«80 tusen. Ifølge politiet er dette ikke lovbrudd

Du kan også lytte til artikkelen som lydversjon.

Seznam Zpráva har dokumenter fra to inspeksjoner som Arbeids- og sosialdepartementet gjennomførte i midten av juni i to sosiale tjenester ved aldershjemmet Hvězda i Zlín.

Inspeksjonsteamene bekreftet praksisen beskrevet av Seznam Zprávy basert på uttalelsene fra slektninger til kunder og tidligere ansatte om at Hvězda-ledelsen gjorde innleggelsen av en pensjonist avhengig av betaling av titusenvis av kroner i kontanter.

Innenriks- og kommunikasjonsdepartementets første inspeksjonsteam bemerker i dokumentet at «ansatte nr. 1 til nr. 3 antydet at det kreves en sponsordonasjon fra hver nyankomne kunde, en forutsetning for å inngå kontrakt for Avsetningen er. ” av sosiale tjenester. «Denne praksisen ble også bekreftet i intervjuer med kunder nr. 1, 2, 4 og 5,» sa inspektørene.

Som resultatet av tilsynet viser, ble sponsorbeløpet bestemt av en bestemt person og satt til en engangssats på mellom 50 000 og 70 000. Ifølge oppdragsgiver var det alltid en gaveavtale.

«Datteren min ordnet dette for meg, hun betalte 50 000 kroner og de hentet meg innen en time,» sa en av dem til inspektørene. «Hvis jeg tar med registreringsavgiften (en økonomisk donasjon), kan jeg starte innen en måned. Påmeldingsavgiften var 30 000 eller 50 000, husker ikke. «Dette ble sagt rett ut, og det var en donasjonsavtale for det,» betrodde en annen av Hvězdas kunder. Seniorene fortalte også om årsakene til at de betalte et så høyt beløp. «Fordi de måtte gå et sted og det ikke var noe annet sted å gå. Hvis de ikke betalte, ville de ikke ta dem, sa de i et intervju med tjenestemenn i departementet.

stjerne

Hvězda, en registrert enhet, fokuserer på å tilby sosiale, helsemessige og komplementære tjenester på en ideell måte. Som et ikke-statlig medisinsk anlegg driver det et hospice omsorgssenter samt et aldershjem og et spesialomsorgshjem.

Stjernens kapasitet er 59 spesialsenger og 14 hospitssenger. Klienter inkluderer seniorer med kroniske psykiske lidelser (personer med Alzheimers sykdom og andre former for demens) og personer med andre funksjonshemninger. Den juridiske formen «registrert institusjon» innebærer at institusjonen kan bruke overskuddet fra virksomheten utelukkende til å støtte virksomheten den ble stiftet for og til å dekke kostnadene ved egen administrasjon.

Gave som betingelse for mottak

Seznam Rapportene ønsket å forhøre seg om resultatene av ministerinspeksjonen til direktør Miroslava Kalivodová, men som i tidligere saker var de mislykkede. Regissøren la på etter å ha introdusert reporteren. Hun kommenterte sist donasjoner til redaksjonen i juni.

«Det er ikke sant. En pengedonasjon er ikke en betingelse for oss, det er derfor det er en sponsordonasjon. I mange tilfeller der noen ga en gave og deretter ombestemte seg, returnerte vi alltid gaven. Til og med kriminalpolitiet i Zlín etterforsket dette basert på en klage og fant ingen forseelser fra min side. Ellers ville de ha stengt oss,” forklarte Miroslava Kalivodová den gang.

Og dette til tross for at statisten fra Seznam Zpráv flere ganger sa på telefonen, som du kan høre i telefonsamtalen, som er en del av teksten, at donasjonen var en forutsetning for opptak til Hvězda.

Redaksjonen snakket med mer enn tolv tidligere ansatte som har hatt ulike ledende stillinger i Hvězda de siste fem årene. Seznam Zpravna bekreftet deres identiteter og arbeidskontrakter; de tidligere ansatte ønsket ikke å publisere navnene deres i frykt for mulig hevn fra regissøren Miroslava Kalivodová. Uttalelsen deres faller sammen med konklusjonene fra inspektørene i innenriks- og kommunikasjonsdepartementet, og de la til noen spesifikke personlige minner.

«I utgangspunktet betalte vi 40 000 for et dobbeltrom og 60 000 for et enkeltrom. Nå har «registreringsavgiften» økt til 80 000, sa den tidligere sosialarbeideren i Hvězda til redaksjonen. «Prisen ble bestemt av Kalivodová selv og var basert på bilen hun kjører, hvordan hun ser ut og også på svarene på spørsmålene du har på opptaket,» refererer hun til Seznam Zpráv-ekstraintervjuet, som hun diskuterte med regissøren. Miroslava Kalivodová muligheten til å bringe sin fiktive bestemor inn i stjernen.

«Hun spurte alltid disse menneskene om de var enke eller enkemann, hva slags slektninger de hadde, hvem som ville arve etter dem, om de eide et hus eller en leilighet, hvor mye penger og så videre,» sier hun i klassikeren » Intervju.» -Ritual.

En annen tidligere sosialarbeider og senere leder ved Hvězda bekrefter at hovedmotivasjonen alltid var penger. «Jeg husker at en 85 år gammel bestemor kom gråtende til resepsjonen og Mirka (regissør Kalivodová) fortalte henne med en rolig stemme at hun ikke brydde seg, la henne ta med 80 000 og så ville de ta bestefaren hennes,» forteller dem. fra en opplevelse som skjedde for noen år siden. Det sies at damen kommer fra Otrokovice. «Mirka ringte noen for å ta henne med hjem til Otrokovice, bestemor tok med 80 000 i kontanter og han ble akseptert. Hun hadde ingen medfølelse, husker hennes tidligere sjef.

Din kollega, som da jobbet i administrasjonsavdelingen til bygningen i Malenovice nær Zlín, rapporterer om en lignende sak. «Da jeg dro på jobb så jeg at sjåføren fra Kalivodová dro med en dame, så kom de tilbake og sjåføren sa at vi bare har mottak om morgenen. Kalivodová sendte damen til nærmeste minibank, som var hos Tesco i Malenovice, og først da hun hadde med seg kontantene begynte kontrakten, husker hun.

Politi: Det er ingen kriminalitet

Ifølge inspektørenes konklusjoner var det brudd på sosialtjenesteloven i Hvěz. Jiří Horecký, president i Association of Social Service Providers, delte samme oppfatning med Seznam Zprávám.

– Å gjøre opptak til et aldershjem avhengig av overlevering av en donasjon er ikke bare uakseptabelt fra et moralsk og etisk perspektiv, men er også i direkte motsetning til sosialloven, sa han. Og det spiller ingen rolle om det er en subsidiert organisasjon av byen, regionen eller en privat institusjon, nemlig Hvězda.

Hvězdas uttalelse ble sendt til redaksjonen etter at teksten ble publisert

  • Vi er sterkt uenige i at «HVÚZDA z.ú.» skylder gjeld til statlige institusjoner.
  • Vi anser minister Jurečkas uttalelse i media som helt opprørende, nemlig at innenriks- og kommunikasjonsdepartementet ilegger det registrerte instituttet «HVĚZDA z.ú» høyest mulig straff. Organisasjonen «HVĖZDA z.ú.» har ennå ikke mottatt noen slik informasjon.
  • Når det gjelder kvaliteten på tilbudet av sosiale tjenester, protesterer vi nok en gang sterkt mot at kontrollfunnene fra Innenriks- og kommunikasjonsdepartementet ved tilsyn vil få alvorlige konsekvenser. Hele tilsynet fra innenriks- og kommunikasjonsdepartementet var forvirrende, partisk og manipulert med falske påstander og funn som vi har bestridt.
  • Kunder av organisasjonen «HVÚZDA z.ú.» De nekter å flytte, de vil bare bo i Zlín. De uttrykte seg i en begjæring som fortsatt støttes i dag og er tilgjengelig i organisasjonen «HVÚZDA z.ú.»
  • Regionkontoret eller representantene for Zlín-regionen forklarer ikke på noen måte hvordan og hvor de planlegger å ta imot våre kunder når det ikke er ledige stillinger i hele regionen, noe som er allment kjent.

Ifølge Petr Šustek, som jobber ved sivilrettsavdelingen og er koordinator for senteret for helserett ved Det juridiske fakultet ved Charles University i Praha, betyr brudd på loven ikke nødvendigvis en forbrytelse. Dette må bevises av politiet.

«Hvis «gaven» bare ble brukt til å berike leverandørens representanter uten noe tilbake, så kunne vi nå strafferettslig nivå, nemlig å ta imot bestikkelser,» mener Šustek, ellers spesialist i helserett og medlem av regjeringens lovgivende råd årene 2014-2018.

Politifolk fra avdelingen for økonomisk kriminalitet i det regionale politidirektoratet i Zlín-regionen fant ikke noe slikt.

«Vi undersøkte saken, sikret det nødvendige materialet og, etter å ha vurdert alle dokumentene, fant vi ingen fakta som tydet på en forbrytelse, derfor startet vi ikke straffesak og utsatte saken,» skrev Seznam Zprávám-talskvinne Monika Kozumplíková.

«Når det gjelder å akseptere donasjoner, ble alle pengedonasjoner gitt frivillig av klienter basert på en donasjonsavtale og brukt til driften av anlegget.» Selv om denne oppførselen kan virke uetisk, utgjør den ikke korrupsjon eller annen kriminell aktivitet. «, forklarte hun.

Vil tvisten gå til retten?

Zlín-regionen sendte inn en forespørsel om å kansellere Hvězdas registrering i august, som Arbeids- og sosialdepartementet godkjente i begynnelsen av oktober. Årsaken var manglende bevis for gjeldsfrihet. Hvězda skyldte Zlín District Social Security Administration (blant annet) 6,2 millioner kroner for manglende betaling av forsikringspremier for ansatte. Seks dusin klienter forventes å forlate hjemmene sine innen 31. desember, og Zlín-regionen vil ta seg av dem.

I følge vedtaket fra Arbeids- og sosialdepartementet er det ikke klage på vedtaket. Direktøren, Miroslava Kalivodová, ønsker fortsatt å oppheve kjennelsen og sa at hun har sendt en forespørsel om vurdering til departementet. Han ønsker også å utfordre myndighetenes avgjørelse i retten. Zlín-regionen vil imidlertid ikke vente på resultatet og forbereder seg på å overføre seniorer.

«En såkalt sosial etterforskning må finne sted. Vi må finne ut hva slags omsorg Hvézdas eksisterende kunder trenger, og på denne bakgrunn vil vi se etter passende erstatningsfasiliteter for dem. «Vi har utarbeidet flere varianter der vi samarbeider med kommuner og sosiale tjenesteleverandører i Zlín-regionen,» sa Hana Ančincová, viseguvernør med ansvar for sosiale saker i Zlín-regionen, til Seznam Zprávy. «Vi vil fortsatt ta vare på dem,» lovet hun.

Vi har informert om uttalelsen til direktøren for Hvězda z.ú. Miroslava Kalivodová, som sendte inn sin mening til redaksjonen 10. november 2023, altså etter at artikkelen ble publisert.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *