Usanksjonerte russiske selskaper betaler leiesoldater for krig i Ukraina – De Groene Amsterdammer

President Putin får en omvisning i naturgasselskapet Novatek. Selskapet betaler leiesoldater for krigen i Ukraina, men står ikke på den europeiske sanksjonslisten.

© Associated Press / ALEXANDER KASAKOV / ANP

Russiske multinasjonale selskaper rekrutterer og betaler tilsynelatende leiesoldater for å kjempe for den russiske hæren i Ukraina. Dette kommer fra forskning fra iStories, et kollektiv av uavhengige russiske undersøkende journalister basert i Latvia. På denne måten finansierer blant annet aluminiumsprodusenten RUSAL, naturgassselskapet Novatek og eiendomsutvikleren PIK Group krigen i Ukraina. Ingen av disse multinasjonale selskapene er på den europeiske sanksjonslisten, og de har fortsatt kontorer i Nederland. Ifølge eksperter kan denne nyheten føre til at selskapene forblir på sanksjonslisten.

iStories fant ledige stillinger for leiesoldater på den russiske sosiale mediekanalen Telegram og på reklamenettsteder. Det viste seg at disse stillingene ofte ble utlyst på en skjult måte av ulike russiske selskaper. Novatek, Russlands største gassprodusent etter det statseide selskapet Gazprom, rekrutterer soldater gjennom det private sikkerhetsselskapet, hvis ansatte normalt er satt inn for å beskytte Novatek sine gassfelt. Rekrutterte soldater blir deretter betalt fra et «veldedighetsfond». Dette fondet ble opprettet to uker etter den russiske invasjonen av Ukraina våren 2022 og består nesten utelukkende av donasjoner fra Novatek. Dette kommer frem av kontoutskrifter fra fondet i hendene på iStories, som delte materialet med Trouw og forskningsplattformen Investico. Fondene finansierte mer enn 250 mann.

I motsetning til den berømte Wagner, er leiesoldathærer ofte direkte knyttet til den russiske hæren. Leiesoldater mottar derfor lønn fra det russiske forsvarsdepartementet samt fra selskapet som offisielt ansetter dem. For eksempel mottar alle som kjemper på Novotek mer enn dobbelt så mye som en «vanlig» soldat. De betaler en pris for det. Novatek sine frivillige havnet blant annet i militærbrigaden, som ifølge meldinger fra Washington Post Hundrevis av soldater gikk tapt bare i løpet av de tre første månedene av krigen.

Novatek er majoritetseid av oligarkene Leonid Michelson og Gennady Timchenko. Selv om Timtsjenko står på den europeiske sanksjonslisten som Putins fortrolige, har selve gasselskapet så langt sluppet unna: Den europeiske union ekskluderer gasssektoren på grunn av langsiktige kontrakter med Russland og dens avhengighet av russisk gass. Det samme gjelder aluminiumsselskapet Rusal, som rekrutterer militært personell til krigen gjennom et datterselskap. I juli 2023 viste et lekket notat at den europeiske aluminiumssektoren ønsker å holde Rusal utenfor de europeiske sanksjonslistene: På grunn av de nære økonomiske båndene med Rusal, ville sanksjoner mot selskapet være «problematiske» for Europa.

Dette betyr at disse selskapene får fortsette å gjøre forretninger i Europa. Men det kan endre seg nå som det blir klart at de finansierer krigen i Ukraina på en veldig direkte måte. «Dette er en en-til-en sponsing av krigen, da må noe gjøres,» sier Heleen om de Linden, en advokat og sanksjonsekspert. «Dette er et nytt og dårlig faktum som er uavhengig av de «avgjørende» produktene som selskapene tilbyr.» Brussel kan da fortsatt bestemme seg for å sette dem på sanksjonslisten.»

RUSAL, Novatek og også den store Moskva-prosjektutvikleren PIK Group, som rekrutterer leiesoldater via en annonseside, har alle ett eller flere selskaper basert i Nederland, for eksempel er RUSAL International BV og RUSAL Global Management BV registrert i Amsterdam. PIK har selskapet PIK International BV i Nederland. Regissøren er en 30-åring fra Rotterdam og jobber fra Rotterdam med utvikling av eiendomsprosjekter «spesielt på Filippinene». Novatek sin nederlandske filial, Novatek Montenegro BV, er for tiden under avvikling.

Investico har allerede vist dette at Sergei Gordeev, tidligere russisk medlem av Representantenes hus og storaksjonær i PIK, også har et annet fond i Nederland: Horus Real Estate Fund I BV. Den nederlandske direktøren for dette fondet er sjokkert over IStories» funn om ansettelsen, og sier: «Jeg kan med sikkerhet bekrefte at Horus Real Estate Fund I BV ikke finansierer russiske leiesoldater for hæren eller noen annen form for krigsfinansiering.»

«Det høres hardt ut, men det er ikke nødvendigvis et forbud mot å finansiere private hærer,» sier sanksjonsadvokat Yvo Amar. – Likevel kan jeg forestille meg at som et resultat av denne nyheten vil selskapets nederlandske filial havne på sanksjons- eller terrorlisten, sier Amar. «Statsadvokaten kan kanskje etterforske pengestrømmen mellom russiske og nederlandske selskaper, de vil ikke at pengene fra Nederland skal brukes på krigsfinansiering.»

Rusal, Novatek og PIKs andre selskaper i Nederland svarte ikke på spørsmål fra Investico. Utenriksdepartementet kan ikke uttale seg om enkeltsaker. «Regjeringen fortsetter å kontinuerlig og ufortrødent søke muligheter for å øke presset på Russland i EU-sammenheng og utover.»


smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *