Skjebnen til de løslatte Hamas-gislene

De ble låst inne på et rom i femti dager. De hadde ingen anelse om hva som hadde skjedd med familien deres, hvor de var eller hva som skjedde utenfor. Søsknene Noam og Alma Or er blant de israelske gislene som ble frigjort fra fangenskap på Gazastripen av Hamas-terrorister i helgen. Men etter å ha blitt gjenforent med besteforeldrene og den eldste broren, ventet en ny redsel på henne. De finner ut at moren deres ikke overlevde terrorangrepet og faren deres er savnet.

Din onkel Ahal Besorai pr avisen The Guardian innrømmet at det var vanskelig for familien å komme med den tragiske nyheten lørdag kveld, bare timer etter at Hamas løslot barna. «Dessverre visste de ikke at søsteren min, moren deres, var blitt myrdet,» beskrev han.

Tretten år gamle Alma Orová | Foto: Reuters

«Plutselig besøker de sine kjære for første gang på femti dager, og den første nyheten de hører er at moren deres ikke lenger er i live. Jeg synes det var veldig traumatisk, det var mange tårer, mye smerte», beskrev han reaksjonen til sin 16 år gamle nevø og hans 13 år gamle niese.

Det var først på lørdag at familien fikk vite hva barna opplevde under angrepet av Hamas-militanter som invaderte Sør-Israel 7. oktober og drepte over 1200 mennesker. Som svar satte Israel i gang et luftangrep og en bakkeinvasjon av den palestinske Gazastripen. Søsknene sa at de gjemte seg i et trygt rom sammen med foreldrene under Hamas-angrepet da terrorister satte fyr på hjemmet deres i Kibbutz Beeri, nær Gaza.

Begge hoppet deretter ut av vinduet og prøvde å gjemme seg et annet sted. Men angriperne fant henne og tok henne med til Gaza i en bil de stjal fra kibbutzen. De satte Noam i bagasjerommet og Alma foran i bilen sammen med åtte andre terrorister. Hennes 18 år gamle bror var ikke på åstedet; han meldte seg frivillig for den israelske hæren. Trebarnsmoren Yonat ble skutt og drept av terroristene da hun prøvde å gjemme seg, og faren Dror skal også ha blitt kidnappet.

I Gaza låste Hamas barna inne på et rom med en 39 år gammel kvinne som de utviklet et sterkt bånd til. Men han har ennå ikke løslatt kvinnen, sa Besorai. «Jeg spurte dem hvordan de klarte å overleve, og de sa at de støttet hverandre. Når noen var på bakken, oppmuntret den andre personen dem og ga dem moralsk støtte, sa onkelen til de kidnappede barna.

16 år gamle Noam Or

16 år gamle Noam Eller | Foto: Reuters

Barna opplevde ting i Gaza som Besorai ikke en gang ønsket å snakke om offentlig. De kom tilbake avmagret. Men da Alma var tilbake med familien sin, kunne hun smile. «Noam ønsket å åpne opp om de personlige tingene han har vært gjennom. «Kanskje det vil hjelpe ham å bli frisk hvis han snakker om det han opplevde i fangenskap for første gang med noen som liker ham og bryr seg om ham,» tror onkelen.

Frigivelsen av gislene er en del av en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas. Under den tre dager lange våpenhvilen som startet fredag, løslot terroristene 58 gisler, inkludert 19 utlendinger, og Israel løslot 117 palestinske fanger. Det var mest kvinner og barn på begge sider.

I henhold til avtalen tillot Israel også to hundre lastebiler som fraktet humanitær hjelp å komme inn på Gazastripen hver dag våpenhvilen inntraff. Våpenhvilen skulle utløpe tirsdag morgen, men Qatar sa at begge sider var enige om å forlenge den med ytterligere to dager.

Gratulerer med radioen

Blant barna som ble løslatt var Avigail Idanová, som har både israelsk og amerikansk statsborgerskap og hvis løslatelse ble personlig støttet av USAs president Joe Biden. Terrorister drepte foreldrene hennes i kibbutz Kfar Aza. Avigail var den eneste i familien som ble kidnappet. Hun feiret sin fjerde bursdag i fangenskap sist fredag, skrev han avisen Haaretz.

Motsatt er 84 år gamle Alma Avrahamová en av de eldste frigjorte. Den alvorlig syke kvinnen fikk imidlertid ikke de nødvendige medisinene i fangenskap og ble umiddelbart overført til et israelsk sykehus etter løslatelsen, hvor hun nå kjemper for livet, rapporterte han. Times of Israel server.

De fleste av de løslatte har ellers relativt god helse, selv om de er svært traumatiserte og har hatt forferdelige opplevelser. Noen slektninger fortalte israelske medier at gislene nesten ikke hadde hatt mat de siste to ukene.

Gislene var også redde for bombeangrep. Terroristene gjemte noen av dem i tunneler under Gaza, som er blant hovedmålene for det israelske angrepet. Mennesker så også sjelden dagens lys.

Noen sa imidlertid at de ble informert om aktuelle hendelser takket være radio eller TV. For eksempel hørte ni år gamle Ohad, som ble løslatt av Hamas sammen med sin mor og bestemor, bursdagsønsker fra sine slektninger i Israel på TV mens han fortsatt var i fangenskap.

Video: Hennes død er en velsignelse, sier far etter herjing fra Hamas-terrorister. Nå har datteren kommet tilbake (27. november 2023)

Emily Hand møter faren sin | Video: Reuters

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *