De flyktet fra tyskerne og sovjeterne satte dem i Gulag. Til slutt falt tsjekkoslovakene ved fronten

For 80 år siden fant slaget ved Kiev sted, en del av en stor sovjetisk offensiv i andre verdenskrig. Tsjekkoslovakiske soldater deltok også i kampene nær den ukrainske hovedstaden. De flyktet fra nazistene til Sovjetunionen, men endte opp i Gulag. Da sovjeterne løslot dem etter amnestien, dannet de den første tsjekkoslovakiske enheten under kommando av fremtidig president Ludvík Svoboda.

Kiev er den eneste europeiske metropolen som er erobret av tsjekkoslovakene. Det skjedde for 80 år siden, kampen om dagens ukrainske hovedstad fant sted fra 3. til 6. november 1943. Operasjonen var en del av den sovjetiske offensiven som fulgte den røde hærens seire ved Moskva, Stalingrad og Kursk.

Den første uavhengige tsjekkoslovakiske brigaden besto hovedsakelig av personer som opprinnelig ble fengslet i arbeidsleire av sovjeterne. Del tsjekkoslovakere Under andre verdenskrig flyktet hun til sovjetisk territorium for å finne tilflukt fra rasistisk og politisk forfølgelse fra tyskerne.

Men sovjeterne anklaget dem for ulovlig grensepassering, spionasje og andre falske forbrytelser og sendte dem til gulag. Imidlertid ble det fremforhandlet amnesti for dem tidlig i 1942. Det ble besluttet å opprette en tsjekkoslovakisk brigade på territoriet til det tidligere Sovjetunionen.

De fleste av fangene som overlevde løslatelsen fra de sovjetiske arbeidsleirene dro direkte til Buzuluk noen måneder senere, hvor den første uavhengige tsjekkoslovakiske feltbataljonen ble dannet. Til å begynne med hadde den færre enn hundre medlemmer, men ved slutten av krigen var det titusenvis. Kommandanten deres var oberst Ludvík Svoboda, den senere tsjekkoslovakiske presidenten.

På hans anmodning spilte tsjekkoslovakene en større rolle i kampen om Kiev enn opprinnelig tenkt. Opprinnelig var de bare ment å tjene som erstatninger; den sovjetiske ledelsen inkluderte dem bare i den første sekvensen etter Svobodas intervensjon.

Over tretti landsmenn, hovedsakelig fra Subcarpathian Rus, døde i slaget ved Kiev. Noen soldater døde av ikke-kampårsaker, som da de forgiftet seg selv med en væske de trodde for alkohol i byen Vasilkov i Kiev-regionen. Som et resultat av inntak av dette stoffet og den påfølgende forgiftningen, døde seks tsjekkoslovakiske soldater den dagen og åtte til i de påfølgende dagene.

For første gang kom den tsjekkoslovakiske bataljonen under ledelse av Svobod i kamp med tyskerne seks måneder tidligere, i mars 1943, i slaget ved Sokolovo. I slutten av mars 1943 hadde 103 tsjekkoslovakiske soldater omkommet i kampene nær denne landsbyen og de tilhørende aksjonene. Noen av dem ble myrdet. Ytterligere 21 ble tatt til fange, åtte av dem døde i fangenskap og en hoppet av. Åtte medlemmer av bataljonene forble savnet etter kampene. Historiene hennes ble publisert av Institute for the Study of Totalitarian Regimes og den daglige Aktuálně.cz tilbyr noen av dem i galleriet.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *