En vellykket trener som ender opp med å bli uønsket

Hvis treneren ikke får resultater når laget spiller kjedelig og ineffektiv fotball, får han som regel sparken. Og det er ikke lenger så mye diskusjon om han hadde gode spillere, om han hadde noe å velge mellom.

Han har hovedansvaret.

Situasjonen rundt Jaroslav Šilhavý var litt merkelig. Det ble raskt glemt at han ledet laget til kvartfinalen i EM i 2020, i elitegruppe A i Nations League, endelig oppfylte den siste oppgaven og presset dem til EM i Tyskland neste år.

Han ble imidlertid anklaget for noe. Slapp holdning til spillere som kunne gjøre hva de ville, for konservativ å holde seg til velprøvde navn, kald coaching under kampen. Det strømmet inn kritikk fra eksperter og fans, som eskalerte til hat.

Til slutt valgte han å slutte frivillig. Historisk statistikk sier bare at han dro med visittkortet til en suksessfull trener, som holdt seg på den varme benken på det tsjekkiske landslaget lengst etter den legendariske Karl Brückner.

Spillarrangør

Fotballkarrieren til studenten fra Pilsen var lang, rik, vellykket, til og med ekstraordinær. I fem klubber spilte han 464 kamper i den øverste tsjekkoslovakiske og senere tsjekkiske ligaen (rekord på den tiden), scoret 26 mål og ble brukt fire ganger for landslaget.

Men fremfor alt var han en stor personlighet. «Han var lederen for laget, han ledet hele forsvaret og faktisk hele laget fra stopperposisjonen,» minnes trener Ivan Kopecký om sin rolle, som tok over den velbygde forsvarsspilleren fra Rudá hvězda Cheb til Slavia i januar. 1990 Praha og brakte ham til toppen av karrieren.

Allerede den gang var det tydelig at han også hadde trenerkompetanse. «Det satt i ham,» innrømmer Kopecký. «Men selvfølgelig var det umulig å si om han vil lykkes, om han vil være i stand til å takle presset som følger med det, om han vil være i stand til å takle problematiske stasjoner.» Engasjementet hans viste at: «Han ikke Jeg vil ikke nekte for at han visste hvor Šilhavý var på vei ville fungere i denne rollen.»

Skandale på Belmond

Dråpen som fikk Jaroslav Šilhavy til å avslutte rollen som trener for landslaget var affæren med tre representanter som dro til Belmondo-baren i Olomouc før kampen mot Moldova.

Men fremfor alt kjente han igjen karakteren sin. «I november 1989 skulle Slavia spille hjemme mot Cheb, etter hendelsene da kommunistregimets styrker blodig undertrykte en studentdemonstrasjon, var det ingen som ønsket å spille lenger,» minnes Kopecký om de begivenhetsrike dagene som markerte et vendepunkt for hans hele selskapet.

Hjemmelaget foreslo å utsette kampen til tross for trusler fra høyere myndigheter om at det ville komme straffer. En avtale måtte imidlertid oppnås med Cheb, innenriksdepartementets klubb. «Mens trener Dušan Uhrin og de mest erfarne spillerne som Milan Lindenthal og Zdeněk Koukal gjemte seg, kom Jarda og organiserte alt,» avslører Kopecký. «Det var ordet han hadde i teamet,» beviser hans autoritet.

En tittel med to klubber

Etter slutten av sin aktive karriere, flyttet Šilhavý til trenerbenken og administrerte syv førstedivisjonsklubber. Og han besteg tronen med to, med Slovan Liberec i 2011/2012 og Slavia Praha i 2016/2017. En sjelden ro.

Mens den andre kampen i Slavia var ventet på grunn av klubbens økonomiske muligheter og den sterke spillertroppen, kom kampen i Liberec overraskende. «Jeg vil ikke svikte ham,» innrømmer keeper David Bičík overfor sin tidligere sjef, som ikke bommet et eneste minutt. «Han visste hvordan han skulle håndtere spillerne, vant dem, overbeviste dem,» avslører Šilhavés karisma.

«Samtidig var det ikke lett, det var veldig merkelige personligheter i laget som Jirka Štajner, Honza Blažek og Miloš Bosančič,» husker den serbiske legionæren, en uguidet skytter. «Vi var et slikt Balkan-mishmash,» innrømmer Bičík.

Tittelen var et karrierehøydepunkt for mange. «Šilhavý var rolig, tålmodig, han kunne roe atmosfæren i anspente situasjoner, det var hans største styrke,» avslører keeperen, som allerede ble kjent med Šilhavý som assistenttrener i Sparta Praha.

En vellykket handel

Den andre tittelen med Slavia Praha er assosiert med en sjeldenhet, en unik sjeldenhet – treneren har blitt en lønnsom forretningseiendel.

På begynnelsen av året administrerte han Dukla Praha da kontrakten hans i Jablonec gikk ut. Men bare fem runder før ble han ønsket av allerede ambisiøse Slavia, som var misfornøyd med arbeidet til Dušan Uhrin Jr. og fikk sparken av ledelsen etter 3-1-nederlaget i Pilsen.

Šilhavy hadde imidlertid kontrakt i Dukla. «Han satte meg ikke under noe press, selv om det var klart – og jeg var ikke overrasket – at han ville være interessert i en plass i Slavia,» avslører eier Petr Paukner. «Men jeg ville ikke stoppe ham, det var tydelig at dette var en flott mulighet for ham,» sa han, uten å insistere på hennes overbærenhet. Den slaviske sjefen Jaroslav Tvrdík betalte mye for tjenestene sine.

Det var tross alt ikke så skadelig for Dukla. Altså for kassen deres. Det ryktes at trenerens sluttvederlag var på fem millioner kroner. «Det var ikke så mye,» motsier Paukner beløpet. Han innrømmer imidlertid at det dreide seg om et sekssifret beløp. «Slavia ville nok gitt mer, men jeg ville ikke ødelegge sjansen hans.» «Han oppførte seg ekstremt høflig,» understreker Šilhávés karakter igjen.

Anstendighet er ikke svakhet

Śilhávýs anstendighet er en skam, ingen har noen gang sett ham sint, rope på spillere, enn si fornærme dem. Egentlig alle. Selv om han selv påstår at han klarer det, hevet han ofte (noen ganger) stemmen bak den lukkede døren til spillernes garderobe.

Og fremfor alt holdt han fast ved credoet, det livslange prinsippet, at anstendighet ikke er svakhet. «Det er det ikke,» til og med kollegaen Kopecký forsvarer henne. «Det er en viss type intelligens som alle må respektere,» understreker han. «En anstendig person forventer at den andre personen gir det tilbake til ham under forhandlinger,» forklarer målvakt Bičík.

Samtidig innrømmer begge at denne eiendommen kan misbrukes av den andre siden. «I fotballmiljøet, men også i samfunnet vårt generelt, må du noen ganger være mer selvsikker,» forklarer en annen respektert trener, Petr Rada, som ansatte Šilhavé som assistent da han tok over landslaget i 2008-2009. «Han har allerede jobbet med Karel Brückner i denne egenskapen,» beviser rådet at han ikke begir seg ut i det ukjente.

Selv om Šilhavýs personlighet er helt forskjellig fra ham – «Jeg pleide å være en stor rapspiller, Jarda er stille» – anerkjenner han verdiene sine. «Anstendighet er sjelden og mangler i samfunnet som helhet,» sier Rada. Selv om det noen ganger kan ha negative effekter. «For det første ville jeg aldri gå med på å endre vilkårene i kontrakten min i løpet av kontraktsperioden,» hentyder Rada til klausulen om at Šilhavé ikke automatisk vil bli forlenget til finalen i tilfelle opprykk til 2024 Euro. «Det er verken mulig å sparke meg eller la meg fullføre arbeidet mitt uhindret», står rådet for seg selv. «Jeg er en tøffing», innrømmer han at han er annerledes.

rekyl

Før den avgjørende kampen mot Moldova dro de tre fremragende spillerne (Brabec, Coufal, Kuchta) til en bar i Olomouc på kvelden for å ha det gøy. De ble utvist fra landslaget på grunn av deres utilgivelige handling og måtte forlate laget.

Samtidig var det også stemmer som sa at de hadde tillatt seg dette fordi treneren ikke tok hensyn til dem, han var svak, han kunne ikke være streng, og det var avslappet moral i laget. «Det er patetisk å skylde på Jarda», tordner rådet. «Han er ikke en politimann eller en politimann, spillerne må ordne opp i hodet,» han peker ganske enkelt på dem. «Det er et slag i ansiktet», han forsvarer seg ikke mot tøffere ansiktsuttrykk. «Tonda Panenka gjorde det klart – de vet ikke hva profesjonalitet er, de bare leker med det,» sier europamesteren fra 1976.

Kopecký, som ledet U21-landslaget i årevis, deler samme oppfatning. «Unge mennesker måtte noen ganger passe på seg selv, men dette er spillere som også har opplevd internasjonal plikt,» minnes han. Tvert imot anser han hennes handlinger som forræderi. Lagkamerater, fans, trenere og hele landet. «Jeg ville elske å holde dem stille,» og han viker ikke unna fysisk avstraffelse. «Forhåpentligvis vil de huske det og lære av det,» sier han og understreker effektiviteten.

Jaroslav Silhavy

  • Født 3. november 1961 i Pilsen
  • Spillerkarriere: TJ Chotěšov (1967–1975), ČSAD Plzeň (1975–1978), Škoda Plzeň (1978–1980), RH Cheb (1980–1989), Slavia Praha (1990–1993), Petra Drnovice (19693–1969) (1997–1999)
  • Tsjekkoslovakias landslag: 1990–1991 (4/0)
  • Trenerkarriere (keepertrener): SK Kladno (2007-2008), Viktoria Plzeň (2008), Dynamo České Budějovice (2009-2011), Slovan Liberec (2011-2014), FK Jablonec (2014-2015), Dukla Praha (20016 Praha (2016), Slavia ) 2017), tsjekkisk landslag (2018–2023)
  • suksesser: Kvartfinaler i EM 2020, tsjekkiske mestere 2011/2012 og 2016/2017

Gjerningsmennene har til og med ingen støtte blant spillerne. «Treneren har ikke skylden for deres fiasko,» legger Bičík til. «De er dumme for å gå offentlig,» antyder at hvis de trengte å «slippe damp», ville de ha andre alternativer.

Det som plaget folk mest var at dette skjedde før en viktig kamp der de skulle forsvare den tsjekkiske trikoloren. Når de fremfor alt skulle vise patriotisme, selv om belønningen for fremgang var interessant. «Coufal ville aldri tillate seg å gjøre det i West Ham fordi det ville koste ham så mye penger at han bare ville stirre,» sier forretningsmannen Paukner, eier av Dukla Praha.

Ondskapen kunne ikke stoppe

Kort tid etter den seirende kampen mot Moldova annonserte trener Šilhavy i en atmosfære av glede om opprykk til EM, før kontrakten gikk ut (30. november), at han og hele implementeringsteamet ikke ville fortsette. Så han går ikke til det ettertraktede EM, laget leder ikke.

Min kollega, rådet, forstår hans avgjørelse. «Jeg er ikke overrasket, presset var uutholdelig,» sier han. «Jeg skjønte det selv, han var enda høyere enn meg,» husker han om tiden da han var nasjonens fiende. «Det er ikke slik at de klandrer deg for resultatene, det er normalt i fotball, men det er ikke slik at noen roper på deg på gaten og fornærmer deg,» setter han seg i en kollegas sko.

Kopecký kjente også på den stressende atmosfæren. «Det var en bølge av utrolig dårlig kritikk som ble til hat,» rister han på hodet. «Og hun ville fortsette,» er han overbevist om at hun ikke ville gi slipp på veien til mesterskapet. «Jarda ville ikke sove, han ville bekymre seg, det ville knuse ham psykologisk,» forklarer Rada. «Han trenger det ikke,» legger Bičík til.

Og han motsier også oppfatningen om at han ikke har noe igjen å gi laget. «Han tenker alltid ungt, fanger nye trender, utdanner seg selv,» sier Šilhavého, og setter pris på hans ærlige tilnærming til håndverket. «Mr. Koubek, for eksempel, er mye eldre og for en drivkraft han har,» refererer han til en av søkerne til den ledige stillingen som landstrener.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *