Forbered deg på dårlige nyheter, advarer økonomer. Dette gjelder også resten av Europa

«På lengre sikt vil vi i Tsjekkia måtte venne oss til at de økonomiske tallene vil bli dårligere og mer eller mindre hele Sentral- og Øst-Europa vil være i samme situasjon.» De siste månedene landene har mistet svært billig naturgass fra Russland. Som et resultat mister bedrifter sin konkurranseevne og det tar tid før forretningsmodeller endrer seg», forklarte Michal Skořepa, økonom ved Česká spořitelna.

I tillegg representerer de fremadskridende avglobaliseringstrendene en stor risiko, ettersom Tsjekkia, som en liten, åpen økonomi, er svært avhengig av eksport. Internasjonal handel har avtatt de siste årene, og den tyske økonomien, som den tsjekkiske økonomien er nært knyttet til, går heller dårlig. Et annet stort spørsmål er bilindustrien, som står for en betydelig del av bruttonasjonalproduktet i både Tsjekkia og Tyskland.

«Jeg er bekymret for fremtiden til den tsjekkiske økonomien i årene som kommer. Jeg tror det er nødvendig å trekke tilbake til 1990-tallet. Liberalisering, deregulering. «Økonomien kan ikke være en subsidievirksomhet,» kommenterte Lukáš Kovanda, sjeføkonom i Trinity Bank, behovene til den innenlandske økonomien og sa at tyske bilselskaper allerede begynner å nærme seg Kina for å få tilgang til teknologiene.

Vil avglobalisering gi fordeler for Tsjekkia?

Petr Sklenář, sjeføkonom i J&T Bank, sier også at den tsjekkiske økonomien kan dra nytte av dagens geopolitiske trender. For eksempel, hvis industriproduksjonen flyttes fra billigere asiatiske sentre tilbake til Europa, kan Tsjekkia tjene som en god base. Det gjelder for eksempel forsvarsindustrien, som har opplevd et kraftig oppsving de siste månedene på grunn av krigen i Ukraina.

Når man sammenlignet europeiske og amerikanske økonomier, dukket USA opp som vinneren. Forskjeller er allerede synlige på nesten alle områder, inkludert energi, kapitalmarkeder og høyere utdanning. Det økende økonomiske gapet mellom EU og USA kan imidlertid også ha en negativ innvirkning på folks levestandard.

«I USA ser vi en veldig sterk stimulanspakke. Men for å nå et tilsvarende nivå som der, vil en velvalgt og fungerende energipolitikk være avgjørende. Næringsmiljøet og reguleringsnivået er også gitt. «Jeg ser at folk ønsker å bo i Europa, men ingen kommer hit for å gjøre forretninger eller tjene penger,» sa Generalis sjeføkonom Miroslav Singer. Han legger til at det foreløpig ikke er noe ønske om endring i Europa.

I tillegg er tiåret med lave renter over. Prognoser tyder på at inflasjonen vil falle til rundt to til tre prosent neste år, men kjerneinflasjonen ventes å falle sakte. Det er blant annet også knyttet til deglobaliseringstendenser. Det har vært produksjon i billige økonomier som har vært effektive for å drive ned råvareprisene de siste årene.

«Når produksjonen skifter til dyrere områder, er det kanskje ikke lett å holde inflasjonen på målet. «Det vil ta tid å få kjerneinflasjonen ned fra fem prosent til under to prosent,» konkluderer XTB-analytiker Jiří Tyleček.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *