Slovakia er bare minimalt involvert i bistand til Ukraina, og Kreml sier at det ikke vil endre noe

Ifølge AFP vil den nye slovakiske regjeringens intensjon om å stoppe militærhjelp til Ukraina gjøre lite for å endre konflikten, sa en talsmann for Kreml. Den nyutnevnte lederen av den slovakiske regjeringen, Robert Fico, snakket om null militærhjelp til Ukraina. Men ifølge Kreml spiller Slovakia bare en minimal rolle i å levere vestlige våpen til Kiev.

«Slovakias andel i våpenforsyninger til (Kiev) var egentlig ikke stor, og derfor (beslutningen om å stoppe militærhjelp til Bratislava) vil ha liten innvirkning på hele prosessen, sa den russiske presidentens talsmann Dmitrij Peskov før USA igjen anklaget med hans hjelp heller han bensin på bålet over Ukraina.

«Hoveddriveren i denne prosessen er ikke Kiev i det hele tatt, men USA.» Så jo lenger USA heller bensin på bålet med sine handlinger, med sitt direkte engasjement i konflikten, jo lenger vil det vare. Men det vil fortsatt ikke kunne endre tingenes gang. «Russland vil nå sine mål,» understreket Kreml-talsmannen, ifølge det statlige nyhetsbyrået TASS.

Fico uttalte seg mot militærhjelp til Ukraina allerede før parlamentsvalget i september, som hans sosialdemokratiske parti vant. I dag lovet han at han ikke ville stemme for sanksjoner mot Russland dersom de også ville skade Slovakia. Fram til Fico-regjeringen tiltrådte, var Slovakia en sterk tilhenger av Ukraina, som også hjalp til med militære forsyninger, og var også blant tilhengerne av anti-russiske sanksjoner.

Fics posisjon betyr at Slovakia er det andre landet i Visegrad-gruppen (V4 – Tsjekkia, Ungarn, Polen, Slovakia) etter Ungarn som nekter våpenleveranser til Ukraina.

Kommentatorer påpeker at Fics negative holdning til militærhjelp til Ukraina paradoksalt nok kan skade den slovakiske forsvarsindustrien, som etter magre år opplever bedre tider nettopp på grunn av gjenopplivingen av etterspørselen etter produksjonen som følge av den russiske militærinvasjonen. av Ukraina. Dette gjelder også flaggskipet til den slovakiske forsvarsindustrien, de selvgående haubitsene Zuzana 2. Disse produseres nå for Ukraina under en kommersiell kontrakt.

I begynnelsen av august overleverte det slovakiske statseide selskapet Konštrukta-Defence ytterligere to Zuzana 2 selvgående kanoner til Ukraina. Dette er det første av totalt 16 artillerisett, hvor produksjonen er finansiert av Danmark, Norge og Tyskland. Ifølge en uttalelse fra det slovakiske forsvarsdepartementet på den tiden, vil ukrainerne motta alle de lovede slovakiske haubitsene innen utgangen av 2024.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *