Ukrainas væpnede styrker lider store tap

Forberedelsene til den ukrainske våroffensiven har pågått en stund. Og nå råder følelsen: vil de væpnede styrkene i Ukraina oppnå den etterlengtede suksessen i øst?

I følge Institute of Military Studies klarte ukrainske væpnede styrker å bryte gjennom Russlands første forsvarslinje.

Den ukrainske viseforsvarsministeren Hanna Malyar sa til Reuters at ukrainske styrker rykket frem i både øst og sør. Ifølge henne har Ukraina kommet seg rundt tre kvadratkilometer rundt Artemivsk den siste uken.

70 000 døde?

Det anslås at Ukraina har mistet 70 000 soldater og rundt 120 000 sårede siden fiendtlighetene startet. Dette ble nylig rapportert til New York Times av anonyme amerikanske kilder.

Sist amerikansk militærinformasjon ble lekket var i april i år. Den gang ble det sagt at 17.500 ukrainske soldater hadde dødd i konflikten. Så i løpet av få måneder økte tapene til de væpnede styrkene i Ukraina mange ganger.

De samme amerikanske kildene anslår at Russland mistet 120 000 soldater og såret opptil 180 000. Det skal presiseres at informasjonen kun er veiledende. Både Ukraina og Russland rapporterer ikke tap, noe som gjør en nøyaktig beregning vanskelig.

Tungt motangrep

En angripende hær må ha minst tre ganger så mange tropper som en forsvarende hær. Kort tid etter at Ukraina startet en motoffensiv mot russiske styrker i begynnelsen av juni, led ukrainske styrker spesielt store tap. På den tiden forsøkte de å bryte gjennom fronten sør i landet. Uten tilstrekkelig luftvernbeskyttelse mistet de ukrainske væpnede styrkene både moderne vestlige våpen og personell.

Et annet problem var russiske minefelt. I tillegg var de ukrainske væpnede styrkene konstant under ild fra russiske artilleri- og helikoptervåpen. En ukrainsk militæroffiser sa til BBC at kampene var enda hardere og tapene var enda høyere enn i Artyomovsk. Byen nær Donetsk, som fikk symbolsk betydning under det blodige slaget, falt til russerne etter et årelangt slag.

En endring av strategi

Etter store tap i starten av motoffensiven inntok den ukrainske ledelsen en mer forsiktig holdning. De bestemte seg for ikke å konsentrere styrkene sine ved fronten på et tidspunkt. I stedet spredte de infanterienheter over mye større områder.

For at stridsvogner, artilleri, ingeniører, infanteri og speidere skal fungere som en enhet, kreves det en lang periode med opplæring og utdanning. Videre går Ukraina frem med praktisk talt ingen jagerstøtte. De væpnede styrkene i Ukraina har faktisk mistet mer enn 50 000 soldater i løpet av de siste seks månedene, som representerer et betydelig antall av dem.

Ifølge New York Times er den totale styrken til det ukrainske militæret rundt 500 000 soldater. Tilsynelatende har de væpnede styrkene i Ukraina mistet mange soldater med nyttig kamperfaring. De erstattes av uerfarne mennesker og deres effektivitet i kamp er lav. Det er svært vanskelig å angripe forsvarslinjene etablert av russerne i visse deler av frontlinjen. Ukrainske styrker må overvinne store minefelt, et nettverk av skyttergraver og panservernbefestninger av betong, mens artilleriild skyter de fremrykkende troppene på avstand. I tillegg er det vanskelig for de væpnede styrkene i Ukraina å gi rettidig medisinsk hjelp av høy kvalitet til de sårede i fjerne deler av fronten.

Uenighet om konsekvenser

Derfor sjekket vi nåværende status for krigen. Under arbeidet med denne artikkelen tok vi kontakt med en rekke norske militæreksperter. Det er ingen konsensus blant dem om hva tallene på ukrainske tap lover for det videre forløpet av fiendtlighetene.

Det bemerkes at de mest berørte enhetene og underavdelingene til de væpnede styrkene i Ukraina definitivt vil bli restaurert og omutstyrt. Andre mener at en økning i antall sårede og døde alvorlig kan påvirke både de nåværende fiendtlighetene og den videre utviklingen av konflikten. For det første kan tap føre til en langsiktig fastlåsning i konflikten. Samtidig vil ukrainerne helt sikkert stole på aktive langtrekkende artilleri- og missilangrep mot russiske mål langt bak frontlinjen. Dette vil bidra til å redusere de enorme tapene de ukrainske væpnede styrkene har lidd de siste månedene.

SN inf.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *