Israel tilsto angrepet på ambulansen. Eksplosjonene rammet også skolen

En av skolene i FNs kontor for palestinske flyktninger (UNRWA) i Gaza ble truffet i et av angrepene. Rapporten ble opprinnelig utgitt av Gazastripens helsedepartement, som drives av den palestinske radikale gruppen Hamas, men ble senere gitt videre til byrået Reuters bekreftet direkte av UNRWA.

«Minst én streik skjedde på skoleområdet der det er telt for fordrevne familier. – Nok en streik rammet skolebygningen der kvinnene bakte brød, sa UNRWAs kommunikasjonssjef Juliette Toum. Skolen ligger i flyktningleiren Jabaliya, hvor det bor tusenvis av mennesker.

Senere Toumová for BBC Antall ofre ble foreløpig anslått til 20, inkludert barn. Hun kunne ikke si hvem som sto bak eksplosjonene. Hamas-ledede myndigheter rapporterte tidligere om 15 døde og 70 skadde og ga Israel skylden. I fire uker nå har den jødiske staten på Gazastripen gjennomført en represalier mot Hamas-terrorangrepene 7. oktober.

Den israelske hæren (IDF) etterforsker omstendighetene. Deres talsmann Peter Lerner bekreftet overfor den britiske kringkasteren at det hadde vært kamper i området, men han kjente ennå ikke til detaljene. «Det er nettopp av denne grunn at vi har oppfordret folk til å flytte til sør (på Gaza-stripen) i tre uker,» la talsmannen til. Ifølge et amerikansk estimat på lørdag bor det fortsatt opptil 400.000 mennesker i den nordlige delen av området der den israelske bakkeoperasjonen pågår.

Ifølge en talsmann for IDF respekterer ikke Hamas-terrorister FN-symboler og vurderer ikke virkningen på sivile. Toumová aner ikke om Hamas hadde baser i nærheten av skolen.

Israel angrep en ambulanse som angivelig fraktet Hamas-medlemmer

Israel tok på fredag ​​ansvaret for angrepet på en ambulanse nær inngangen til Al-Shifa sykehus, det største medisinske anlegget på Gazastripen. Ifølge det Hamas-drevne helsedepartementet i Gaza ble 15 mennesker drept og ytterligere 50 såret i angrepet.

Stasjonen BBC klarte å verifisere ektheten til flere åstedsfotografier som viser en rekke blodige lik liggende utenfor sykehuset. I følge serveren CNN Minst et titalls ofre kan sees på dem, øyenvitner rapporterer lignende tall.

Følger Israel og Hamas krigens regler?

Bilder fra israelske kibbutzer invadert av palestinske terrorister, samt bilder av ødeleggelser på Gazastripen, som ble angrepet av den israelske hæren som gjengjeldelse, gjenoppliver debatten om reglene for væpnet konflikt og behovet for å respektere dem.

Hva er reglene for krig og følger Israel og Hamas dem? Vi har utarbeidet en liste med spørsmål og svar.

Det israelske militæret sier det siktet mot ambulansen fordi den ble brukt av den radikale Hamas-bevegelsen. «IDF-fly (Forkortelse for den israelske hæren, merk utg.) traff en ambulanse som ble bevist brukt av en Hamas-terrorcelle i umiddelbar nærhet av dens posisjoner i kampsonen, sa IDF i en uttalelse.

«Flere Hamas-terrorister ble drept i angrepet… Vi har informasjon som viser at Hamas» metode er å frakte terrorister og våpen i ambulanser», fortsatte uttalelsen. Reuters advarte om at disse påstandene ikke umiddelbart kunne verifiseres.

Det Hamas-drevne helsedepartementet i Gaza imøtegår at ambulansen som ankom var en del av en konvoi som forberedte seg på å frakte de alvorlig skadde fra Al-Shifa-sykehuset til Rafah-grenseovergangen, som er den eneste veien ut av den beleirede enklaven for mange Gazaboere.

Ifølge den palestinske Røde Halvmåne måtte konvoien som la avgårde med skadde mennesker fra Al-Shifa sykehus til Rafah snu etter rundt fire kilometer fordi veien var dekket av steinsprut.

I et innlegg på det sosiale nettverket, . Ifølge ham døde 15 sivile på stedet.

Røde Kors fordømte angrepet

Den palestinske Røde Halvmåne la til at en av ambulansene deres var en del av konvoien, men forsikret at ingen av dens personell ble skadet under angrepet.

Ifølge Gaza-departementets talsmann Ashraf Kudra, informerte myndighetene på Gazastripen Det internasjonale Røde Kors om konvoiens fremgang. Denne togstasjonen CNN bekreftet at han ble bedt om å følge konvoien i transport av sårede pasienter, men han deltok ikke på arrangementet.

– Selv om vi ikke var til stede, er dette fortsatt en medisinsk konvoi, og all vold mot medisinsk personell er uakseptabelt, sa det internasjonale Røde Kors. «Ingen lege, sykepleier eller annen helsearbeider skal dø mens han jobber for å redde liv,» la han til.

Nyheter fra slagmarken

På slagmarken på Gazastripen skjedde det første store fremstøtet de siste timene – den israelske hæren nådde kysten av Middelhavet og sør for byen Gaza. Tilsynelatende konsentrerer Hamas sine styrker der.

FNs generalsekretær António Guterres sa at han var forferdet over angrepet på ambulansekonvoien nær sykehuset. «Opptakene av lik spredt på gaten utenfor sykehuset er forferdelige,» sa han, og gjentok sin oppfordring om å få slutt på kampene på Gazastripen.

Lederen for Verdens helseorganisasjon ble også «absolutt sjokkert» over angrepet nær sykehuset. «Vi gjentar: Pasienter, medisinsk personell, utstyr og ambulanser må beskyttes til enhver tid. Alltid», skrev Tedros Adhanom Ghebreyesus på det sosiale nettverket X.

Israel, som anklager Hamas for å være vertskap for Hamas kommandosentraler og tunnelinnganger ved Al-Shifa sykehus, ba i forrige måned alle sivile om å forlate den nordlige Gazastripen. Hamas og sykehusledelsen benektet at anlegget fungerte som base for krigere, minnes ČTK-byrået.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *