Kronprins Haakon av Norge gir en oppdatering om helsen til sin far, kong Harald V.Norges kronprins har gitt en oppdatering om helsen til sin far, kong Harald V, som ble innlagt på sykehus med en infeksjon mens han var på ferie i Malaysia.

Det sa Haakon (50) til NRK – i et klipp delt på bruker X @ChristinsQueens – at «det så ut til at formen var litt bedre» og at kongen var «ved godt mot».

Den kongelige, 87, som er Europas eldste monark, nøt en utenlandsreise før han ble innlagt på Sultanah Maliha Hospital på den malaysiske ferieøya Langkawi.

Detaljer om den kongeliges tilstand er begrenset; Det kongelige sies imidlertid å motta god omsorg fra malaysisk og norsk medisinsk personell, ifølge kongehuset.

Sønnen sa også at «det han trenger nå er å være på sykehuset noen dager og få litt ro og hvile», da han fikk selskap av sin smilende kone Mette -Marit, kronprinsesse av Norge.

Det sa Haakon (50) til NRK – i et klipp delt på

To dager før Haralds 87-årsdag i forrige uke kunngjorde palasset at kongen ville foreta en privat utenlandsreise, uten å spesifisere reisemål eller datoer, ifølge det norske nyhetsbyrået NTB.

Monarken har hatt flere sykdommer de siste månedene og gjennomgikk hjerteoperasjoner i 2020.

Kongelige tjenestemenn har fortalt norske medier at kronprins Haakon vil fortsette med sine planlagte engasjementer i landet sitt.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre sa at han var «trist» over å høre om kongens sykehusinnleggelse og ønsket ham «rask bedring», meldte NTB.

Til tross for Haralds prekære fysiske tilstand, er kongen sikker på at han vil fortsette i rollen som Norges regjerende monark.

Harald har vært Norges seremonielle statsoverhode siden 1991 og er Europas eldste nålevende monark.

Og forrige måned bekreftet det kongelige at han ikke hadde noen planer om å abdisere etter spekulasjoner om at han kunne følge i fotsporene til sin tidligere danske motpart, dronning Margrethe.

Monarken, som er den første fetteren til kong Charles III, insisterte på at løftet han ga til det norske parlamentet da han besteg tronen i 1991 «varer for livet».

Kong Harald V av Norge, avbildet, ble innlagt på sykehus med en infeksjon mens han var på ferie i Malaysia. Monarken ble fotografert i Norge forrige uke
Den kongelige mottar medisinsk behandling ved Sultanah Maliha Hospital, avbildet, på den malaysiske ferieøya Langkawi.

Kong Harald sa til Faktisk.no: «Jeg står ved det jeg sa fra begynnelsen. Jeg avla ed til Stortinget, og den varer livet ut.

Det kommer etter at Danmarks dronning Margrethe (83) abdiserte etter 52 år på tronen, og gjorde plass for sønnen Frederik til å ta over som konge 14. januar.

Deretter antydet en kongelig ekspert at den danske monarken hadde brutt en «usynlig pakt» mellom statsoverhodene i de skandinaviske landene om at ingen ville forlate tronen.

Roger Lundberg sa til STV at etter regjeringsskiftet i Danmark ville det være en sjanse for at kong Harald av Norge og kong Carl Gustaf av Sverige, 79, ville følge etter og tre til side for å la sine eldste barn bestige tronen.

Denne tanken ble imidlertid bestemt avvist av kong Harald.

Sønnen hans sa også at «det han trenger nå er å være på sykehuset noen dager og få litt ro og hvile», da han fikk selskap av sin smilende kone, Mette-Marit, kronprinsesse av Norge.
Kongelige tjenestemenn har fortalt norske medier at kronprins Haakon (bildet sammen med sin kone) vil fortsette med sine planlagte engasjementer i landet sitt.
På bildet fra venstre til høyre: Kong Harald V, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon av Norge
Monarken får behandling av norsk og malaysisk medisinsk personell ved sykehuset.

Kongen av Norge var 53 år gammel da han kom til tronen i 1991, etter at faren, kong Olav, døde. Tidligere fungerte han som kronprinsregent på grunn av farens sykdom, som forverret seg våren 1990.

Kong Harald har selv møtt helseproblemer de siste årene og tilbrakt tid på sykehus for å behandle en infeksjon i mai i fjor, men han har tydeligvis ingen intensjon om å abdisere.

Hennes skandinaviske nabo, dronning Margrethe av Danmark, kunngjorde sjokkerende at hun ville gi fra seg tronen under nyttårstalen sin.

Den danske kongefamilien har brukt de siste to årene på å kjempe mot ulike skandaler, inkludert dronningens overraskende beslutning om å frata barnebarna sine fyrstetitler.

Harald, som er Europas eldste nålevende monark, behandles for en infeksjon ved det sørøstasiatiske sykehuset (bildet)

Det gikk også rykter om en «affære» etter at kronprins Frederik ble oppdaget i Madrid med den meksikanske sosialisten Genoveva Casanova. Monarkens beslutning om å trekke seg kan gi en sårt tiltrengt ny start.

Men Danmark er ikke det eneste monarkiet i skandinaviske land som har opplevd vanskelige år: Den norske kongefamilien opplevde sin egen «Megxit».

Kong Harald og dronning Sonjas eneste datter, prinsesse Martha Louise, som var fjerde i rekken til tronen, trakk seg fra sine kongelige plikter i 2019.

Det ble kunngjort i 2022 at trebarnsmoren ikke lenger ville representere kongehuset i noen form etter hennes forlovelse med en amerikansk sjamanisk healer som hadde blitt kritisert for sine kontroversielle synspunkter.

Kong Harald sa at Martha ikke ville få lov til å bruke sin kongelige tittel i fremtidige forretningspartnerskap med partneren Durek Verrett (47).

Kort tid etter at trebarnsmoren annonserte sin forlovelse med Verrett, droppet et norsk forlag boken hennes «Spirit Hacking» på grunn av pseudovitenskapelige påstander, blant annet «barn kan få kreft hvis de er uheldige».

Den kongelige har opplevd flere helsekomplikasjoner i nyere tid, inkludert en vellykket hjerteoperasjon i 2020. Fotografert i 2019

Blant de andre påstandene hans sa Verrett at han kom tilbake fra de døde, kom seg fra en månedslang koma, lot sjelen sin «brenne», og han snakket også om å måtte gjennomgå en nyretransplantasjon av søsteren sin da han var barn.

Etter Martha Louises beslutning om å trekke seg, understreket kong Harald at datteren hans hadde forblitt prinsesse på hans anmodning, og uttalte: «Hun er vår datter og hun vil fortsette å være det.» Det er derfor prinsesse Märtha Louise.

Prinsessen var tidligere gift med Ari Behn, som hun giftet seg med i 2002 og fikk tre barn sammen Maud Angelica (19), Leah Isadora (17) og Emma Tallulah (14). De skilte seg i 2016 og Ari begikk selvmord 1. juledag i 2019.

Kronprins Haakon, Martha-Louises storebror, er arving til Norge. Den fremtidige kongen har allerede fått en smakebit på hvordan hans tiltredelse til tronen vil bli etter å ha erstattet faren flere ganger de siste årene.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *