Den norske forfatteren Jon Fosse vant Nobelprisen i litteratur

Generell forfatter og verdenskjent dramatiker Jon Fosse mottok Nobelprisen i litteratur denne torsdagen. Han sier han er «overveldet og takknemlig».

05.10.2023, 13:0910.05.2023, 19:38

Mer fra «International»

Den norske forfatteren Jon Fosse vant årets Nobelpris i litteratur. Det kunngjorde Svenska Akademien torsdag i Stockholm.

«Nobelprisen i litteratur 2023 går til den norske forfatteren Jon Fosse for hans nyskapende skuespill og prosa som gir stemme til det ubeskrivelige», skrev juryen på X.

Da dramatikeren hørte nyhetene, «kjørte han gjennom landsbygda mot en fjord nord for Bergen, Norge», sa Mats Malm, fast sekretær ved Svenska Akademien, etter kunngjøringen. Fosse sa:

«Jeg er overrasket og takknemlig. Jeg tror det er en belønning for litteratur som først og fremst har som mål å være litteratur uten andre hensyn.

Jon Fosse

Generell skribent

Jon Fosse, født 29. september 1959 i Haugesund, Norge, er en allsidig forfatter som ikke er lett tilgjengelig for allmennheten. Han tilhører imidlertid de levende forfatterne hvis skuespill er de mest spilte i Europa.

Fosse markerte seg som dramatiker på den europeiske scenen med sitt stykke «Someone Will Come», regissert av Claude Régy i 1999 i Paris. Romanen hans «The Boathouse» (1989) vant ham kritikerroste.

Hans arbeid, som ligner på Samuel Beckett, deler den pessimistiske visjonen til sine forgjengere, ifølge en biografi om Jon Fosse utgitt av Akademiet. (at)

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *