I Norge begynte de å finne ut hvem som var ansvarlig for cruiseskipkatastrofen

Norges katastrofebyrå og rederidirektoratet har allerede satt i gang en gransking for å finne ut hvorfor alle de fire relativt nye cruiseskipene sank. Viking Skys motorer seilte gjennom en stormfull kyststrekning. Det er også spørsmål om hvorfor cruiseskipet seilte fra Tromsø til Stavanger med nærmere 1.400 mennesker om bord under en storm som tvang de fleste skipene til å ligge i havn.

– På grunn av det dårlige været har kapteinen vår besluttet å utsette avgangen fra Bergen med 12 timer, sier Rune Thomas Ege, pressetalsmann for hurtigruterederiet. Det betyr at skipet valgte den vanskelige delen av Hustadvika søndag morgen i stedet for lørdag ettermiddag og kveld da uværet var som verst.

Kapteinen på skipet «Hurtigruten» som seilte fra Trondheim til Bergen, bestemte seg for å gjøre det samme – bli i Trondheim og vente på bedre vær.

Søndag ettermiddag meldte Dagsavisen «Bergens Tidende» at kapteinen på finske «Viking Sky» tok sin avgjørelse etter anbefaling fra to norske piloter om bord. Mandag sa sjefspilot Emilis Heggelunds til statskringkasteren NRK: «Så vidt jeg vet var det ingen diskusjon på skipet om svømming».

DN meldte at skipet hadde stoppet i Bodø på grunn av uværet, men E. Heggelund sa at det ikke var tegn til at det moderne skipet «Viking Sky», som la ut på sin første reise for bare to år siden, hadde gjort det. å beseire Hustadvika lørdag.

På spørsmål om en slik avgjørelse var merkelig da Hurtigrutens to meget erfarne kapteiner bestemte seg for ikke å seile gjennom Hustadvik under den rasende stormen, sa Heggelund at han ikke kunne svare.

«Du må imidlertid huske at Viking Sky er et 203 meter langt havgående fartøy som ble bygget for bare to år siden og som oppfyller de høyeste standardene. «Det var ingen indikasjoner på at skipet ikke kunne fullføre den planlagte reisen på en sikker måte,» sa piloten.

En talskvinne for Kystverket var enig med E. Heggelund, men andre norske skipsfartseksperter kritiserte Viking Skys beslutning om å seile gjennom den varslede stormen.

«Jeg forstår ikke hvorfor de gjorde det. Hvor ble det av leder- og navigasjonserfaringene deres? Vinden var så sterk at de andre skipene ble i havna mens dette seilte ut på havet. – Det var ingen grunn til å svømme, sa Magne Sætran, tidligere kaptein på norske lete- og redningsskip.

Han innrømmet at Viking Skys kaptein ikke kunne ha forutsett motorhavariet som førte til at skipet fraktet 900 passasjerer og mer enn 400 mannskaper i drift i enorme bølger lørdag. Skipet var i en farlig situasjon og rundt 500 passasjerer ble evakuert med helikopter.

Passasjerene var svært takknemlige og roste redningsaksjonen, men en bølge av kritikk begynte å stige tirsdag. Svein Kristiansen, professor i marin teknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, kalte kapteinen og cruiseselskapets avgjørelse skandaløs. Han mener å kjøre gjennom Hustadvik spilte det trygt under lørdagens uvær.

Professoren bemerket at redningsaksjonen i stor grad er berømmet, men andre ting er ikke tatt i betraktning:

«Ingen ser sluttresultatet: et cruiseskip som frakter mer enn 1300 mennesker som seiler under så stormfulle forhold at det antas at det ikke vil være noen mulighet for å sette inn livbåter i tilfelle en katastrofe. «Dette er en ekte skandale.

Det brøt ut en debatt i norske medier tirsdag om hvorvidt landet bør innføre regler om når skip skal ligge i havn under storm. Administrerende direktør Lars Alvestad i Rederiet svarte på forslaget med å si at slike beslutninger bør fattes av skipets kaptein. Han ser ikke noe behov for å sette en felles standard.

Professor S. Kristiansen påpeker at folk til sjøs rett og slett tenker annerledes: «De forutser ingenting, de bare leker».

Torstein Hagen, gründer og administrerende direktør i Viking Ocean Cruises, avviser at beslutningen om å seile i dårlig vær hadde økonomiske årsaker.

Pressetalsmannen for Wilhelmsen Ship Management Company, som har ansvar for Viking Skys marinepersonell, understreket at «kapteinen har det største ansvaret for skipet.» Men i denne saken er det også viktig å understreke at det er en etterforskning. inn i hendelsen Ifølge ham er det fortsatt «for tidlig» å gjøre det klart hvem som er skyldig og ansvarlig.

Cruiseskipet, som ble slept til Molde søndag, ble møtt av lokale innbyggere som viftet med flagg og hyllet de overlevende som fortsatt var om bord. Totalt 36 personer ble skadet eller trengte legehjelp. Ulykken førte ikke til dødsfall. Sju passasjerer er fortsatt på sykehus.

T. Hagen sa at han ennå ikke kunne svare på hvorfor skipet bestemte seg for å seile gjennom stormen. Passasjerer som nyter livet har liten tendens til å kritisere. Tirsdag ba Hagen om unnskyldning for det passasjerene måtte oppleve om bord. Han kan ikke takke alle som deltok i redningsaksjonen, samt organisasjoner og enkeltpersoner som tilbød og ga assistanse til passasjerene.

I 2018 kåret Capital magazine T. Hagen til den nest rikeste personen i Norge. Han bor nå i Sveits og betaler nominelt skatt til Norge – i 2017 betalte han landet sitt like mye i skatt som en gjennomsnittlig sykepleier. Hans selskap «Viking Ocean Cruises» er også registrert i Sveits.

Alle på skipet får pengene tilbake. De får også gratis skyss på selskapets neste cruise.

Det er foreløpig ikke klart om noen av passasjerene vil bestemme seg for å gå rettens vei for hendelsen.

Produsert av newsinenglish.no og Norway Today.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

I Norge begynte de å finne ut hvem som var ansvarlig for cruiseskipkatastrofen

sfgdfg

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *