Turgåerens guide til fordøyelseshelse

Hvis du noen gang har hatt mageproblemer mens du reiser, er denne artikkelen for deg. Vi dekker alt fra årsakene til fordøyelsesproblemer hos turgåere til beste praksis for tarmhelse. For bekymringsløse og uforglemmelige turer!

Sommersesongen er ofte forbundet med reiser – til sjøen, til fjells og noen ganger til utenlandsturer. Nye, ukjente reisemål åpner tankene våre for interessante kulturer, byr på spennende opplevelser, kunnskap og storslått utsikt. På veien er mange på jakt etter spenning, enten det er sport eller ny underholdning, mens andre velger å slappe av og koble av på allerede kjente steder. Men en av alles favorittfornøyelser er mat: pasta i Italia, baklava i Tyrkia, fisk i Hellas og mer og mer.

Dessverre er det her vi må bryte idyllen: Hvor spennende reisen enn er, tar den ofte sin toll på én bestemt del av kroppen vår: tarmen. Turisme kan være uforutsigbar og er vanligvis forbundet med en endring i vaner, noe som kan føre til en rekke fordøyelsesproblemer: oppblåsthet, forstoppelse eller det som er kjent som «reisende diaré.» Sannheten er at mange av oss overspiser mens vi reiser, noe som har en skadelig effekt på kroppen. Den kaotiske naturen ved å spise og sove når vi er på veien forårsaker stress på hele kroppen og spesielt på fordøyelsessystemet.

Heldigvis er det mange måter å forberede seg til reisen på og håndtere bivirkningene av endringer i hverdagen vår. Vi undersøker emnet i detalj: fra årsakene til fordøyelsessykdommer hos turister til kraften til probiotika og egnede produkter som f.eks. B-beskyttelse.

Hva viser tallene?

La oss starte med litt statistikk relatert til forekomsten av fordøyelsesproblemer mens du reiser.

Et av de vanligste problemene er reisendes diaré, som rammer mer enn 30 % av internasjonale reisende, spesielt de som reiser fra utviklede land til utviklingsland. I henhold til CDC ca. 10 millioner mennesker utvikler reisediaré hvert år. Det er oftest en konsekvens av inntak av mat eller vann, og risikoen er høyere i regioner i Afrika, Asia, Midtøsten og Latin-Amerika.

En studie publisert i American Journal of Gastroenterology fant at av 820 personer som reiste lange avstander, led 53% av gastrointestinale problemer. Symptomer på personer i studien varierte fra milde magesmerter til alvorlige problemer som krever sykehusinnleggelse.

Hvordan påvirker det å reise magen?

Når vi besøker nye steder, enten det er byer, land eller kontinenter, befinner kroppen seg i et atypisk miljø som noen ganger krever tilpasning og akklimatisering. I noen tilfeller krever reiser endringer knyttet til tidssone, klima og, viktigst av alt, en rekke ukjente matvarer.

● Endringer i vaner knyttet til mangel på søvn, er stressende for kroppen og forårsaker forstyrrelser i døgnrytmen, og påvirker ikke bare søvnen, men også fordøyelsen. Som et resultat opplever mange reisende ubehagelige symptomer som uregelmessig mage, halsbrann, forstoppelse og diaré.

● Stammer av bakterier og patogener ukjent for kroppen som finnes i vann og mat på nye steder, kan også forårsake en negativ reaksjon fra fordøyelsessystemet. Dette manifesterer seg vanligvis som «reisediaré», en tilstand preget av plutselige anfall av løs avføring og magekramper.

● Endringer i klimaet mens du reiser kan det påvirke fordøyelseshelsen betydelig. Varmere klima øker stoffskiftet og fordøyelsen, og øker risikoen for diaré og magebesvær. Kaldere klima kan bremse fordøyelsen, noe som fører til forstoppelse og oppblåsthet. Endringer i klimafuktigheten påvirker også kroppens hydrering, noe som kan gi mageproblemer.

Probiotika og deres fordeler for reisende

Menneskekroppen er et komplekst økosystem der utallige mikroorganismer lever. Noen av dem, kalt «gode» bakterier, er gunstige og nødvendige for helsen vår, mens andre kan forårsake helseproblemer, spesielt hvis de formerer seg uten kontroll. Den delikate balansen mellom disse bakteriestammene i tarmen bestemmer ofte fordøyelseshelsen. Ved å ta riktige probiotika forbedres tilstanden til tarmfloraen betraktelig, samt generell velvære. Det er mange stammer av nyttige bakterier, så det er viktig å konsultere en lege før du starter et probiotika og identifisere hvilke som er best for deg. Du kan få probiotika du trenger fra visse matvarer, som fermenterte grønnsaker, kimchi, surkål eller kefir. Spesialiserte kosttilskudd som f.eks B-beskyttelse er også et praktisk alternativ – produktet fremmer gjenoppretting av balansen i mage-tarmkanalen og normaliserer tarmfloraen. Den inneholder 5 typer bakterier som har en gunstig effekt på menneskekroppen, som i kombinasjon med utvalgte vitaminer fremmer vedlikeholdet av immunsystemet.

Her er noen av de viktigste fordelene ved å ta «gode» bakterier:

De forbedrer fordøyelsen: Probiotika kan bidra til å lindre symptomer på visse fordøyelsesproblemer som forstoppelse og diaré.

De opprettholder balansen i tarmfloraen: De hjelper kroppen vår å opprettholde balansen mellom «gode» og «dårlige» bakterier i tarmen.

De støtter immunforsvaret: Probiotika kan støtte immunforsvaret vårt ved å hjelpe kroppen med å bekjempe skadelige bakterier.

De hjelper mot allergier og eksem: Visse probiotika kan bidra til å lindre symptomer på visse typer allergier og eksem, samt andre hudsykdommer.

Gitt rollen probiotika spiller for å støtte fordøyelsessystemet, er det ingen overraskelse at forbruket deres er viktig for folk på farten. Slik kan de hjelpe:

● Probiotika hjelpe kroppen med å tilpasse seg fremmede bakterier, tilstede i mat og vann, reduserer risikoen for reisediaré. En studie publisert i Travel Medicine and Infectious Disease fant at bruk av probiotika som inneholder et bredt spekter av bakteriestammer reduserte risikoen for denne sykdommen betydelig hos reisende.

● Probiotika bidra til å holde magen «vanlig», det vil si å gå på toalettet hver dag etter behov, og dermed lindre problemer som forstoppelse og oppblåsthet. Enten du krysser tidssoner eller tilpasser deg ny mat, kan probiotika hjelpe kroppen med å møte denne utfordringen.

● Tilstanden til tarmene er direkte knyttet til immunsystemets helse, som er enda viktigere når vi er på veien. En studie i Journal of Science and Medicine in Sport fant at idrettsutøvere som tok probiotika rapporterte 40 % færre forkjølelser og gastrointestinale infeksjoner. Den samme logikken gjelder for reisende som kommer inn i ukjente territorier.

Flere tips til turister

Selv om det å inkludere tarmbalanserende produkter i din daglige rutine er et skritt i riktig retning, er det andre skritt du kan ta for å forbedre fordøyelsen:

Ikke glem hydrering: Vannforbruk er avgjørende for mage-tarmhelsen, så ha en flaske vann for hånden. Du kan minne deg selv på å drikke vann i løpet av dagen og via mobiltelefonen – med påminnelser eller spesialistapper for å minne deg på.

Spis balanserte måltider: Hvis du prøver eksotisk og ukjent mat, vær forsiktig med stekt og krydret mat og sikte på en balanse mellom fiber, protein og andre viktige næringsstoffer i menyen.

Hold deg aktiv: Bevegelse letter alltid fordøyelsen. Du trenger ikke gå på treningsstudio eller anstrenge deg – selv lett gange kan ha en gunstig effekt på kroppen.

Begrens alkohol og koffein: Begge har potensial til å forstyrre magen betydelig og forstyrre søvnen, og forverre fordøyelsesproblemer ytterligere.

Finne ut: Gjør din due diligence på hvor du skal besøke og hvor det er rimeligst og tryggest å spise, spesielt hvis du reiser til fjerntliggende destinasjoner i Asia, Afrika, Midtøsten eller Sør-Amerika. Det er anbefalt Nei Du drikker vann fra springen fordi kroppen din sannsynligvis ikke vil bli vant til bakteriene, selv om det er trygt for lokalbefolkningen.

Så når du planlegger ditt neste eventyr, husk at sammen med kameraet og solkremen fortjener probiotika en plass i kofferten. Støttes av produkter som B-beskyttelsedu vil være godt forberedt for uforglemmelige reiser, nær og fjern.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *