Tvist om flytende gass avslører Europas avhengighet av Amerika

De europeiske gasslagrene er nå nesten helt fulle. Europa har nylig forberedt seg kraftig på den andre vinteren uten gass fra rørledningene fra Russland. Med 99 prosent full lagring er EU-målene overskredet og rekord er oppnådd, rapporterte bransjeforeningen for gassinfrastrukturselskaper Gas Infrastructure Europe (GIE) i begynnelsen av måneden.

Faktisk har det blitt importert så mye naturgass fra land som Norge, USA og Algerie at europeiske energiselskaper leter etter ytterligere lagring for all gassen – i Ukraina, landet som ble angrepet av Russland tidlig i 2022. Vesten innførte deretter sanksjoner mot Russland og som svar stengte Russlands president Vladimir Putin gassrørledningene til Europa.

At Europa nå stort sett kan klare seg uten russisk naturgass (flytende russisk gass kommer fortsatt til enkelte europeiske land) er i stor grad takket være landets store geopolitiske allierte, USA. Amerikansk flytende naturgass (flytende naturgassLNG) står for rundt halvparten av den flytende naturgassen som Europa importerer Data fra tankesmien Bruegel å se. Det er kun naturgass fra Norge som overstiger forsyningene fra USA.

Bommen i amerikansk LNG-import har også en pris: Europa er igjen avhengig av en utenlandsk energikraft for sin energiforsyning – men denne gangen av en alliert. I tillegg er flytende gass alt annet enn en ren form for energi.

Begge ulempene har skapt overskrifter de siste dagene. Ifølge rapporter var det for eksempel voldelige sammenstøt mellom europeiske energiselskaper og den viktige amerikanske LNG-leverandøren Venture Global Nyhetsbyrået Reuters Og Bedriftsavis Financial Times Forrige helg. Britiske Shell og BP, spanske Repsol og italienske Edison anklager LNG-eksportøren for ikke å holde seg til langsiktige kontrakter. LNG-selskapet fra den amerikanske delstaten Virginia ville dermed sette Europas energisikkerhet i fare.

Selskapene tok klagene sine til en spesiell EU-USA-arbeidsgruppe for energisikkerhet Task Force for energisikkerhet, grunnlagt kort tid etter den russiske invasjonen av Ukraina. Energiselskaper sier at Venture Global bruker en viktig LNG-terminal i delstaten Louisiana ikke som lagring for å oppfylle langsiktige kontrakter, men for å selge LNG på det lukrative daglige markedet, hvor prisene ofte er høyere. Dette vil være i strid med avtaler.

I et brev til arbeidsgruppen, som inkluderer senior amerikanske og EU-tjenestemenn, anklaget Shell Venture Global for «opportunistisk oppførsel». BP sa i et eget brev at det amerikanske selskapets oppførsel hadde «skadet tilliten til påliteligheten til amerikanske LNG-leverandører». Shell og BP ber Brussel og Washington om å gripe inn i konflikten.

Venture Global slår tilbake publisert brev i samme arbeidsgruppe. Europeiske energiselskaper gjennomfører angivelig en «koordinert kampanje» for å forhandle frem bedre vilkår i sine langsiktige kontrakter. Det amerikanske selskapet beskriver det faktum at de henvender seg til regjeringene i EU og USA for å gjøre dette som «skandale».

Utslippene øker

LNG-kontraktene med amerikanske leverandører har ofte en løpetid på femten til tjue år. Dette betyr at Europa – midt i energiomstillingen – foreløpig er knyttet til gass som energikilde. I tillegg inngår Kina de fleste langsiktige LNG-kontrakter med USA og andre LNG-produserende land som Qatar.

Amerikansk LNG, hovedsakelig laget av skifergass, er en økende kilde til CO2utslipp, ifølge undersøkelser fra nyhetsbyrået Reuters forrige uke. Nyhetsbyrået undersøkte utslippstall fra LNG-produsenter rapportert til amerikanske myndigheter. Utslippene fra de syv amerikanske LNG-anleggene har økt med 81 prosent siden 2019.

Fem flere fabrikker vil komme på nett i løpet av de neste fem årene, noe som forventes å øke utslippene fra 17,6 til over 45 tonn CO22 per år. I følge Reuters representerer dette omtrent 2,5 prosent av dagens utslipp fra energisektoren i USA. Ikke en veldig høy prosentandel, men USA har lovet å redusere utslippene.

også lese
Er Europa nå avhengig av amerikansk gass?

Selv om gass er betydelig mindre forurensende enn kull, er det tvilsomt om oppgangen i amerikansk LNG-eksport er bra for klimaet: den utbredte tilgjengeligheten av gass kan bremse overgangen til bærekraftig energi. Prosjekter for å fange utslipp fra amerikanske LNG-prosjekter er nå satt på vent, skriver Reuters.

Det geopolitiske målet om å gjøre Europa mer uavhengig av Russland strider mot den amerikanske regjeringens klimapolitikk, innrømmet USAs klimarepresentant John Kerry i fjor. Ytterligere utslipp fra LNG ville være en «ulempe,» sa han til Reuters. Gass kan midlertidig spille en rolle i energiovergangen, har Kerry tidligere sagt, forutsatt at utslippene ble registrert. Men det siste ser heller ikke ut til å være tilfelle for øyeblikket.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *