En by i Norge som trenger gigantiske speil for å se solen

Hvert år reflekterer tre gigantiske speil solstrålene på en liten by i Norge i seks måneder – et tillegg til 3000. Beboerne tilbrakte halve året i skyggen av fjellet

Rjukan ligger i en dal mellom to fjell. Utsikten er fantastisk, men i seks måneder kaster disse fjellene skygger over byen. Solens stråler når fjellskråningene, men ikke Rjukan selv. En innbygger i byen hadde en måte å tiltrekke seg i det minste noen få stråler til byens gater – ved å installere tre enorme speil på fjellet som retter sollys mot Rjukan plass.

Hvert år fra slutten av september til midten av mars synker Rjukan ned i skumringen også på dagtid. Bortsett fra bytorget, hvor det er et merkelig lysglimt – en lyssirkel som flommer over rundt 600 kvadratmeter. Hvert av de tre datastyrte speilene installert i fjellet har et areal på 17 kvadratmeter. De er programmert til å bevege seg med solen, rotere litt hvert 10. sekund slik at de hele tiden kan skinne strålene inn på campus.

Speilene ble installert i 2013. Opphavsmannen til ideen deres, kunstner Martin Andersen, flyttet til Rjukan i 2002, men følte snart at mangelen på sollys forårsaket depresjon. Mannen klarte å overbevise byadministrasjonen om at speilene ville hjelpe Rjukan som helhet. Denne ideen var ikke helt ny. Allerede i 1913 ble speil brukt til å fange stråler og lede dem inn i byen. Den lokale forretningsmannen Sam Eyde kom på ideen, men den gang fantes det ingen teknologi for å implementere ideen. I stedet ble det bygget en taubane for å ta solsøkende innbyggere opp på fjellet for å nyte det naturlige lyset.

Til å begynne med støttet ikke alle innbyggerne i byen bygging av speil, som kostet rundt 5 millioner. Norske kroner (ca. 520.000 euro). Men nå nyter de ikke bare strålene, men også turister som kommer hit bare for å stå i speillyset.

15 minutter iht

Likte du det? Bruk et sekund på å støtte MindaugasK på Patreon!

En by i Norge som trenger gigantiske speil for å se solen

sfgdfg

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *