«Med ansvarlig bruk av antibiotika har gründeren kontroll»

Kravet om nulltoleranse for bruk av antibiotika i dyrehold blir stadig høyere. Innsidere mener dette er et urimelig utgangspunkt. Samtalene bør først og fremst fokusere på ansvarlig bruk av antibiotika, sier Hetty Schreurs, direktør i Veterinærtilsynet (SDa).

Hva synes du om kritikken om at dyreeiere bruker for mye antibiotika?

«Et mottak av personer som ikke vet nøyaktig hvilke regler som gjelder for stoffer og bruken av dem.» Langvarig høy bruk må tas tak i, da risikoen for resistens er reell i slike situasjoner. Men en dyreeier må fortsatt kunne behandle syke dyr. I Nederland er bruken av antibiotika til både mennesker og dyr strengt overvåket. Etter Norge foreskriver vi minst humant.»


Fokuset er fortsatt på bedrifter som ikke er i det grønne når det gjelder bruk av antibiotika


Hetty Schreurs, direktør i Veterinærtilsynet

Når er det ansvarlig å bruke?

«SDa går tilbake til 2010. På spørsmålet «Hva er ansvarlig oppførsel?» var svaret: Dette er normalt igjen. Etter vår mening er lav ansvarlig bruk nivået der variasjoner er mulige. En gründer har da kontroll. For slaktegris gjelder for eksempel en veiledende verdi på fem døgndoser. Noen ganger er det to, men ved en sykdom forårsaket av flokken kan det være 4,8. Dette gjelder sporadisk bruk av antibiotika.»

Hva bør dyreeiere vurdere i årene som kommer?

– De neste årene vil fokuset fortsatt være på bedrifter som ikke er i det grønne med antibiotikabruk.» Som SDa er vi derfor fornøyde med Heleen Prinsens forskning på hyppige brukere. Det viser tydelig at det er en verden av forskjell mellom å gi råd og å følge dem.»

Hva mer er i pipelinen?

«Referanseverdiene evalueres hvert femte år.» I 2024 vil SDa på nytt analysere om dagens verdier fortsatt er akseptable. I melkebruk vil for eksempel levetiden til en ku spille en større rolle. Vi vet også at antibiotikabruken øker med alderen. I samråd med bransjen avgjør vi om referanseverdier må justeres. I tillegg vil ytterligere retningslinjer bli gitt fra Brussel.»

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *