Ukraina gjennomførte et kraftig angrep på en sekt som også er aktiv i Tsjekkia

Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU) og den ukrainske påtalemyndigheten kunngjorde torsdag en storstilt raid mot den pro-russiske religiøse sekten AllatRa, som har vært aktiv i Tsjekkia i flere år.

«Sikkerhetstjenesten, sammen med det nasjonale politiet, nøytraliserte den internasjonale kriminelle organisasjonen AllatRa. Gjennom en flertrinns spesialoperasjon i Kiev og andre regioner i Ukraina ble de undergravende aktivitetene til mer enn 20 celler i denne gruppen, som handlet til fordel for etterretningstjenestene i Den russiske føderasjonen, blokkert. Hun bemerket Ukrainsk sivil kontraetterretning på deres nettside.

Ifølge SBU pågår det for tiden undersøkelser for å identifisere alle medlemmer av den «kriminelle organisasjonen» og stille dem for retten. De berørte risikerer opptil 15 års fengsel eller livsvarig fengsel.

De siste årene har AllatRa operert under navnet «Creative Company» og er primært aktiv i landene i den tidligere østblokken, inkludert Tsjekkia.

Seznam The News har rapportert om henne flere ganger. Aktivitetene deres ble observert i lang tid av den religiøse eksperten Jakub Ludvík. «De viktigste representantene kaller seg «den første gruppen» og gjemmer seg nå i Slovakia. Det pleide å være i nærheten av Dolné Kubín, men i dag er det sannsynligvis det andre steder i Slovakia,» sa han til redaktørene.

Tilsynelatende møtte AllatRas tsjekkiske representanter også i Slovakia ledelsen av AllatRa, inkludert lederen Igor Michajlovič Danilov. Når en reporter stilte dem dette spørsmålet under en åpen dag de arrangerte, svarte de bare med lange stillheter og flaue blikk.

Les mer om AllatRa-bevegelsen i Tsjekkia:

«Forbundet av slaviske nasjoner»

Den ukrainske påtalemyndigheten informertat lederen av sekten ble anklaget for flere forbrytelser, inkludert opprettelsen og ledelsen av en kriminell organisasjon, samt rettferdiggjøre, anerkjenne som legitim eller benekte den russiske føderasjonens væpnede aggresjon mot Ukraina.

Ifølge påtalemyndigheten ledet tiltalte Danilov en sekt som jobbet for den russiske hemmelige tjenesten. Medlemmene av sekten fremmet offentlig Kremls idé om å opprette en «union av slaviske nasjoner» under påskudd av «misjonsarbeid», skriver aktor. Bevegelsen er veldig aktiv på sosiale medier, spesielt YouTube. Den gir ut egne bøker og magasiner og arrangerer regelmessig direktesendinger eller telefonkonferanser med oversettelse til flere språk.

Saksøker nevner også at sekten har etablert «avleggere» på territoriet til Den russiske føderasjonen, Hviterussland, men også i flere andre land i Europa, Sentral-Asia og USA.

Ledende AllatRa-figurer forlot Ukraina ulovlig i fjor vår ved å bruke forfalskede avregistreringsdokumenter. Ifølge SBU fortsatte de å fjernstyre en kriminell organisasjon i Ukraina fra et navngitt europeisk land.

«Arrangørene av AllatRa-gruppen har opprettet et nettverk av sine egne medier og Internett-ressurser, Telegram-kanaler og sider på det sosiale nettverket TikTok. Der publiserte de propagandaartikler og videoer der de propagerte pro-Kremlin-fortellinger ved å bruke ideene til det såkalte «veldedige samfunnet». «Blant annet tok de til orde for at de russiske okkupantene skulle utføre massive rakettangrep på den sivile infrastrukturen i ukrainske byer,» skriver kontraetterretningsbyrået.

Den ukrainske påtalemyndigheten har publisert bilder og videoer av politiaksjonen, som viser reklamemateriell, reisedokumenter og våpen.

Foto: Ukrainas sikkerhetstjeneste

Den ukrainske hemmelige tjenesten publiserte bilder av politiraidet som viser blant annet våpen.

I følge religionsforsker Ludvík har retorikken til AllatRa-bevegelsen eller det kreative samfunnet og dens mer eller mindre skjulte støtte til Russlands president Vladimir Putin utviklet seg gjennom årene. I et intervju for Seznam Zprávy beskrev han hvordan den pro-russiske fortellingen også delte medlemsbasen i Tsjekkia etter at den russiske invasjonen av Ukraina begynte.

Selv om Putins støtte ikke lenger er like åpen, har bevegelsen aldri fordømt russisk aggresjon. Av denne grunn forlot hans mangeårige hovedrepresentant i Tsjekkia ham i år.

Andre medlemmer av den hjemlige cellen forblir aktive og for eksempel filmintervjuer med antisystemaktivister, politikere eller desinformasjonstjenester. For eksempel intervjuet de arrangørene av anti-regjeringsdemonstrasjonene Ladislav Vrabel og Jindřich Rajchlo, lederen av kommunistene Kateřina Konečná og ambassadøren Lubomír Volné.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *