Innvandrere i Norge: Hva gjør de og hvor kommer de fra?

Norge, kjent for sine sjenerøse lønninger og jakten på balanse mellom arbeid og privatliv, tiltrekker seg tusenvis av jobbsøkere fra andre land hvert år. Nå, hvilke jobber har innvandrere oftest i Norge?

Norge har et virkelig godt rykte når det gjelder arbeid: Noen jobber er blant de best betalte i Europa, og hvor ellers kan du finne generøsiteten til velferdsstaten, arbeidslover og aktive fagforeninger. Vanligvis velger rundt 50 000 mennesker å flytte til Norge hvert år. Utlendinger, mange av dem på jakt etter bedre jobbmuligheter.

Arbeidere på jakt etter bedre sysselsettingsmuligheter samt dyktige fagfolk tiltrekkes også av det faktum at landet er hjemsted for mange suksessrike selskaper som spesialiserer seg på områder som olje, gass, shipping, shipping, sjømat og teknologi.

Ifølge de siste statistikkene publisert av Statistisk sentralbyrå (SSB) jobbet 68,9 % av de 497 977 innvandrerne i alderen 20 til 66 år som bodde i landet i 2022.

Så la oss se nærmere på hvilke felt og sektorer disse innvandrerne jobber i og hvordan denne informasjonen er sammenlignet med ikke-innvandrerstatistikk.

De mest populære jobbene for innvandrere i Norge

2022-statistikken viser at flertallet av innvandrere i Norge jobbet i service- og salgssektoren (23,6 %). Andelen ikke-innvandrere i befolkningen nådde 18,1 prosent. Blant norske innbyggere som ikke tilhører innvandrerkategorien, var denne andelen 18,1 prosent.

Fagarbeidere tok andreplassen med 18,4 prosent. (sammenlignet med 28,9 prosent av ikke-innvandrere). Deretter følger innvandrere som arbeider i ufaglærte yrker (12,1 prosent sammenlignet med 2,6 prosent av den ikke-innvandrer norske befolkningen i alderen 20 til 66 år) samt arbeidere innen håndverk og lignende fag og småhandlere (11,9 prosent og 7.). av lokalbefolkningen). .

På femte plass (9,4 prosent) kom fagarbeidere innen tekniske og vitenskapelige felt samt ansatte i Bundeswehr; andelen ansatte i dette yrket blant ikke-innvandrere var 16,3 prosent i 2022.

Anleggsoperatører og montører tok sjetteplassen med 8,5 prosent. (sammenlignet med 5,4 % i resten av befolkningen. De blir fulgt av kundeservicemedarbeidere (5,8 % og 6,2 % i resten av befolkningen) og fagfolk innen jordbruk, skogbruk og fiske (0,8 % mot 0,6 % i resten av befolkningen) av befolkningen (ikke-innvandrersegmentet).

De største innvandrergruppene blant norske arbeidstakere

Målt i fødeland kom de fleste innvandrere som kom inn på det norske arbeidsmarkedet i fjerde kvartal 2022 fra Polen (74 042), Litauen (29 958), Sverige (25 328), Tyskland (16 692), Filippinene (16 835), Thailand ( 14.951) og Eritrea (14.480).

Andre bemerkelsesverdige grupper inkluderer innvandrere fra Syria, Pakistan, Irak, Iran, Somalia, Russland, Romania, Storbritannia, Latvia, Danmark og Bosnia-Hercegovina.

Drevet av thelocal.no.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Innvandrere i Norge: Hva gjør de og hvor kommer de fra?

sfgdfg

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *