Utstilling i Riyadh for å gjenopplive arven etter falkejakt

MENDRISIO: Glidelåsen er mer enn bare en detalj luksus veske. «Det er en av ledetrådene for å skille den ekte varen fra en falsk,» forklarer Renato Usoni, direktør for luksusdivisjonen til den sveitsiske gruppen Oerlikon.

Glidelåser som lukker håndvesker o store merker de er ofte laget av det sveitsiske selskapet Riri, som Mr. Usoni drev frem til oppkjøpet i mars av industrikonsernet Oerlikon, som betrodde ham sin luksusdivisjon som ble opprettet i dette oppkjøpet.

Basert i Mendrisio i det sørøstlige Sveits, lager Riri tilpassede trykknapper og glidelåser for store franske og italienske lærvarer og haute couture-hus. Etter inspirasjon fra stylistene kan modellene hennes dekoreres for eksempel med fargede tenner i mønster eller båter som ser ut som smykker, og produseres i små serier på 60 stk.

«Med disse mengdene vil ikke våre konkurrenter i Asia starte maskinene sine engang,» forklarer Usoni.

I dette markedet, som Mr. Usoni anslår til 3,5 til 4 milliarder euro, varierer prisene fra 2 euro til 20 000 euro for en gullglidelås, med gjennomsnittsprisen 50 ganger høyere enn i Asia.

«Kvaliteten må være perfekt på en veske eller et par sko som koster flere tusen euro,» insisterer han. Modellene hennes er derfor testet på maskiner som hever og senker glidelåsene i lange perioder for å sjekke holdbarheten og sikre at logoer og monogrammer ikke falmer av slitasje når de trykkes på bånd.

Selskapets opprinnelse går tilbake til 1923, da den sveitsiske forretningsmannen Martin Othmar Winterhalter kjøpte glidelåspatentet av den svensk-amerikanske ingeniøren Gideon Sundbäck og åpnet en fabrikk i Tyskland.

Overfor nazismens fremvekst bestemte en jødisk forretningsmann seg for å laste maskinene sine på et tog i 1936 for å installere dem på nytt i en tidligere pastafabrikk i italiensktalende Sveits, hvor han lanserte Riri-merket, minnes Usoni.

På grunn av de høye produksjonskostnadene i Sveits, satset selskapet gradvis på luksus.

Ikke samme språk

Nylig har Riri forsøkt å utvide til fysisk dampavsetningsteknologi, en prosess for å belegge metaller mot korrosjon, en av Oerlikons spesialiteter.

Denne industrigruppen forsøkte å tilby denne teknologien brukt i romfart, biler ogindustri til store luksusmerkerikke uten vanskeligheter.

«Vi snakket ikke det samme språket,» sa Markus Tacke, som leder Oerlikons malingsavdeling, til AFP. «I luksus snakker vi om farge eller følelse», mens Oerlikon «kommer fra en industri der vi snakker om metallmotstand eller sliteevne», innrømmer han.

I tillegg har konsernet en aksjonær som har blitt tungvekter i hovedstaden, den ukrainskfødte russiske milliardæren Viktor Vekselberg, som skal være nær Vladimir Putin.

Hans oppsiktsvekkende inntreden i hovedstaden i denne søylen i sveitsisk industri forårsaket allerede betydelige politiske og juridiske omveltninger i 2006, men siden krigen i Ukraina har han igjen hevet øyenbrynene blant aksjemarkedsinvestorer.

For å få et gjennombrudd innen luksus kjøpte Oerlikon derfor det franske selskapet Coeurdor i 2021, en produsent av spenner, ringer og beltespenner, og deretter Riri i mars 2023.

Og da de slo seg sammen med disse selskapene, som er vant til å tolke designforslagene, «begynte prosjektene plutselig å gå fremover,» ønsker Tacke velkommen.

Denne diversifiseringen til luksus skulle gi Oerlikon en mer stabil inntektskilde, med mange av virksomhetene svært følsomme for økonomiske forhold.

Divisjonen som spesialiserer seg på utstyr til tekstilmaskiner lider for tiden av fallende forbruk med inflasjon. Under internering led malingene hans av sjokk i luftfart og biler.

Dette kan bidra til å «redusere disse inntektssvingningene», estimerte Yannik Ryf, analytiker ved Cantonal Bank of Zurich, i et intervju med AFP, men luksus representerer foreløpig bare «en liten del av virksomheten».

Salget av den nylig opprettede luksusdivisjonen var begrenset til 83 millioner sveitsiske franc i første halvår, det vil si bare 5,7 % av omsetningen.

Konsernet skal offentliggjøre kvartalsvise salg og bestillinger på torsdag.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *