Fagforeningspresset på Tesla øker i Sverige ettersom havnearbeidere forlenger streiken – 17. november 2023 kl. 14:09

Havnearbeidere i Sverige utvidet protesten mot Tesla fredag ​​og hindrer nå at det amerikanske selskapets biler blir losset i alle havner, av sympati for Tesla-arbeidere som krever tariffavtaler.

Tesla, som er medstiftet av milliardæren Elon Musk, produserer ikke i Sverige, men elbilene deres blir betjent av rundt 130 mekanikere tilknyttet den svenske fagforeningen IF Metall, som startet en streik 27. oktober.

Havnearbeidere ble med i mekanikerstreiken 7. november og blokkerte Sveriges fire største havner for Tesla-biler. Dette ble utvidet til alle havner kl. 12.00 (1100 GMT) fredag.

Tesla, som revolusjonerte elbilmarkedet, og dets rundt 127 000 ansatte har klart å omgå tariffavtaler som regulerer lønns- og arbeidsvilkår, og Musk har vært vokal i sin motstand mot fagforeninger.

Men hvis Sverige kan bryte Teslas motstand, kan det danne presedens for andre land.

Foreløpig har ikke fagforeninger i USA og Tyskland lykkes med å tvinge selskapet til å akseptere tariffavtaler.

«Når de kommer til Sverige må de følge reglene, vi har visse standarder her og han (Musk) må godta dem,» sa Torbjørn Johansson, tariffsekretær i den svenske fagforeningen LO.

«Svenske arbeidere har ikke råd til å tape denne kampen.»

I tillegg til longshoremen, nekter fagforeningsrenholdere å rengjøre Tesla-bygninger, og postarbeidere har sluttet å levere post.

Fredag ​​stanset elektrikere vedlikeholds- og reparasjonsarbeid for Tesla, blant annet ved ladestasjonene over hele Sverige.

Svenske arbeidere støttes også av Norges Fellesforbundet, den største fagforeningen i landets LO-forbund.

Svenske fagforeninger har allerede hatt suksess med å få utenlandske selskaper til å akseptere lokal industriell praksis.

På 1990-tallet signerte det amerikanske leketøysselskapet Toys “R” Us en tariffavtale med sine 130 svenske ansatte etter en tre måneder lang streik.

Aksjonen mot Tesla vil eskalere ytterligere – med mindre en avtale oppnås – 24. november, når rundt 50 fagforeningsansatte ved Hydro Extrusions, et datterselskap av det norske aluminium- og energiselskapet Hydro, slutter å jobbe med Teslas bilprodukter.

Tesla svarte ikke på gjentatte forespørsler om kommentarer. (Rapportering av Marie Mannes, tilleggsrapportering av Louise Rasmussen, Johan Ahlander og Johannes Birkebaek, redigering av Simon Johnson og Mark Potter)

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *