Gratis bruk av Facebook og Instagram? Det er det det betyr

Meta tilbyr deg nå et abonnement hvis du ikke vil se annonser på Facebook og Instagram. Hver bruker mottar derfor en melding med valget: Abonner eller Bruk gratis. Nesten alle vil velge det siste alternativet, men hva betyr det? Og kan Meta fortsette å tilby gratisversjonen der du fortsetter å motta personlig tilpasset annonsering?

For det nye annonsefrie abonnementet på Facebook og Instagram betaler du 12,99 euro per måned inkludert mva på både iOS og Android. Dette skyldes provisjonen som Apple og Google tar for transaksjoner i appene. Du betaler 9,99 euro over Internett. Hvis du abonnerer, vil du ikke bare se reklame, men dataene dine vil ikke bli brukt til personlig tilpasset annonsering. Abonnementet er kun tilgjengelig for brukere over 18 år.

Gratisversjonen er som den var for nå

Alle som likevel bestemmer seg for å bruke metaappene gratis, vil som før betale med brukerdataene sine. Du vil da fortsette å se personlig tilpassede annonser. Dette er reklame som er skreddersydd for eksempel til dine preferanser, interesser, alder og plassering. Så ingenting endres faktisk hvis du velger gratisversjonen.

Men hvorfor nå?

Meta har tilbudt personlig tilpasset annonsering på Facebook og Instagram i årevis. Dette er mulig fordi det har samlet inn omfattende data fra brukere i årevis, ofte uten at de vet om det. Den 1. november vurdert Imidlertid sier European Data Protection Board (EDPB), en gruppe europeiske datatilsynsmyndigheter, at dette ikke er tillatt, så Meta må stoppe personlig tilpasset annonsering.

Dette ble avgjort etter en nødprosedyre initiert av Datatilsynet med støtte fra det nederlandske datatilsynet (AP), et medlem av EDPB på vegne av Nederland. Komiteen ledes av den irske databeskyttelseskommisjonen (DPC). Et slikt forbud har vært på plass i Norge en stund, men med støtte fra EDPB kan det utvides til EU.

Kan Meta gjøre det?

Kort tid før vedtaket foreslo selskapet EDPB å bruke brukersamtykke som et rettslig grunnlag for å fortsette å tilby personlig tilpasset annonsering. Noen dager senere utstedte EDPB et forbud mot personlig tilpasset annonsering. Meta Jeg klaget på det den gangenfordi EDPB ville ha blitt «informert» i flere uker om planen for å gi brukerne muligheten til å dele dataene sine.

Det er uklart hvordan Meta nå planlegger å tilby personlig tilpasset annonsering. I henhold til EDPB-forbudet har det irske DPC frist til 15. november på seg til å iverksette tiltak mot selskapet. Meta må da justere sitt gratistilbud. Det er ennå ikke klart hvordan dette vil skje.

Følg WhatsApp-kanalen vår slik at du ikke går glipp av viktige teknologinyheter.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *