Den norske kong Harald Vs helse er i bedring, men han vil trenge en permanent pacemaker, sier Palace

KØBENHAVN, Danmark (AP) – Kong Harald V av Norge er i bedring, men vil trenge en permanent pacemaker etter å ha blitt syk under en tur til Malaysia, kunngjorde palasset mandag, da 87 år gammel monark ble overført til et universitetssykehus i Oslo for medisinske undersøkelser.

Harald kom tilbake til Norge på et medisinsk fly søndag kveld, et døgn etter å ha vært implantert med en midlertidig pacemaker i det sørøstasiatiske landet etter å ha lidd av en infeksjon mens han var på en privat ferie til en ferieøy.

Kongen ankom Rikssykehuset i Oslo mandag i et kjøretøy merket «intensiv ambulanse», under politieskorte, og flere medlemmer av kongefamilien besøkte ham. Palasset sa at han ville være i medisinsk permisjon i to uker, hvor kronprins Haakan vil tjene som monark.

Kongens infeksjon «er nå bedre kontrollert», men han har «en hjertefrekvens som er for lav og vil trenge en permanent pacemaker», sa palasset mandag.

«Tidspunktet for innsetting av pacemaker avgjøres av når kongen er helt fri for infeksjon. Dette kan ta flere dager,» hvor han sannsynligvis vil forbli på sykehus, heter det i uttalelsen.

Europas lengst regjerende monark ble syk på den malaysiske ferieøya Langkawi mens han reiste med sin kone, Dronning Sonjaangivelig for å feire hans 87-årsdag.

Han ble operert på lørdag ved øyas Sultanah Maliha-sykehus for å implantere en midlertidig pacemaker på grunn av lav hjertefrekvens, ifølge kongehuset.

Et medisinsk evakueringsfly fra Scandinavian Airlines, som tok av fra Oslo torsdag, ankom Langkawi fredag. Boeing 737-700-flyet ble tidligere brukt som en flygende ambulanse.

Ifølge Flightradar24 tok det samme flyet av fra Langkawi søndag mot Sharjah, De forente arabiske emirater, hvorfra det fløy til Oslo lufthavn. Slottet sa at Sonja var på reise med kongen.

Ifølge det norske nyhetsbyrået NTB, som siterte opplysninger fra statsminister Jonas Gahr Støre, kostet transporten av kongen til Norge rundt 2 millioner norske kroner (190.000 dollar), som skal komme fra forsvarsbudsjettet.

Den norske monarken har hatt dårlig helse de siste årene med tallrike sykehusopphold og bruker krykker. Harald ble operert for å erstatte en hjerteklaff i oktober 2020 etter å ha vært innlagt på sykehus med pustevansker.

Harald har gjentatte ganger uttalt at han ikke har til hensikt å abdisere, i motsetning til sin første kusine, dronning Margrethe II av Danmark, som trakk seg tidligere i år.

Haralds plikter som norsk statsoverhode er seremonielle og han har ingen politisk makt. Han besteg tronen etter at faren, kong Olav, døde i 1991.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *