Bulgarsk kulturell og historisk mosaikkarv presenteres i en utstilling i Stavanger by, arrangert av vår ambassade i Norge

Den bulgarske kulturelle og historiske arven til mosaikk presenteres med utstillingen «Bulgaria og mosaikker» i byen Stavanger, åpnet av vår ambassadør i Norge Desislava Ivanova under en høytidelig begivenhet i kirken «St. Petersburg». Petri». Det melder den bulgarske ambassaden i Oslo, som er arrangør.

Utstillingen inkluderer 26 paneler og ble produsert av Balkan Heritage Foundation for State Cultural Institute i utenriksdepartementet i Republikken Bulgaria, i samarbeid med bulgarske museer, ideelle organisasjoner og spesialister innen kunststudier og arkeologi . . Den er todelt: print og digital, med hvert panel med en QR-kode som fører til et spesialdesignet nettsted med detaljer om mosaikken. «Bulgaria og mosaikkene» vil forbli tilgjengelig i Saint-Pierre kirke. Petri» i en uke.

I sin velkomsttale fremhevet ambassadør Ivanova den rike kulturelle og historiske arven som landet vårt er stolt av. Hun minnet om at mosaikk også er en kjent kunst i Norge, med eksempel på mosaikkpanelet i Oslo Rådhus.

«Utstillingen presenterer Bulgarias historie gjennom utvalgte eksempler på bulgarsk mosaikkarv fra de siste to årtusener. Jeg er glad for at det første stedet hvor denne utstillingen vil bli presentert er Norge. Denne typen arrangementer er en del av vår forståelse av promotering av Bulgarsk kultur og det bulgarske samfunnets bidrag til det norske samfunnet, sa Ivanova.

I sin tale fremhevet den bulgarske ambassadøren panelet som inneholder elementer av gamle mosaikker som ble oppdaget på Bulgarias territorium. Blant dem er «Gorgone Medusa» fra 2.-3. århundre, hvis original er i Devnia Mosaic Museum, samt fragmenter av mosaikker fra 3. århundre funnet i Plovdiv. Sterke er også middelaldermosaikkene til bulgarske kirker, samt moderne bulgarske mosaikker fra 1900-tallet, inkludert de i Sofia tinghus, utenriksdepartementet, National History Museum og andre ikoniske bygninger i Bulgaria.

Utstillingen i Stavanger ble åpnet i samarbeid med kirken «St. Petri» og den bulgarske pianisten og grunnleggeren av Stavanger Internasjonale Pianofestival Kiril Kutin. På arrangementet ga han en spesiell musikalsk opptreden med den 10 år gamle fiolinisten Isobel Lin, informert av den bulgarske ambassaden i Norge. Innvielsen fant sted i nærvær av gjester fra Stavangers kulturelite, honorære konsuler, representanter for det bulgarske samfunnet i byen og regionen, samt turister.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *