Ekteskap har liten sjanse for alle. Parlamentsmedlemmene er imot det og jobber med et kompromiss

På den ene siden prøver ANO-bevegelsen å tvinge frem en avstemning om likekjønnet ekteskap i underhuset, men på den andre siden ville den trolig avvist loven. Aktuálně.cz-målingen viser at det mangler støtte i underhuset. Nøkkelen ligger hos den største parlamentariske klubben, nemlig opposisjonen ANO. Nylige uttalelser fra deres representanter viser at de er tilbøyelige til å stemme mot det. Akkurat som lovgiverne i det regjerende ODS.

Allerede i midten av juni antydet en undersøkelse fra Aktuálně.cz at den ville tre i kraft Ekteskap for par av samme kjønn ikke nok stemmer. Redaksjonen kontaktet alle 200 parlamentsmedlemmer, det var færre enn 50, og et stort antall svarte ikke. Spørsmålstegnet dominerte hovedsakelig de mest tallrike parlamentariske klubbene, det vil si ANO og ODS, og det er grunnen til at Aktuálně.cz fokuserte mer på dem.

Ifølge ferske uttalelser fra representanter for begge klubber vil fordelen være på motstanderens side. Det er kun mulighet for samtykke dersom ordet ekteskap ikke står i loven. Likevel er utfallet usikkert.

«Jeg tror at mange av de som ikke svarte er imot ekteskap for alle, de er rett og slett redde for å si fra offentlig,» sier ANO-parlamentsmedlem Patrik Nacher, og legger til at motstandere ikke ønsker å utsette seg selv for offentlig kritikk. «Vi har ikke snakket om det i klubben i det siste, men jeg tror en tredjedel er for ekteskap og to tredjedeler ikke. Omtrent en tredjedel av disse avgjøres i siste liten. Det ser ikke slik ut.» «Loven vil bli vedtatt», forklarer Nacher, som vil stemme mot den.

To personer fra ODS-klubben er med: Kulturminister Martin Baxa og visepresident i klubben Eva Decroix. «Jeg så på meningsmålingen din, men det er veldig vanskelig å si hvor mange parlamentsmedlemmer som ville stemme for ekteskap. Det vil være veldig individuelt, det handler om hvordan noen oppfatter verden rundt seg. «Jeg vil ikke overbevise noen om å stemme slik jeg gjorde,» sier Decroix. Ikke engang Baxa ser klar støtte.

Ifølge henne prøver noen parlamentsmedlemmer å utsette avstemningen. «La oss ikke late som om det ikke skjer. De liker ikke at det blir diskutert, og de prøver å forsinke det på en eller annen måte», sier Decroix, som påpeker at det er en lovgivers rett som er nedfelt i Reglene for Representantenes hus.

En av de største «forsinkelsene» er styrelederen i ODS-klubben, Marek Benda. Det tsjekkiske parlamentsmedlemmet som har sittet lengst klarte å sørge for at underhuset ikke hadde tid til å stemme på likekjønnede par i forrige valgperiode. På den tiden var det betydelig flere tilhengere av loven i Underhuset enn det er i dag. Også denne gangen satt regningen urørlig i salen i et helt år.

Halvparten av EU har legalisert ekteskap

  • Ekteskap av samme kjønn er lovlig i 33 land over hele landet, hvorav 14 er i EU. De fleste av disse statene tillater også barneadopsjon. Det siste landet som godkjenner likekjønnet ekteskap er Estland. Vedtaket trer i kraft i 2024.
  • Av de vesteuropeiske landene anerkjenner Andorra, Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Island, Luxembourg, Malta, Tyskland, Nederland, Norge, Portugal, Østerrike, Slovenia, Spania, Sverige, Sveits og Storbritannia disse ekteskapene.
  • Tsjekkia innførte registrerte partnerskap i juli 2006, noe som gir par færre rettigheter enn ekteskap. Homofile, bifile og transpersoner mener dette er utilstrekkelig. I november 2018 begynte parlamentet å diskutere en endring som ville tillate ekteskap av samme kjønn. Han kom aldri til den endelige avstemningen.

«Den gang var det parlamentsmedlemmer fra KSČM og ČSSD, som ikke lenger er i salen, og også piratene, som det er betydelig færre av nå,» sier Nacher, som også var parlamentsmedlem i forrige periode. I den nåværende avstemningen er STAN-parlamentsmedlemmer den største «stemmeleverandøren», de representerer flertallet av 33 parlamentsmedlemmer. TOPP 09, hvis 14-medlemmers klubb er delt, samt alle fire medlemmer av Piratene gir noen få stemmer. KDU-ČSL og SPD-parlamentsmedlemmer er tydeligvis imot det.

Hvis innovasjonen har en sjanse, vil den ta form av et kompromissforslag hvor foreningen av likekjønnede par ikke vil bli kalt et ekteskap. Men det ville garantere de samme rettighetene som ektepar har i dag. «Dette blir veldig godt mottatt i plenumsmøtet,» bekrefter Decroix, hvoretter en av lovgiverne vil presentere et slikt kompromiss. «For mange parlamentsmedlemmer har ekteskap et symbolsk verdinivå, dette kompromisset kan være akseptabelt,» sier han.

ANO-representanter bekrefter at mange av deres medlemmer ville rekke opp hendene for et slikt kompromiss. «Noen parlamentsmedlemmer venter på sjansen til å gi likekjønnede par alle rettigheter og bevare ekteskap for menn og kvinner,» sier parlamentsmedlem Eva Fialová. – Den siste tiden har det vært flere representanter i vår forening som har tatt til orde for ekteskap, men en rekke nye kolleger har kommet til, beskriver han.

Nacher la til at han presenterte et slikt forslag i salen for fire år siden, men LHBT-representanter avviste det. «Nå med ham ville jeg ha støtte fra to tredjedeler av klubben vår. «Det ville gå greit,» sier han, og legger til at ANO-formann Andrej Babiš, som ikke svarte på Aktuálně.czs spørsmål, også er for et slikt kompromiss.

Adéla Horáková, advokat for Jsme fér-initiativet, som blant annet går inn for ekteskap for alle | Foto: Radek Bartoníček

Men representanter for LHBT-miljøet, som We Are Fair-initiativet, er allerede imot det. Advokaten hennes Adéla Horáková understreker at kompromisset strider mot initiativets grunntanke. «Mot det faktum at vi alle er like, at det bare er én kjærlighet mellom mennesker. Hvordan ville politikere sett ut hvis de våknet i morgen og noen sa til dem: «Alle kan gifte seg, men du kan ikke?», sier han. Han var imot opprettelsen av to kategorier av borgere. «Målet vårt er et likeverdig ekteskap,» forklarer han.

Ting vil bli klarere torsdag 29. juni, når førstegangsbehandlingen av lovutkastet, som stortingsrepresentantene diskuterte ved årsskiftet, finner sted Kan Og juni. Andre lovgivere forbereder seg på debatt, så det er ikke klart når den første fasen av forhandlingene vil avsluttes. «I koalisjonen forhandler vi om at forslaget går til andre behandling. Jeg tror han vil lykkes. Vi får se hva som skjer videre. Jeg forbereder meg på at det vil være mange parlamentsmedlemmer mot ekteskap, sier STAN-parlamentsmedlem Barbora Urbanová, en av dem som prøver å presse gjennom forslaget.

Dersom forslaget går gjennom førstebehandling, vil det behandles i utvalg i minst flere måneder. Først da finner tredje behandling og avstemning sted. Hvis representantene er enige, går det til Senatet. Men gitt sin konservative sammensetning, vil den sannsynligvis returnere regningen til Underhuset. Underhuset måtte da finne minst 100 representanter for å overstyre Senatets vetorett. Til slutt ville president Petr Pavel motta utkastet. Han har allerede lovet å signere lovforslaget.

Video: Jeg er lykkelig gift og jeg ønsker det for alle. Katolikk støtter ekteskap for alle (14. juni 2023)

Lenka Maredová fra Praha sa at hun var en dypt religiøs, lykkelig gift kvinne som også ønsket at par av samme kjønn skulle gifte seg. | Video: Radek Bartoníček

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *