Norge dreper flere hvaler enn Japan og Island

Norge er for tiden det største hvalfangstlandet i verden, og har drept flere hvaler de siste to årene enn Japan og Island til sammen. En ny rapport utgitt i forrige uke oppfordrer det internasjonale samfunnet til å svare på Norges systematiske innsats for å lempe på forvaltningsreglene og forbedre markedsforholdene for hvalfangstfartøyene.

«Frozen in Time: How Modern Norway Clings to Its Past», utgitt av Animal Welfare Institute (AWI), OceanCare og Pro-Wildlife, beskriver hvordan Norge undergravde forbudet mot kommersiell hvalfangst av Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) og avslører vekst i handelen med hvalfangstprodukter. Disse forsendelsene – hvorav noen gikk gjennom europeiske havner på vei til Japan – spiller en nøkkelrolle for å opprettholde Norges hvalfangstnæring.

«Som et av de mest moderne og velstående landene i verden, er hvalfangst i Norge en anakronisme,» sa Dr Sandra Alter, biolog ved ProWildlife. – Slakting av hval til mat og kommersielle formål har ingen plass i Norge og skader kun landets internasjonale omdømme.

Den norske staten finansierer en rekke prosjekter som tar sikte på å fremme innenlandsk salg av hvalprodukter og utvikle alternative kommersielle produkter fra hval, inkludert kosttilskudd, medisiner og kosmetikk. I 2015 annonserte Myklebust Hvalprodukter-bedriften lanseringen av en serie nye produkter avledet fra hvalolje, inkludert en hudkrem.

«Vi ble overrasket over at et norsk hvalfangstselskap aktivt solgte hvaloljebaserte helse- og skjønnhetsprodukter,» sa Susan Millaud, administrerende direktør i AWI. «Dette er ikke 1700-tallet. Det er uforståelig at en så moderne nasjon produserer hudkremer fra en industri som iboende er grusom.»

Med diplomatisk press på Island og internasjonale rettslige skritt mot Japan over deres hvalfangstprogrammer, fremhever rapporten at Norge i stor grad har blitt neglisjert av internasjonal oppmerksomhet og kritikk.

«IWC har ikke offisielt kommentert hvalfangst i Norge siden 2001, og det internasjonale samfunnet har ikke kommet med noen representasjoner til Norge siden 2006,» sa Sigrid Lüber, president i OceanCare. «Så lenge dette er tilfelle, vil Norge fortsette å la Island og Japan ta hvalfangstpresset og fortsette business as usual.»

Rapporten beskriver innsats fra norsk hvalfangstnæring for å åpne japanske markeder for sine hvalfangstprodukter og for å løse kvalitetsproblemer, ettersom mange forsendelser av norske hval ble avvist av Japan på grunn av forurensning. Inspektører fra Kyodo Senpaku Kaisha (selskapet som driver den japanske hvalfangstflåten) overvåket behandlingen av hvalkjøtt ombord på flere norske hvalfangstreiser.

Frozen in Time avslutter med anbefalinger til handlinger som IWC og medlemsregjeringene bør ta for å tvinge Norge til å avslutte kommersiell hvalfangst og handel med produktene sine.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *