Nyheter fra slagmarken: Israel har omringet Hamas» hovedborg

Den israelske hæren delte Gazastripen i to torsdag. Selv om det ennå ikke har dukket opp noen overbevisende visuelle bevis for israelsk kontroll over middelhavskysten sør for Gaza by, bortsett fra det israelske militæret, heter det i rapporten. bekreftet og FN og palestinske kilder.

Ifølge dem bør israelske styrker ta kontroll over den vestligste strandpromenaden, mellom den sørlige kanten av Gaza by og den nordlige kanten av Al Zahra.

Slik ser situasjonen ut ifølge den siste kartoppdateringen fra US Institute for the Study of War (ISW). Han lager kartet av all forståelig og pålitelig informasjon, som imidlertid vanligvis ikke stemmer overens med den faktiske situasjonen.

Foto: ISW

Kart over Gazastripen behandlet av ISW som viser Israels fremgang i henhold til de siste rapportene. For ordens skyld har vi tatt med stedene nevnt senere i artikkelen på kartet.

Ved å dele Gazastripen i to, har Israel skapt en andre front, satt Hamas i fare for angrep fra en ny retning og samtidig kuttet forsyninger fra sør på Gazastripen.

Resten av nyhetene om utviklingen av kampene kommer i stor grad fra uttalelser fra Hamas eller Iran-tilknyttede anti-israelske grupper eller den israelske hæren. Derfor kan de ikke anses som helt troverdige og bildet av hvordan kampene utspilte seg den siste dagen er derfor svært uskarpt.

Hvor er kampen?

Men uttalelsene fra begge sider er i det minste enige om at bakkekampen allerede finner sted direkte i Gaza by.

Hamas-brigader rapporterte angrep på israelske bakkestyrker med håndvåpen, improviserte eksplosive innretninger og anti-tank raketter langs kysten nord for Shati flyktningleiren (se kart over). Ifølge dem fant kampene torsdag sted i den nordvestlige utkanten av byen, hvor tett utvikling allerede begynner. Til slutt indikerte eldre satellittbilder også kampene på dette stedet Bilder.

Snakk om den israelske bakkeoffensiven

Det kan skje at Israel forlenger okkupasjonen av Gazastripen på ubestemt tid, bemerker sikkerhetsekspert Rob Geist Pinfold i et intervju for Seznam Zprava. Israel vet ikke hvem som skal styre regionen etter Hamas fall.

Ifølge Wall Street Journal (WSJ) rapporterte israelske tjenestemenn også om «spesielt intense kamper» i flere nabolag nord i Gaza. Etter deres mening kunne hæren ha rykket «dypere inn i sentrum» og kampene burde ha endt i Zejtún-distriktet. Det er imidlertid ingen konkrete bevis for dette ennå.

I tillegg informerer ISW om ubekreftede rapporter fra kilder knyttet til Hizbollah eller andre iransk-støttede bevegelser om den pågående fremrykningen av israelske styrker mot Beit Hanun nordøst på Gazastripen eller til og med om den israelske hærens innsats for å omringe denne byen.

I tillegg bekreftet ISW kamper nær landsbyen Juhor ad Dik, bak den israelske fremrykningslinjen på den sentrale Gazastripen. Det skulle være et angrep med panservernmissiler på et israelsk panserkjøretøy og infanteri.

Et klarere bilde av Israels handlinger fra torsdag dag og natt til fredag ​​kan ennå ikke fullføres. Nye satellittbilder kan hjelpe. Takket være det eksepsjonelt lille området på slagmarken, kan forløpet av denne konflikten følges i detalj og prosessene kan forstås, for eksempel ved å bruke hjulsporene til pansrede kjøretøy.

Bildene er imidlertid ikke tilgjengelige ennå.

I de siste timene sa den israelske hæren at den hadde eliminert 130 militante torsdag. Den kunngjorde også at den hadde mistet flere soldater, og bragt 24 israelske tap siden operasjonen startet i Gaza.

Giora Eiland, en tidligere israelsk general og sikkerhetsrådgiver, prøvde å gjette hva som vil skje videre i et intervju med WSJ. Ifølge ham klarte Israel å dele Gazastripen i to «relativt enkelt» og «beleiringen av Hamas» ville følge etter. Ifølge ham vil israelerne nå fokusere på å finne innganger til nettverket av tunneler som Hamas bruker som skjulesteder og forsyningsveier.

Foto: BBC, Nyhetslisten

Omfanget av tunnelnettet er ukjent. En grov idé gir imidlertid den israelske hærens kart fra 2021, som skal vise tunnelene som Israel skulle ha ødelagt i operasjonen den gang.

«Gaza er sannsynligvis den mest befestede militære posisjonen i verden. Det blir en tøff kamp som kan vare i flere uker, sa han.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *