«Jeg måtte finne nytt materiale å skrive som ennå ikke var uttrykt»

Dette programmet av José Pivin ble første gang sendt i 1960, og er en utmerket introduksjon til det komplekse og noen ganger skremmende arbeidet til Nathalie Sarraute, en stor figur av den nye romanen. Mellom lesing av utdrag fra Tropismer, Hammer, Portrett av en fremmed en Planetariumforfatteren forklarer konseptet med å skrive, ser tilbake på hennes litterære karriere, fra barndommen til hennes første utgivelser.

«Jeg skrev slike tropismer i et øyeblikk av følelser»

Nathalie Sarraute ble født i Russland i 1900 og flyttet til Paris med faren da foreldrene skilte seg. Han husker sin inntreden i Lycée Fénelon: «Verden har intellektuelt veldig åpen. Da jeg var i Russland, lærte de meg ingenting. Jeg levde av å drømme og lese historier. Mens jeg var veldig fascinert her. Og når jeg var veldig ulykkelig hjemme etterpå, tvert imot, på skolen fant jeg alltid mestere og professorer som var helt hyggelige.»

«Jeg ønsket å fange den psykologiske bevegelsen på stedet»

Han husker sine første opplevelser som forfatter: «Siden jeg var liten har jeg ikke tillatt meg å skrive utenom skolen, for det virket for meg som om jeg ikke hadde rett til det. Jeg leser mye, alt jeg kan få tak i, fra Ponson du Terrail til Forbrytelser og straff rundt tolv år gammel.

Nathalie Sarraute, på jakt etter nytt, uuttrykt materiale

«Jeg begynte å skrive ganske sent. Det virket for meg at jeg ikke hadde noe materiale. For å skrive måtte jeg finne materiale som var nytt, ikke helt nytt, men som til slutt gikk i en bestemt retning som ennå ikke var presist uttrykt og sett på denne måten.»

I 1932 begynte hun å skrive korte tekster som ble materiale til samlingen Tropismer : «Jeg begynte å skrive tropismer i en alder av 31. Og så skrev jeg slike tropismer, i et øyeblikk av følelser. Jeg skrev en, så en annen, og så virket det for meg at dette var det eneste som kunne skrives. Det var en psykologisk bevegelse som jeg ønsket å fange på stedet, til slutt, hvordan den utfolder seg, hvordan den utvikler seg.»

  • Produsert og regissert av José Pivin
  • Med Nathalie Sarraute – Lesninger av Roger Coggio, Jean Négroni, Catherine George og Ludmilla Hols
  • Alle dagens gleder er om morgenen – Nathalie Sarraute (1. sending: 6/2/1960 France II Regional)
  • Nettutgave: Radio France-dokumentasjon
  • Arkiv for Ina-Radio Frankrike

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *