Litauen overførte NASAMS rakettoppskytningssystemer til Ukraina og ringte på










Publisert: 10.11.2023 18:17

for NASA Teodoros Bilins (BNS) bilde.




Litauen har overlevert mellomdistanseluftvernsystemet NASAMS og nødvendig utstyr til Ukraina, opplyste forsvarsdepartementet (KAM) fredag.

NASAMS-rakettoppskytningssystemene anskaffet av Litauen vil bli integrert i brannkontrollenhetene til den ukrainske hæren, og komplementere og utvide operative evner til NASAMS-systemene donert av Norge og USA. Vår støtte er fortsatt en viktig faktor i Ukrainas forsvar. «Vi lytter til Ukrainas behov og ber fagforeningsfolk om å lytte til dem også,» sier A. Anuauskas.

Kontrakten for anskaffelse av rakettoppskytingshendelsene overlevert til NASAMS med det norske selskapet Kongsberg Defence Resources Agency ble signert i fjor. Så ble det kjent at Litauen kjøpte NASAMS luftvernmissiler til Ukraina for 9,8 millioner. EUR.

Ifølge UD har det i tillegg til levering av bæreraketter til ukrainske soldater også foregått omfattende opplæring, inkludert sjåfør- og mekanikerkurs, i Norge.

Sammen med NASAMS lanseringsarrangementer overleverte Litauen også de nødvendige høyytelseskjøretøyene til NASAMS-flåten. Bidrag til denne litauiske støtten var det norske forsvarsdepartementet, som også donerte støtteranger for NASAMS missiloppskytingssystem og brannkontrollsentre til Ukraina.

Param Ukrain fraktet litauiske tropper.

Utenriksdepartementet melder at den totale verdien av Litauens militære støtte til Ukraina er rundt en halv milliard euro. Den nærmeste planlagte militære støtten til Litauen inkluderer granatkastere for ammunisjon, logistikkkjøretøyer og rangeringen som kreves for kjøresesongen.


Det er forbudt å reprodusere informasjonen til BNS nyhetsbyrå i offentlige informasjonsmedier og på internettsider uten samtykke fra UAB “BNS”.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg og vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i Business, Sodra, Registersenter, etc. i gamle.