Breivik saksøker staten på nytt for isolasjon og vil gå rettens vei

Breivik har sittet i et såkalt fengsel i 12 år. Isolat. Han ser på sin isolasjon fra andre fanger som et brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Den norske stat hadde reist sak i denne saken for andre gang, sa dens juridiske representant Öystein Storrvik i august.

– Spørsmålet om fengselsforholdene hans ble sist undersøkt for år siden, sa Storrvik til AFP torsdag. «Men han er fortsatt isolert og jo mer tid som går, desto større er bruddet på nevnte konvensjon,» la han til.

I angrepene 22. juli 2011 plantet Breivik den første bomben i regjeringsdistriktet i Oslo og drepte åtte mennesker. Omtrent to timer senere åpnet han ild mot deltakere på en sommerleir organisert av det regjerende Arbeiderpartiets ungdomsfløy på øya Utöya, og drepte 69 mennesker.

Han trakk frem den norske regjeringens motstand mot multikulturalisme og støtte til innvandring som motivet for sine handlinger.

Han ble dømt til 21 års fengsel i 2012; Dette er den høyeste mulige straffen i Norge, men den kan forlenges på ubestemt tid dersom domfelte fortsetter å utgjøre en fare for samfunnet. Det var først etter ti år at Breivik kunne søke om prøveløslatelse for første gang. Retten avviste imidlertid hans første slike forespørsel i februar 2022, og sa at han fortsatt kunne utgjøre en potensiell trussel selv etter løslatelsen.

Høyreekstremisten Breivik har allerede anlagt flere søksmål mot den norske regjeringen, med henvisning til brudd på rettighetene hans og vilkårene for straffen. Han krevde blant annet muligheten til å kommunisere med sine sympatisører, men retten lot ham ikke gjøre det.

Han saksøkte også Norge i 2015 i forbindelse med isolasjonen. I 2016 vant han en del av saken i en lavere rettsinstans, men fikk deretter ikke medhold. Norges Høyesterett behandlet ikke saken, og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), med base i Strasbourg, avviste klagen hans som «uakseptabel».

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *