobber Hellesund nå som kollegastøttespesialist som en del av et ACT-team som yter sosial og psykisk helsestøtte hjemme til rundt 150 alvorlig psykisk syke som bor i Bergen by. Teamet gir 24-timers tilgang til klienter i krise.

Se hele rapporten «Healing Justice» | Om dette prosjektet

Selv om ACT er tilgjengelig i alle amerikanske stater, inkludert Michigan, er den mest tilgjengelig i Norge. Bergenssamfunnet, som har en befolkning på cirka 280 000, har to ACT-team som behandler 300 personer, eller cirka 110 pasienter per 100 000 innbyggere.

Detroit/Wayne County Mental Health Authority, som betjener fylkets befolkning på 1,75 millioner, har 726 pasienter registrert i ACT, eller 41 pasienter per 100 000 innbyggere. Over hele landet er omtrent 60 av hver 100 000 innbyggere i Michigan registrert i ACT, ifølge statens Department of Health and Human Services.

ACTs oppgave er å ta vare på pasienter hjemme og bringe dem mot uavhengighet samtidig som de unngår sykehusinnleggelse.

Tverrfaglige team inkluderer vanligvis psykisk helsepersonell, sosialarbeidere og jevnaldrende mentorer som opprettholder direkte kontakt med pasienter, for å sikre at de fortsetter å ta medisinene sine og dekker deres behov for mat, overnatting, arbeid og sosial interaksjon.

Som alle andre helsetjenester i Norge dekkes kostnaden av skattebetalerne gjennom landets sosialiserte helsetjeneste. I Norge får alvorlig psykisk syke også bolig og økonomisk bistand fra det offentlige.

«Jeg hadde en samfunnspsykiatrisk sykepleier som kom på besøk til meg en eller to ganger i uken,» sa Hellesund om bedring ved hjelp av et ACT-team. Sykepleiebesøkene varte i omtrent ett år, sa hun, men ACT-behandling kan fortsette så lenge det er nødvendig.

«Vi ville bare gå til den lokale butikken, hvis det var det jeg trengte å gjøre, eller vi ville gå en tur eller bare snakke,» sa Hellesund.

Hellesund jobber nå som en del av et ACT-team som består av to psykiatere, to psykoterapeuter, seks psykiatriske sykepleiere, en sosionom og en fagutdanningsspesialist.

«Vi jobber sammen for å dekke alle aspekter som en person faktisk trenger for å fungere i samfunnet. Det er ikke så mye vi ikke gjør,» sa Hellesund og la til at hun og andre medlemmer av teamet streifet rundt i gatene på jakt etter pasienter hvis de forsvant fra sine hjem. boliger.

Wayne County har 12 ACT-team, som hver består av en psykiater, registrert sykepleier eller sosialarbeider, saksbehandler og kollegastøttespesialist, sa Dana Lasenby, klinisk direktør for Detroit/Wayne Mental Health Authority.

Selv om ACT er dyrt, er det dekket av Medicaid helseprogram for pasienter som oppfyller kriterier, inkludert en historie med hyppige sykehusinnleggelser, sa Lasenby.

Tilgjengeligheten av ACT i Wayne County er ikke begrenset av finansiering, men av vanskeligheten med å finne byråer som er villige og i stand til å jobbe med den vanskelige befolkningen som trenger slike tjenester, bemerket hun.

«Det er veldig intenst,» sa Lasenby om ACT-behandling. «De ser på hver av disse menneskene hver dag. På et eller annet nivå har de en slags 24/7 kontakt.

«Ofte er utfordringen å finne folk som er trent og i stand til å ta vare på denne svært komplekse personen,» sa hun.

«Healing justice» er et Detroit News-prosjekt som er muliggjort av et stipend fra Association of Health Care Journalists finansiert av Commonwealth Fund, en helsefokusert ideell stiftelse.

[email protected]

Twitter: @kbouffardDN

NESTE ARTIKKEL: Michigan fengsel har en mildere tilnærming til psykisk syke

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *