Norge har avslørt identiteten til en ulovlig russisk agent

Norges kontraetterretningstjeneste (PST) avslørte fredag ​​den sanne identiteten til en ulovlig russisk agent mistenkt for å ha spionert for Russland ved å utgi seg for en brasiliansk forsker, heter det.

• Les også: Russland har fullført mobiliseringen av 300 000 reservister

• Les også: Ukraina: Russland annonserte at de har fullført evakueringen av sivile fra den okkuperte Kherson-regionen

Ifølge en forsker fra etterforskningssiden Bellingcat kan han være en høytstående offiser for russisk militær etterretning.

Personen, som ble ansatt som foreleser ved Norges Universitet i Tromsø i den strategiske arktiske regionen høsten 2021, ble mandag pågrepet og i første omgang varetektsfengslet for brudd på utlendingsloven med sikte på utvisning.

Etterforskningen har siden utvidet seg til å omfatte mistanker om «ulovlig spionasje mot statshemmeligheter som kan skade nasjonens grunnleggende interesser», som er straffet med tre års fengsel i Norge.

PST identifiserte fredag ​​den mistenkte som Mikhail Mikouchin, en russer født i 1978, mens personen, som har et brasiliansk pass, identifiserte seg som den 37 år gamle brasilianeren José Assis Giammaria.

Ifølge Bellingcat-forsker Christ Grozev gjemmer en russisk militær etterretningsoffiser seg bak navnet Mikhail Mikouchin.

«Bra jobbet, Norge. Du fanget GRU-obersten,» tvitret han, basert på hans registrerte adresse ved GRU Academy.

Personen, hvis bilde ble publisert av flere norske medier, avviser anklagene mot ham.

En domstol i Oslo påla fredag ​​at han skal varetektsfengsles i fire uker, de to første i fullstendig isolasjon, for å hindre at bevis forsvinner.

En «ulovlig agent» er en spion som er ekstremt vanskelig og sjelden å oppdage fordi han prøver å permanent passe inn i et fremmed land, veve et nettverk av kontakter, sette opp informasjonskanaler og infiltrere et miljø med sensitiv informasjon.

Ved Universitetet i Tromsø jobbet forskeren med norsk politikk i det fjerne nord – der Norge deler en 198 km grense med Russland – og med hybride trusler, melder PST.

– Det at vi går inn i forskningssirklene som er myndighetenes leverandører for å definere deres politikk er en reell nasjonal interesse, argumenterte PST-representant Thomas Blom under en pressekonferanse fredag.

Midt i økt spenning mellom Moskva og Vesten om krigen i Ukraina, har den russiske ambassaden i Norge fordømt det de sier er «spionasje» som foregår i det skandinaviske landet.

Norge, som har blitt Europas ledende gassleverandør siden Russland kuttet forsyningene, har trappet opp sin årvåkenhet og sikkerhet rundt sine strategiske anlegg, spesielt energi.

Norsk politi har de siste ukene arrestert nærmere et titalls russiske statsborgere anklaget for å ha flydd droner over sitt territorium, i strid med et forbud som ble innført som følge av krigen i Ukraina, eller for brudd på forbud mot fotografering på sensitive steder.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *