Storbritannias helseutgifter «henger etter» sine europeiske naboer, sier SNP

Storbritannias helseutgifter henger etter andre land i Nordvest-Europa, ifølge en studie bestilt av SNP.

Per innbygger er helseutgiftene rundt en tredjedel lavere enn i Tyskland og Norge – til £5 884 sammenlignet med henholdsvis £9 104 og £8 817.

Underhusets biblioteks analyse er basert på data fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

I fjor var også den britiske regjeringens helseutgifter under nivåene per innbygger i Frankrike, Nederland, Østerrike, Irland og Sverige.

SNP fremhevet også en fersk rapport fra King’s Fund som fant at det britiske helsevesenet underpresterer når det gjelder å takle behandlingsbare sykdommer.

SNPs helsetalsmann Martyn Day sa: «Etter å ha sviktet så alvorlig med NHS, er det pålagt Rishi Sunak og Sir Keir Starmer å forlate planene sine om å privatisere og kutte NHS ytterligere og i stedet handle raskt for å øke utgiftene til NHS og redusere skadene fra brexit.

«Til tross for plaster som pryder siden av Brexit-bussen, har de konservative kronisk underfinansiert NHS, og Storbritannia henger etter sine europeiske naboer når det gjelder finansiering og helseresultater.

«Enda verre, denne helsekrisen forårsaket av Westminster er ikke ny. Den britiske regjeringen har brukt langt mindre enn gjennomsnittet på helse, under de konservative og Labour, hvert år i det 21. århundre.

«Denne underfinansieringen har hatt en negativ innvirkning på alle fire av Storbritannias helsetjenester.

«SNP oppfordrer de konservative og det pro-brexitvennlige Arbeiderpartiet til å øke britiske myndigheters helseutgifter til mye høyere nivåer sett i våre nordeuropeiske naboer.

«Selv ved å øke utgiftene på gjennomsnittsnivå over hele Nord-Europa, kan den skotske regjeringen bruke milliarder av pund mer på å styrke det skotske NHS.»

En talsperson for helse- og sosialavdelingen sa: «Regjeringen har og vil fortsette å prioritere investeringer i NHS.

NHS har mottatt 168,4 milliarder pund i finansiering for 2023-24.

Talsperson for Sosial- og helsedepartementet

«NHS har mottatt 168,4 milliarder pund i finansiering for 2023-24.

«Dette inkluderer mer enn £6 milliarder i tilleggsfinansiering for å hjelpe NHS med å håndtere den pågående virkningen av pandemien og redusere ventelister – en nøkkelprioritet for denne regjeringen.

«Vår neste strategi for store sykdommer vil også angi hvordan man best kan forebygge, diagnostisere og håndtere seks nøkkeltilstander, som kreft og hjerte- og karsykdommer, som fører til dårlig helse og tidlige dødsfall i England.»

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *