Festretter: laks fra Norge, Skottland… Hva er hovedforskjellene?

Røkt laks er fortsatt populært blant franskmennene, spesielt under feiringen av slutten av året. Avhengig av opprinnelsesland og deres avlsegenskaper, har de visse spesifikasjoner.

Det er en av favorittfiskene til franskmennene. Laksen er lett identifisert av sin rosa farge, og er fortsatt ofte konsumert i Frankrike, spesielt i den røkte versjonen. Med 29 200 tonn slukt opp hvert år, rangerer landet først blant forbrukere i Europa, foran Tyskland og Italia.

Anslagsvis 74 % av laksen som konsumeres i verden kommer fra oppdrett, sammenlignet med 26 % fra fiske. De produseres hovedsakelig offshore i Norge, Chile, Storbritannia, Nord-Amerika, Færøyene, Island, Irland, New Zealand og til og med Tasmania.

Faktisk har Chile blitt den nest største produsenten i verden etter Norge. Eksporten har vokst kraftig de siste ti årene.

Fastere villaks

Men foreløpig kan vi hovedsakelig finne laks fra Norge, Skottland og litt fra Irland i supermarkedshyllene.

Det er selvsagt forskjeller på alle disse laksene. Den første er på grunn av dens natur. For eksempel har villaks en blek oransje farge. Fordi den spiser naturlig, er kjøttet mindre fett enn oppdrettslaksen. Noen vil til og med si at den er fast, til og med tørr.

Deretter diskuteres forskjellene mellom laks fra Norge, Skottland eller Irland. Skottene sier at laksen er mer oransje enn rosa og veldig fet med mindre røyksmak enn i Norge.

Men ifølge komparative studier er kvaliteten ikke forårsaket av opprinnelsen, men snarere av avlsforholdene og prosesseringsmetoden (salting, tørking, røyking).

Den røde etiketten indikerer en viss kvalitet: den pålegger en rekke begrensninger. Tross alt indikerer den organiske kvaliteten garantert av AB-merket mer skånsomme forhold for dyret og dets miljø.

Irland satset på økologisk

Og Irland ser ut til å ha det bra fordi røkelaksen er nesten helt økologisk. Landet sender det uansett.

Økologisk garanterer imidlertid ikke bedre kvalitet. Studien viste at sistnevnte var mer forurenset med tungmetaller og plantevernmidler. Dette forklares hovedsakelig av tilstedeværelsen av et visst antall skadelige stoffer i maten.

Hvordan kan vi bestemme den beste laksen under disse forholdene? Svaret kan være der du minst venter det. I fjor gjennomførte UFC-Que Choisir en sammenlignende studie på røkelaks tilgjengelig i supermarkeder.

Bladet konkluderte med at laksen med best pris-kvalitet-forhold utvilsomt er ørret. «Røykt ørret, som er mindre etterspurt enn sin fetter, er også billigere og kvaliteten har blitt bedre de siste årene,» forklarte undersøkelsesforfatterne.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *