Norge: Dusinvis savnet i enormt skred, hjem feid bort – EU

Ti personer ble skadet, inkludert en i kritisk tilstand, og 21 personer er fortsatt savnet etter at et større jord- og jordskred i den sørnorske byen Ask ødela flere av 12 bygninger før daggry i dag, opplyser lokalt politi, sitert av BTA.

Byen ligger ca 30 km nord for hovedstaden Oslo og er sentrum av Jerdrum kommune.

Videoopptak viste et stort krater dannet med ødelagte bygninger i bunnen. Andre bygninger henger bokstavelig talt over kanten av krateret, og øyeblikket en av dem kollapser blir også fanget. Helikoptre svever over området og skanner de ødelagte bygningene etter overlevende under ruinene.

Kraftig regn oversvømmer Slovenia og Kroatia

Så langt er rundt 700 mennesker evakuert fra området.

«Vi følte to sterke sjokk som varte ganske lenge, og jeg trodde de slapp snø eller noe,» sa en av de evakuerte til EN ERKA radio.

«Så ble det plutselig strømbrudd og en nabo banket på døren og sa at vi måtte evakuere raskt, jeg vekket mine tre barnebarn og ba dem kle seg raskt», legger hun til. De som fortsatt er savnet er fra hus inne i raset, men det er uklart om de var fanget i husene, var andre steder samtidig, eller rett og slett klarte å rømme i tide, sa politiet.

– Det er en katastrofe, sa norsk statsminister Erna Sulberg til journalister etter å ha besøkt katastrofesonen. «Det kan være folk som sitter fast inne, men vi kan ikke være sikre fordi det er nyttårsferien, noe som betyr at folk kan være andre steder,» sa han.

Statsministeren advarte om at redningsaksjoner kan ta lang tid, til og med flere dager.

– Situasjonen er fortsatt så ustabil at det er umulig å gjennomføre redningsforsøk unntatt med helikopter, sa Sulberg.

Det har falt kraftig regn i Sør-Norge de siste dagene, noe som kan ha fått leirlagene til å forskyve seg, foreslo Ener Ka radio.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *