Gjenopptakelse av fergeforbindelsen Holland-Norge mulig tidlig i 2024. To parter jobber for alvor med videreføringen av HNL

To parter er seriøst interessert i å etablere et fergetilbud mellom Nederland og Norge neste vår. De er i samtaler med kurator Hans Silvius om restart av fergeforbindelsen Holland Norway Lines (HNL), som ble slått konkurs forrige måned.

I det cirka halvannet året som HNL har drevet mellom Eemshaven og Kristiansand, har fergeforbindelsen bevist at det er et marked for seilforbindelse. Inkludert bestillinger var det 400 000 passasjerer som startet eller ønsket å ta overfarten med MS Romantika.

Det er uklart om fergen skal gå fra Eemshaven igjen

Behovet for en ferge er der, sier Silvius. Etter HNLs konkurs meldte flere parter seg til omstart. To kandidater er for tiden seriøst interessert i en omstart. Silvius kommenterer ikke om rutefarten vil gå fra Eemshaven igjen. – Det er ikke klart for øyeblikket.

Det var stor interesse for krysset Eemshaven-Kristiansand. Men det gikk galt. Silvius leter blant annet etter årsaken til ferjas konkurs ved forberedelse av rutefarten.

Finansieringskostnader var et undervurdert aspekt

I løpet av de 17 månedene Holland Norway Lines var i drift, ble det oppnådd en omsetning på 65 millioner. Denne omsetningen ga et underskudd på 31 millioner. «Betydelige beløp», sier Silvius, «men når du starter en bedrift som dette, vet du at du ikke umiddelbart vil tjene penger de to første årene.» Så du trenger ikke bekymre deg for å gå med tap.»

Passasjerer fikk aldri 100 prosent kompensasjon

Ifølge Holland Norway Lines er 75.000 passasjerer berørt av konkursen. Du har bestilt og betalt, men reiser ikke med HNL. Silvius sier han ikke kan gi det nøyaktige tallet. «Det er vanskelig å få dette under kontroll.» Kuratoren har nesten ferdigstilt en nettplattform hvor berørte reisende kan rapportere. Denne plattformen må behandle kravene. Vil de som står frem få noe av pengene tilbake? «Jeg kan nesten ikke si noe nyttig om det. Det kommer an på hvor mye penger som kommer fra boet. Men det er realistisk å anta at jeg ikke vil være i stand til å kompensere folk fullt ut.»

Det HNL ikke har gjort nok i kuratorens øyne er å tenke på forhånd hvordan eventuelle oppstartstap kan dekkes. «Du må tenke på hvordan du skal finansiere det på forhånd. Det var et undervurdert aspekt av denne historien fra begynnelsen.»

HNLs kostnader steg raskt. MS Romantika ble leid av Tallink i Estland for 1 million. Tallink krevde også en garanti på 4 millioner. Noen uker før den første kryssingen invaderte Russland Ukraina. Dette doblet prisen på skipets allerede dyre drivstoff.

På grunn av den økende mangelen henvendte HNL seg til aksjonærene i november 2022. Det måtte også investeres i anleggene (kai og terminal) i Eemshaven.

Tilliten til HNL begynner å avta

Det ble også bygget noe i havna, som en RoRo-bro. «Men det var ikke nok penger til det heller; aksjonærenes millioner ble først og fremst brukt til å dekke kostnadene.» Dette stilte også spørsmålstegn ved tilliten en partner som Groningen Seaports hadde til HNL.

Det faktum at Holland Norway Lines til slutt bestemte seg for å flytte først til Cuxhaven og deretter til Emden var dråpen.

Rett etter konkursen var det en seriøs part som ønsket en ny start. Dette partiet trengte imidlertid mer tid til å ta beslutninger enn det som var tilgjengelig. 1. september gjorde Tallink krav på MS Romantika. «Det gjorde det vanskeligere å starte på nytt. Fordi du ikke har båt lenger.

Starte på nytt? Organiser en båt, en havn og viktigst av alt arbeidskapital

Ifølge Silvius må partiet som vil fortsette med HNL oppfylle minst tre betingelser: en båt, en havn og penger. «Du trenger arbeidskapital for å unngå å gå i den samme fellen som HNL gikk i.»

Av alle parter som var interessert i å gjenoppta, er det nå to igjen, som ifølge Silvius har sagt ja til å gjenoppta fergedriften i begynnelsen av neste år. «Og jeg forstår at de ønsker det fordi linjen har bevist at det er et marked.»

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *