Polygami støtter 1400 barn utenfor Norge

Polygamt ekteskap Et ekteskap der en person er gift med flere partnere samtidig, eller polygami, er et vanlig fenomen i flere land hvor migranter som kommer til Norge er født og oppvokst.

Et religiøst ekteskap som en mann av norsk statsborgerskap inngår i sitt hjemland med sin andre kone, gir ikke denne kvinnen mulighet til å forene sin familie i Norge.

Når disse kvinnene får barn, blir de automatisk norske statsborgere.

Det betyr at rundt 1400 barn med norsk pass for tiden bor i Vest-Afrika sammen med sine mødre, som ikke nødvendigvis er kvalifisert for familiegjenforening, prosedyren der familiemedlemmer som bor i forskjellige land kan søke om tillatelse til å bo sammen i et bestemt land.

Det viser rapporten til Institutt for samfunnsforskning (ISF), som blir offentliggjort torsdag. Det ble bestilt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

– Antallet barn med norsk statsborgerskap som vokser opp i andre land på grunn av polygami er stort og overraskende, sier Hilde Lidén, prosjektleder for rapporten.

Den ble kalt «Kvinner og barn arrestert i utlandet mot deres vilje».

Prosjektleder, Institutt for samfunnsforskning

Hilda Lidén

Studien undersøker det problematiske fenomenet knyttet til transnasjonale familier, nemlig at noen kvinner og deres potensielle barn holdes i utlandet mot deres vilje.

«Rapporter fra nødsendingen tyder på mange forespørsler om ufrivillige utenlandsopphold. Vår kartleggingsundersøkelse av relevante utenriksstasjoner viser at 123 kvinner har kontaktet ambassaden de siste to årene, hvorav 15 har fått hjelp til å returnere, heter det i rapporten.

Polygami fremheves som en av mange grunner til å rettferdiggjøre internering av kvinner og barn. Land kan ha ulike regler, og det kan være parallelle sivile og religiøse regler for ekteskap og skilsmisse.

Problemet beskrives som «begrenset, men svært problematisk».

Kjent for norske ambassader

I flere land hvor emigrasjonen til Norge er relativt høy, for eksempel i Somalia, er polygami vanlig. Menn som returnerer til Somalia kan ta seg ny kone dersom de er registrert som gift med sin første kone i Norge.

Noen norske ambassader, som fungerte som kilder, beskriver dette fenomenet i rapporten:

«Slike saker er kjent for de norske ambassadene i regionen, da en mann kontakter norske myndigheter med forespørsel om fødselsnummer for barn født i regionen av en kvinne som han ikke er registrert i folkeregisteret som gift med. I noen tilfeller kan ekteskap inngås med svært unge kvinner. »

Spesialutsendingen til ambassaden i Kenya uttaler følgende i rapporten:

– I ett tilfelle fant jeg ut at en av de to kvinnene han var gift med i Somalia var 15 år gammel på tidspunktet for ekteskapet og han var 39-40 år.

– Opprørt

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna skriver i en epost til VG at «ingen skal leve et liv uten frihet».

– Det irriterer meg at barn blir hentet fra Norge og deres familier blir tvunget til å oppholde seg i utlandet. Familier som utsetter barna for dette har et stort ansvar.

Arbeids- og inkluderingsminister

Tony Brenna

Han minner om at regjeringen nylig foreslo en ny akseptrapport.

– Han understreker at vi må spørre, men også stå på. Mye av integreringen i Norge går bra, men negativ sosial kontroll og æresrelatert vold er et problem i enkelte settinger. Vi blir ikke ferdige før denne kulturen er en saga blott.

Somalia og Vest-Afrika

Den norske ambassaden i Ghana ser også ut til å være klar over at det største antallet barn av kvinner i regionen er norske, og faren er norsk statsborger.

Ambassaden dekker tolv land, men de fleste sakene er fra Gambia, Ghana og Senegal.

I rapporten beskriver ambassaden en typisk situasjon med en lokal mor og far med norsk nasjonalitet fra samme land:

«Etnisk og kulturelt er begge foreldrene fra denne regionen. I flere tilfeller er faren gift lokalt og har barn med flere kvinner samtidig. »

Om lag 95 prosent av ambassadens passmapper i regionen gjelder førstepasssøknader for barn født i distriktet og søknader om norske pass.

Ambassadens anslag over antall norske statsborgere som bor fast i landet sitt embetsmannsdistriktDet geografiske området som ambassaden eller konsulatet er ansvarlig for. er cirka 1400 Dette tallet er basert på antall saker knyttet til farskap, fødselsnummer og første pass.

Den norske ambassaden i Ghana behandler til enhver tid 80 til 100 saker der et barn født og oppvokst i distriktet søker om norsk pass.

Inkluderingsminister Brenna sier arbeidet mot sosial kontroll må fortsette og styrkes.

– På slutten av våren vil Lovkommisjonen for negativ sosial kontroll legge fram vurderinger av hvordan vi kan styrke rettsvernet for barn og unge som har reist ufrivillig til utlandet.

– Sammen med rapportens funn og anbefalinger vil dette gi oss et viktig grunnlag for hva vi kan gjøre for å håndtere internering av barn og unge mot deres vilje i utlandet.

Integrasjonsproblemer

I følge Folkeregisteret inneholder Folkeregisteret nøkkelopplysninger om alle personer som har eller har hatt opphold i Norge, så lenge foreldrene til disse barna ikke er gift.

Generelt blir et barn hos moren sin til det blir myndig. Det er ikke klart om dette skjedde med deres vilje eller mot den.

Polygami kan dermed føre til at en kvinne og hennes eventuelle barn bor i kvinnens opprinnelsesland og kvinnen har ifølge rapporten ingen rett til familiegjenforening med barnets far.

– Norske myndigheter har ikke i tilstrekkelig grad tatt hensyn til mulige integreringsutfordringer, mener administrasjonens prosjektleder Hilde Lidén.

2024-04-11 09:25:42
1712820233
#polygami #bryr seg #for #barn #utenfor #Norge

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *