Gassprisene i Europa har steget med 40 % og vil fortsette å stige. Hovedproblemet er trusselen fra hundrevis i AustraliaGassprisene for Europa har steget rundt 40 % den siste tiden, hovedsakelig på grunn av problemer med LNG-forsyninger fra Australia, hvor de har truffet 100 knop i flere knop. Ifølge noen vekstanalytikere vil momentumet for en av de viktigste råvarene fortsette i de kommende månedene.

Klov, det europeiske handelsknutepunktet TTF, registrerte sin høyeste gasspris siden midten av juli i september. Prisen på gass med minimumslevering steg til over 43 EUR/MWh. Senere falt prisene mot terskelen på EUR 40/MWh.

Amerikanske futuresgasspriser steg til nesten $3 på NYME, og markerte den høyeste prisen siden starten av sommeren.

Trusselen om overbelastning ved Australias LNG-terminaler vil være en bekymring. Halvparten av landets LNG-eksport kunne absorberes. Dette fører til økt etterspørsel fra asiatiske kjøpere som prøver å sikre seg forsyninger fra andre kilder, og driver opp prisene på verdensmarkedet. Kjøpere fra New Zealand og Japan kjøpte rundt 60 % av Australias LNG-produksjon i første halvår. Australia er for tiden verdens største importør av LNG, foran Qatar eller USA i denne forbindelse. Det er bekymring for utviklingen av den politiske situasjonen i Nigeria.

Ifølge analytikere kan presset på prisveksten i det globale markedet fortsette. Europa vil være selve symbolet på problemer med LNG-import, Norge stenger gassrørledningene på grunn av ryktene deres. Situasjonen er komplisert av den pågående hetebølgen i mange deler av verden.

Europa er helt ute av russisk gass og til tross for muligheten for å sikre råvarer fra andre kilder, er det fortsatt bekymring for mulig råvaremangel i fyringssesongen. Problemer med verdens største leverandør førte til bekymring for oppfyllelse av avtalte kontrakter og følgelig fulle varehus.


Vladimir Urbnek

«I felten» i mer enn 20 år. Etter flere års erfaring i handel med verdifull paprika, Vladimir Urbnek Han har rapportert om innenlandske og utenlandske kapitalmarkeder i 15 år.

Han ser alder som et resultat av erfaring og dyktighet sammenlignet med før den siste store krisen i 2008/09.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *